Advertentie
financiën / Nieuws

'Woz leegstaande bedrijfspanden te hoog'

Leegstaande bedrijfsruimtes worden te hoog ingeschat. Dat is een groeiend probleem, zegt vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff

17 februari 2012

Veel gemeenten overschatten de waarde van leegstaande bedrijfspanden. Eigenaren betalen daardoor te veel belasting. Ook hebben ze de panden voor te veel geld in de boeken staan, omdat zij niet onder de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde mogen afwaarderen. Dat stelde vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff vrijdag.

Groeiend probleem
Omdat leegstand steeds vaker voorkomt op de zakelijke vastgoedmarkt, is er sprake van een groeiend probleem, aldus bestuursvoorzitter Cuno van Steenhoven van DTZ Zadelhoff. 'Het gat tussen verhuurd vastgoed en onverhuurd vastgoed is inmiddels zo groot geworden dat men komt tot een te hoge WOZ-waarde, die totaal niet correspondeert met de reële waarde.'


Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

peter coopmans / kandidaat raadslid Etten Leur
Medelijden hoef je voor deze eigenaren niet te hebben. Tot nu toe is er dik verdiend aan hun vol of leegstaande panden. Kokodrillentranen zijn het. Men kan gemakkelijk met enige creativiteit voor alternatieve woningtoepassing zorgen, maar dat gaat dan ten kostte van de waarde. Dus dat wordt niet gedaan.

Blijf dan maar lekker op je bezit zitten! ER is een simpele oplossing, als men dat zou willen.

Je kunt toch heel gemakkelijk je pand o pnieuw laten taxeren en de eventuele lagere waarde doorgeven aan de gemeente, zodat die de WOZ-waarde daarop kan verlagen? Dat hoef ik hen toch niet te vertellen. Of zit er iets anders achter? Enfin, Zadelhoff hoeft zeker niet te klagen als grootpandbezitter.
Dhr. L. Habets / secretaris
Er zijn diverse waarderingsmethoden voor kantoorpanden. Inmiddels is duidelijk dat eigenaren/verhuurders en ontwikkelaars belang hebben bij het optrekken van mist. Als de transparantie toeneemt, zijn banken verplicht geld terug te vorderen van de eigenaren van kantoren. Dan blijkt dat het pand geen zekerheid meer vormt om de gehele lening terug te betalen.
MIsha
Enn direct gevolg van een lagere woz waarde van de leegstaande panden is lagere opbrengsten voor de gemeenten. Een langere termijn gevolg is dat gemeenten minder stimulans hebben om leegstaande panden binnnen de gemeentegrenzen te willen. hierdoor zullen gemeenren waarschijnlijk beter faciliteren om panden te laten hergebruiken. Anderzijds zullenn ze ook voorzichter worden met het toestaan van nieuwbouw, als dit totggevolg heeft dat andere panden leeg komen te staan en dus minder woz opbrnegen.
Gerben van Dijk / Projectmanager (kennisimpuls herbestemmen leegstaand vastgoed)
In PropertyNL legt PwC uit waarom de WOZ-waarde geen belemmering vormt bij afwaarderen.



http://www.propertynl.com/index-newsletter/woz-w …



Dit lijkt me een belangrijke kanttekening bij het bovenstaande bericht.
Wouter Kolff / Wethouder
Gemeenten mogen niet lager taxeren, al zouden ze willen. De waarde moet worden vastgesteld alsof het pand in het verhuurde staat is. Lager vaststellen zou, indien mogelijk, overigens een verkeerde prikkel opleveren voor de eigenaar. Van transformatie of herbouw voor andere doelen komt dan niets meer terecht.
Daniel Hake / adviseur milieukwaliteit
Ach wat zijn ze toch zielig. Als de eigenaar nog gelooft dat hij huurders zal vinden voor zijn gebouw, waarom zou de gemeente dat dan niet doen?

Wanneer de eigenaar de zoektocht opgeeft, moet hij maar een ander nuttig gebruik voor het pand vinden. Waarbij de gemeente overigens best behulpzaam mag zijn. Pas dan vind ik het reeel dat de gemeente de WOZ waarde op het nieuwe gebruik baseert.
Rboe / financieel beleidsmedewerker gemeente
Hebben de vastgoedontwikkelaars dit niet aan zichzelf te danken? Er werd maar raak gebouwd zonder dat onderzocht werd of er nog wel een (huurders)markt voor was. Zolang het goed ging waren het alleen de vette winsten die telden.......
Jan
Of je nou door de hond of door de kat gebeten wordt: als de WOZ-waardes lager worden, gaan de OZB-tarieven omhoog. Het zijn net communicerende vaten. De opbrengst moet immers op zijn minst hetzelfde blijven.
Advertentie