of 59965 LinkedIn

Woonlastenmeter slaat aan

Het inmiddels tot Lokale Lastenmeter omgedoopte digitale instrument maakt het mogelijk de lokale lasten transparant te maken voor zowel inwoners als raadsleden. In de deze week door de Nijmeegse rekenkamer gepresenteerde nieuwe webversie zijn, naast de lokale lasten van de inwoners, nu ook de lasten voor bedrijven opgenomen.
4 reacties

Zes gemeenten sluiten aan bij de Woonlastenmeter van de gemeentelijke rekenkamer Nijmegen: Deventer, Hollands Kroon, Landgraaf, Lingewaard, Overbetuwe en Tilburg. Het inmiddels tot Lokale Lastenmeter omgedoopte digitale instrument maakt het mogelijk de lokale lasten transparant te maken voor zowel inwoners als raadsleden.

Bedrijven

In de deze week door de Nijmeegse rekenkamer gepresenteerde nieuwe webversie zijn, naast de lokale lasten van de inwoners, nu ook de lasten voor bedrijven opgenomen. Dat biedt de mogelijkheid te zien wat veranderingen in tarieven betekenen voor bedrijven en voor de gemeentelijke begroting.

 

Verdeling lasten

Het moment van presentatie van de vernieuwde monitor was niet toevallig gekozen, namelijk voor de behandeling van de stadsbegroting. In die begroting doet het college voorstellen voor de tarieven in 2016 van de lokale lasten. ‘Raadsleden kunnen nu snel de Lokale Lastenmeter gebruiken om de effecten van de voorstellen op de verdeling van de lasten zichtbaar te krijgen en eventueel zelf alternatieven te ontwikkelen’, aldus de rekenkamer.

Doorontwikkeling

Nieuw is ook dat reële vergelijkingen met andere gemeenten mogelijk zijn. Te zien is hoe hoog in een bepaalde woonsituatie de lasten in een andere gemeente zouden zijn: wat betaalt iemand met een huis van bijvoorbeeld 200.000 euro aan woonlasten elders? Die reële vergelijking is in principe mogelijk met alle gemeenten. Doordat zes andere gemeenten aan de Lokale Lastenmeter deelnemen, kunnen bovendien de kosten van de doorontwikkeling van het instrument worden gespreid. Met andere gemeenten wordt overigens nog overleg gevoerd over eventuele deelname.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bertus (Observer) op
Niets nieuws.... RUG geeft al jaren de Coelo Atlas uit
Door Bob Bennewitz (Lpa) op
@Peter. Als burger zou ik graag inzicht willen hebben in de lokale woonlasten meter. Ik kan vervolgens zelf afwegen of ik de kosten vind opwegen tegen het gebodenen zoals het zwembad e.d.
Door peter op
Doordat kwalitatieve elementen niet worden meegewogen is de meter van weinig waarde. Het service level ontbreekt helaas. Tevens is het ook van belang te weten wat je van de gemeente terugkrijgt aan diensten (zwembad, sportzaal, wmo, etc. Kortom: jammer dat dit soort kwantitatieve (kortzichtige) verzinsels bestaan.
Door janjansen op
De Rova in winterswijk gaat straks nog maar 1 keer per 4 weken de afvalbakken ophalen. Met als gevolg een verschrikkelijke stank, maden en vliegen. Kan dit ook als variabele worden ingevoerd?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners