Advertentie
financiën / Nieuws

Woonbond: Woz-waarde te belangrijk bij bepalen huur

In de grote steden rijzen de huurprijzen de pan uit doordat de WOZ-waarde van de woning een te grote rol is gaan spelen bij het berekenen van de maximale huur. Dat betoogt de Woonbond, die opkomt voor huurders.

13 oktober 2018

Objectief

In 2015 is de WOZ-waarde deel gaan uitmaken van het puntensysteem voor berekening van de huurprijzen. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de huur. De Woonbond pleit ervoor de huurprijs weer te baseren op objectieve gegevens zoals het energielabel en de grootte van de woning en niet meer op de WOZ. Ook moet de 'liberalisatiegrens' omhoog, waardoor weer meer huurwoningen onder sociale huur gaan vallen. Die grens ligt nu op 710,68 euro per maand.

Van tafel

De Amsterdamse wethouder wonen, Laurens Ivens, is het met de bond eens: 'Deze maatregel moet zo snel mogelijk van tafel', zegt hij bij AT5.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

An
Nee juist niet de liberalisatiegrens verhogen, verhuurders zoals oa Ymere nemen dat als maat voor de standaardhuur. Er zijn voor huurders met een laag inkomen nauwelijks woningen te krijgen in het laag segment. De liberalisatiegrens verhogen verergert de woningnood die er al is. Zeker rond Amsterdam, Haarlemmermeer waar de wachttijden nu al tussen de 11-17 jaar liggen, en zelfs dan maak je geen kans, daar de woningen vergeven worden onder een 3e die ingeschreven staan en de rest gaat naar statushouders hier.
H. Wiersma / gepens.
De WOZ/OZB-wetgeving is al jaren rijp voor vervanging. Maak er voor de bekostiging van de publieke diensten van een gemeente een bedrag per inwoner van!
H. Wiersma / gepens.
Als de Woningbouwvereniging IJmere in de Haarlemmermeer haar in eigendom zijnde grond in 2017 kan/mag verkopen aan een particulier bedrijf schiet het natuurlijk niet op met sociale woningbouw.
Advertentie