of 64277 LinkedIn

Woerden mogelijk ook dupe van dertiende penning

Niet alleen tientallen particulieren uit Kamerik, ook de gemeente Woerden bezit grond waar de dertiende penning op geheven kan worden.
6 reacties

De Stichting Beheer Kasteel Renswoude kan flinke belasting heffen op een stuk grond van Woerden. De gemeente kocht twintig jaar geleden een stuk grond van Kamerik en de kasteelheer heeft officieel recht op de beruchte dertiende penning. Dat meldt RTV Utrecht.

Miljoen euro

Het is nog niet duidelijk of de gemeente Woerden ook daadwerkelijk wordt aangeslagen. De stichting, die de baronnenfamilie Taets van Amerongen vertegenwoordigt, stuurde eerder al enkele tientallen particulieren een aanslag. Sommigen moeten tienduizenden euro's betalen, in totaal heft de stichting voor meer dan een miljoen euro aan middeleeuwse belasting.

 

Renoveren

De adellijke familie wil de penningen gebruiken om het kasteel uit de 14e eeuw te renoveren. De dertiende penning bestaat alleen in het westelijk deel van Utrecht en geeft de rechthebbende bij elke verkoop van een grondstuk aanspraak op een deel van de waarde van die grond.

 

Gigantische bedragen

In Abcoude, Baambrugge, Loenen en Vinkeveen weten kopers dat ze met die heffing te maken krijgen, maar in Kamerik leidde de penning al heel lang een slapend bestaan. De belangenorganisatie LTO Noord adviseert alle betrokkenen om voorlopig niet te betalen. Ze heeft samen met de Stichting Dertiende Penning deze week een eerste gesprek met een advocaat om tegen de heffing in het geweer te komen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hillen. Raad-Huis makelaardij (makelaar in Abcoude en omstreken) op
In mijn regio lijkt het alsof de 13 penning extreem verhoogt gaat worden. Van € 30,- per m2 grond naar ca. € 500,-. Een absurde verhoging, zeker in deze tijd. De vertergenwoordiger van de Staat probeert al te innen maar het besluit is nog niet eens genomen. Pas dus op! De inwoners van Abcoude zijn dus veelal NIET op de hoogte.
Door Rechtspraktijk BAWA (Jur,Adv) op
De vraag is of er bij invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW) in 1992 de kasteelheren van Renswoude een stuitingsexploit hebben doen laten uitgaan.
Door Carola (Beleidsambtenaar) op
Beste Flip, je kunt niet twintig jaar na dato reclameren. Dan is je vordering verjaard, niet bejaard. Het zal van de zotte zijn als dit uberhaupt voorkomt bij de rechtbank.
Door flip op
Niks kansloos, niks bejaard - als je hiertegen in het geweer wilt komen zul je gewoon de koninklijke weg moeten kiezen en moeten procederen, en dan geef ik je niet zo heel veel kans. En geef ze eens ongelijk - als dit de manier is om die dure kastelen toch te kunnen onderhouden? Misschien kunnen we er zelfs een mooie toeristische attractie van maken? Levert het indirect nog weer wat op ook...
Het is in ieder geval hoe dan ook een fraaie klucht.
Door J.H. Post op
Haal de maliënkolders maar uit de kast, smelt de kazen, bestorm kasteel Renswoude en neem het in. Middeleeuwse praktijken vragen om een middeleeuwse reactie.
Door Carola (Beleidsambtenaar) op
Kansloos verjaarde vordering.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners