of 65101 LinkedIn

'Woningmarkt vast door geringe doorstroming ouderen'

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

De gebrekkige doorstroming van ouderen van grote naar kleinere woningen is de belangrijkste oorzaak van de woningcrisis. Dat zegt 55 procent van de gemeenten die vragen beantwoordden van de NOS en regionale omroepen. Als er meer doorstroming bij ouderen zou zijn, luidt de conclusie, zou de woningmarkt er beter voorstaan.

Haperende woningmarkt

Er zijn echter nauwelijks geschikte en betaalbare appartementen beschikbaar, dus de doorstroming en de woningmarkt stokken, zeggen gemeenten tegen de NOS. Vooral in Limburg, Overijssel, Gelderland en Zuid-Holland ervaren gemeenten het zo. 191 gemeenten, zowel grote als kleine, deden aan het onderzoek mee.

 

Rol provincies

Opvallend genoeg worden stikstofregels, makelaars, huisjesmelkers en erkende asielzoekers die recht hebben op een woning nauwelijks genoemd, hoewel dat belangrijke onderwerpen zijn in Tweede Kamerdebatten. Veel gemeenten klagen over stroperige procedures en de rol van provincies, die zich te veel zouden bemoeien met de planning.

 

Einde verhuurderheffing

Meer dan twee op de drie gemeenten denken dat afschaffing van de verhuurderheffing voor corporaties een belangrijk maatregel is om de woningcrisis op te lossen. Het nieuwe kabinet gaat een einde maken aan deze belasting. Een op de drie gemeenten noemt het invoeren van een zelfbewoningsplicht.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Toine Goossens op
@Tom,

Hilarisch dat u denkt dat u uit kunt maken wat goed is voor de huisvesting voor ouderen. Daar gaat u niet over, daar gaan de ouderen zelf over.
Het zijn niet uw normen en waarden die de realiteit op het gebied van woningbouw bepalen, maar de wensen en de opofferingen die burgers zich voor die wensen willen getroosten.

Of wilt u soms naar een soort China model toe? Een politiestaat waar het individu volledig is uitgevlakt.

De afgelopen zomer trokken de jongeren die in Utrecht in die konijnenhokjes wonen massaal de parken in bij de 1e zonnestralen. Dat heeft zeer veel overlast gecreëerd.

Burgers willen helemaal geen ha grond om zich heen, dat is framen wat u doet, u vervormt de werkelijkheid om uw en alleen uw mening op de voorgrond te krijgen. Ik vind dat verderfelijk.
Door Piet (Gepensioneerd) op
Kent u het begrip “conditio cine qua non”? Dat wil zeggen dat als een bepaalde omstandigheid er niet was geweest, dan had het probleem zich niet kunnen voordoen. De groei van het aantal huishoudens is een dergelijke omstandigheid. Als het aantal huishoudens niet was gegroeid, dan was het probleem er niet. Er zou dan misschien wel een tekort kunnen zijn aan een bepaald TYPE woning, maar het aantal huishoudens ten opzichte van het aantal woningen blijft gelijk. Het aantal huishoudens is in 12 jaar gestegen met maar liefst 850.000. Oorzaak: immigratie en wijziging samenstelling huishoudens.
Door Henk op
Wat een onzin. Ook hier weer wordt (net als eerder de ongevaccineerden bij de Corona) gebrandmerkt als dader. En dat zonder enig bewijs. Deze kortzichtige denkwijzen is iets van deze tijd helaas en zou wat mij betreft strafbaar moeten worden in de categorie smaad en laster.
De belangrijkste oorzaken van de problemen op de woningmarkt zijn en dat weet iedereen inmiddels:
1 het uitfaseren van de corporaties door De VVD
2 de bezuinigingen vanuit de regering naar de gemeenten die daardoor verplicht waren grond te verkopen
3 het uitkleden van gemeentelijke teams die belast waren met planontwikkeling en uitvoering ( bestemmingsplannen, projecmanagement, architectuur etc
4 het toepassen van extreme verdienmodellen bij woningbouw (grondprijs opdrijving door speculanten)
Door Sanne (jurist) op
Het woningnood-probleem bestaat al veel langer, maar dan moet je de geschiedenis goed kennen.
Na de 2e wereldoorlog was er al woningnood en woonden jonge mensen bij anderen in, die daar ruimte voor hadden.
Mijn ouders moesten in 1969 ook nog eerst een jaar of 2 inwonen bij mijn grootouders voordat er een huurwoning beschikbaar kwam. Midden jaren '70 lag er in de directe omgeving van Schiphol bijvoorbeeld een bouwverbod op verschillende potentiële bouwlocaties. Zodoende bleef de woningnood hoog in deze regio. Pas na menig demonstratie werd zo'n bouwverbod wel eens opgeheven: als 5-jarige heb ik dat mogen doen. Maar de woningbouw, die zo gerealiseerd werd, waren voornamelijk koopwoningen en minder sociale huurwoningen.
Om zelf een sociale huurwoning te bemachtigen heb ik ook een flink aantal jaren moeten wachten en kwam in een andere gemeente terecht. En nu? Het is nog altijd lastig dat je lang moet wachten op een huurwoning. Maar aangezien er vooral dure koopwoningen worden gebouwd en nauwelijks sociale huurwoningen houden gemeenten zelf de woningnood in stand. Zij geven immers de vergunningen af om op locaties dure en grote koopwoningen te bouwen in plaats van sociale huurwoningen. Bovendien wordt er bij de woningbouw in het algemeen vooral gebouwd voor gezinnen, terwijl er ook veel alleengaanden zijn die wel wat groter/ruimer willen wonen dan het al eerder genoemde 'konijnenhok'. Bijvoorbeeld omdat zij als ZZP'er werkzaam zijn en voornamelijk thuis werken.
De ouderen van nu, waaronder dus mijn ouders, geef ik op zich gelijk: dat ze blijven zitten in de woning waar ze al lang wonen. Met vrij eenvoudige aanpassingen kan dat ook. En als ze iemand zouden willen laten inwonen? Dan moet a.s.p. onder meer de AOW-regels veranderd worden, zodat zij zonder financiële consequenties dit kunnen doen. Maar dat is waarschijnlijk nog niet 'gezien' door gemeenten.

Ouderen en asielzoekers aanwijzen als oorzaak voor de woningnood? Dat is je er met een 'Jantje van Leiden' vanaf maken en laat zien dat er 'kort-door-de-bocht' geredeneerd wordt om maar snel iets te kunnen roepen.
Door Elisabeth Nymus (schrijfster "seksueel misbruik" en "Vrouw van") op
Ze hadden nooit de bejaardenhuizen moeten opdoeken. De enigste mogelijkheid nu is om versneld de oude bejaardenhuizen weer in te voeren en de scheiding van zorg en wonen ongedaan te maken. Nu kunnen bejaarden met minimum inkomen nergens naartoe!
Tweede optie is levensloop bestendig te gaan bouwen, maar dat gaat pas werken in de toekomst!
Door Anne (medewerker) op
Misschien toch handig om het bejaardenhuis weer in te voeren voor ouderen en niet voor alleen zieke ouderen.
Aanleunwoningen zijn er ook bijna niet meer voor ouderen. Misschien moeten we daar weer eens over nadenken. Ook gezelliger voor ouderen als ze met hun partner kunnen verhuizen.
Door Tom (Gemeenteambtenaar) op
@Toine: Dat is dus precies het probleem in dit land. Iedereen wil een vrijstaande woning met een hectare grond. Er zijn heel veel mensen in Nederland die prima in een kleinere woning zouden kunnen leven. Echter wil iedereen een garage, 4 slaapkamers, een hobbykamer, een bijkeuken, een inloopkast en weet ik veel wat nog meer. Misschien moeten we maar eens accepteren dat dit niet kan in een land als Nederland. De 45 tot 65m2 is te klein voor een normaal gezin maar de trend is dat veel mensen scheiden en die willen allemaal een woning. Als je alleen bent heb je veel minder ruimte nodig. De ouderen moeten ook maar eens accepteren dat tijden veranderen.

De verwijzing naar de parkeerplaatsen slaat nergens op want bij een nieuwbouwwijk kun je prima rekening houden met het aantal parkeerplaatsen per woning. De woning wordt er wellicht wat duurder op maar het is misschien niet anders.

Als bovenstaande gewoon als beleid wordt doorgevoerd de komende 20 jaar dan veranderd het beeld wellicht ook vanzelf bij mensen. In andere landen werkt het ook prima. Beleid hoor je niet te maken voor 4 jaar en dat is waar het steeds fout gaat bij het oplossen van dit soort grote problemen. Het gaat vooral om gedragsverandering.
Door Toine Goossens op
@Tom,

Hilarisch wat u zegt over het bouwen van woningen voor 1 á 2 personen. Dat doen de grote gemeenten namelijk al. Zij bouwen volop konijnenhokjes van 45 tot 65 m². U droomt als u denkt dat ouderen daar naar toe gaan.
Denk aan het project Merwede in Utrecht. Dat wordt de dichtstbevolkte wijk van Utrecht. De konijnenhokjes worden dicht op elkaar gestapeld.

Dus is het privé bezit van een auto verboden. Wie nog goed ter been is kan, met een beetje geluk, een plek in een van de weinige parkeergelegenheden aan de rand van de wijk bemachtigen. Ouderen gaan het risico niet lopen dat zij niet van deur tot deur kunnen reizen.
De jongeren die daar gaan wonen, trekken bij het 1e zonlicht massaal de straat op en het parkje in. Daar gaan ouderen niet bijzitten, zij voelen zich daar niet senang.

Ouderen wensen 4 kamerwoningen waar zij voldoende afstand tot elkaar kunnen bewaren, zij zitten namelijk niet graag op elkaars lip, en waar zij de kleinkinderen op bezoek kunnen krijgen. Dat gaat inderdaad nog wel 20 jaar duren voordat gerealiseerd wordt. De doorstroming zit definitief op slot.
Door Tom (Gemeenteambtenaar) op
De komende 20 jaar gaat er in ieder geval nog niets veranderen op de woningmarkt. Daarvoor zijn de problemen simpelweg te lang genegeerd en nu dus te groot. Als starter op de woningmarkt hoef je de komende jaren nergens op te rekenen.

Een deel van de oplossing zou de Omgevingswet moeten zijn. Zoals alle ambtenaren in gemeenteland allang weten is die 'oplossing' één grote grap. Eenvoudiger wordt het niet en beter ook niet. De minister stelt zelfs voor, tegen alle adviezen in, om vast te houden aan de invoeringsdatum van 1 juli. Als 1 juli inderdaad blijft staan zal het alleen maar voor nog meer vertraging zorgen.

De komende jaren moet er vooral ingezet worden op een drietal aspecten. De eerste is ervoor zorgen dat de rente weer normale vormen aanneemt. Dat is helaas niet iets waar Nederland veel invloed op heeft maar zou wel een speerpunt moeten zijn. De tweede is de bevolkingsgroei remmen in de breedste zin van het woord. Nederland is vol. Het derde punt is dat het overgrote deel van de nieuwbouwwoningen moet bestaan uit één/twee persoonswoningen. Zo kunnen de ouderen doorschuiven en kunnen jongeren hun eerste woning kopen. We moeten ons ook maar eens beseffen dat niet iedereen in een vrijstaande woning met een hectare grond kan wonen. Dat de prijzen van dit type woning dan verder oploopt is enkel voor een klein deel van Nederland 'lastig'.
Door Gerrie op
Gelukkig hebben de meeste ouderen met een eigen woning geen gat in hun hand. Melk ze nog verder uit gemeenten. Treurig.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners