Advertentie
financiën / Nieuws

Woonlasten in 2011 vier tientjes omhoog

Woningbezitters zijn aan bijkomende woonlasten op jaarbasis gemiddeld 39 euro meer kwijt dan een jaar geleden. Dat komt vooral doordat de energieprijs is gestegen en in mindere mate de waterschapslasten. De overdrachtsbelasting en het eigenwoningforfait kosten de burger minder.

22 februari 2011
Woonlastenmonitor
Dit blijkt uit de jaarlijkse Woonlastenmonitor 2011, die dinsdag door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen is gepubliceerd.

Ozb
De gemiddelde woningbezitter is dit jaar 3919 euro kwijt aan woonlasten, naast de hypotheeklasten. Dat is 12 procent van het gemiddelde besteedbare inkomen. Energie en water vormen nog steeds de hoofdmoot. De onroerendezaakbelasting (ozb) en de opstalverzekering zijn de kleinste posten. Hypotheeklasten maken iets meer dan de helft uit van de totale woonlasten.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dit is een onzinnige voorstelling van zaken. Alleen mijn OZB stijgt reeds met dit bedrag. Daarbij komen nog de stijgingen van energiekosten, eigen woningforfait (is helemaal niet lager), waterschapslasten e.d. Je komt dan al gauw in de buurt van 150 à 200 euro per jaar. Dit rapport is derhalve rijp voor de prullebak.
pieter van genuchten / hoofd economie
geachte heer Wiersma, Eén ding is zonneklaar: uw verhoging ligt ruim boven het landelijk gemiddelde van 39 euro wat in het bericht staat. Ik vrees dat uw conclusie iets te voorbarig is. Tot -schrale- troost: als je met je hoofd in de hete oven ligt en met je voeten in de ijskast dan heb je gemiddeld de juiste temperatuur maar het volstrekt niet lekker!
Advertentie