of 58952 LinkedIn

WOZ-taxaties in alle gemeenten marktconform

Gemeenten lopen bij de jaarlijkse taxaties van woningen nauw in de pas met de waardeontwikkeling op de woningmarkt.Dat blijkt uit onderzoek van de Waarderingskamer en het Kadaster.

Gemeenten lopen bij de jaarlijkse taxaties van woningen nauw in de pas met de waardeontwikkeling op de woningmarkt.

Dat blijkt uit onderzoek van de Waarderingskamer en het Kadaster. De instanties onderzochten meer dan 800.000 woningverkopen in de periode 2012-2017. Het doel was om vast te stellen in welke mate gemeenten erin slagen de WOZ-waarde marktconform vast te stellen.

 

Procenten lager

De conclusie is dat de WOZ-waardebepaling marktconform was en dat de WOZ-taxaties de waardeontwikkelingen in de onderzoeksperiode 2012-2017 goed volgen. ‘Er is bij geen enkele gemeente sprake geweest van een systematische over- of onderwaardering van woningen’, zo stellen de onderzoekers.

Ook de WOZ-waarden van woningen die niet werden verkocht, zijn in lijn met de marktwaarden. Daarvoor zijn de WOZ-waarden van verkochte woningen vergeleken met die van niet-verkochte woningen. Wel liggen in een sterk stijgende markt de WOZ-waarden van niet-verkochte woningen enkele procenten lager.

 

Onderwaardering

Van een systematische onderwaardering van deze niet-verkochte woningen kan volgens de onderzoekers echter niet worden gesproken: om verschillende redenen kan een woning direct na de verkoop een hogere waarde hebben gekregen. De meer courante woningen  worden vaker verkocht, omdat dat doorgaans de beter onderhouden woningen, dan wel woningen met eigentijdse woonvoorzieningen zijn. Bovendien is het zo dat bij verkochte woningen, indien er bij de transactie sprake is van gedateerdheid, ze na aankoop vaak worden opgeknapt. Bij niet-verkochte woningen komt het effect van stijgende marktwaarden soms enkele maanden trager in de WOZ-waarde tot uitdrukking.

 

Peildatum

Jaarlijks taxeren alle gemeenten de waarden van alle woningen. De WOZ-waarde wordt jaarlijks vastgesteld op een vaste waardepeildatum; die ligt altijd op 1 januari van het voorgaande jaar.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners