of 59794 LinkedIn

Wetsvoorstel voor parkeren per minuut

De PvdA dient een wetsvoorstel in om niet alleen in publieke maar ook op commerciële parkeerplaatsen per minuut te betalen.
7 reacties

Automobilisten moeten overal in Nederland per minuut kunnen betalen voor het parkeren van hun auto. PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken dient daarvoor een wetsvoorstel in.

14 procent te veel
Nu moet in veel parkeergarages nog per uur betaald worden. Op publieke parkeerplaatsen is het al wel mogelijk om per minuut te betalen, maar in commerciële parkeergarages vaak nog niet. 
Detailhandel Nederland heeft berekend dat automobilisten gemiddeld 14 procent te veel betalen doordat de garages hen per uur laten betalen. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken: ,,Dat is oneerlijk en onnodig. Je betaalt voor telefoneren immers ook per seconde en aan de pomp betaal je per milliliter. Betalen voor parkeertijd die je niet hebt gebruikt, is terecht een grote ergernis onder automobilisten. Daar wil ik een einde aan maken.''
 
Publieke parkeerplaatsen

Kuiken dient haar initiatiefwetsvoorstel dat bedoeld is voor commerciële parkeergarages woensdag in. Eerder regelde ze al dat op publieke parkeerplaatsen per minuut kan worden betaald. Volgens een woordvoerder van parkeeronderneming Q-Park is het een denkfout om ervan uit te gaan dat parkeertarieven zomaar van uren naar minuten kunnen worden omgezet. ,,Als je dit doet, gaan de kosten per minuut toch omhoog. Het wordt er niet goedkoper door. Het is niet zomaar het uurtarief delen door 60. Je houdt immers de kosten die komen kijken bij het uitbaten van een parkeergarage. Het moet wel rendabel blijven.''

 
Wisselgeld 

Q-park is een tijdje geleden al teruggegaan van een prijs per uur naar een prijs per kwartier. Per minuut rekenen ziet de onderneming niet zitten. ,,Dan kom je met het probleem van wisselgeld. Het gaat dan vaak om kleine bedragen. Daar is veel wisselgeld voor nodig. Op piekmomenten kunnen onze automaten dat niet aan. Mensen staan dan ook heel lang in de rij'', volgens de woordvoerder. Volgens hem zijn er nog steeds veel mensen die niet pinnen maar cash betalen bij de parkeerautomaat.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mr. J.P. Klevant Groen (juridisch adviseur) op
Het is mij volkomen onduidelijk wat de rol van de overheid hier is. Als je een taak aan de markt overlaat, waarom wil je je dat met de details van de prijsstelling bemoeien? Zijn de variabele kosten van parkeren zo hoog dat het inderdaad "eerlijker" is om per minuut af te rekenen? Of is dat nu net weer "oneerlijker" tegenover de exploitant van de garage?
Door Bart van de Hulsbeek (issuesmanager) op
Ik vraag me af of Detailhandel Nederland ook berekend heeft hoeveel procent mensen teveel betalen voor brood. Dat kun je tenslotte ook niet per sneetje afrekenen. Hoeveel sneetjes per brood gooit u weg, beste reageerder?
Door rob (vml. dow) op
parkeren per minuut zal resulteren in een minimumprijs van 5 cent per minuut ivm de afrekenbaarheid.
Dat betekent overal MINIMAAL 3 euro per uur!!
Door Gerrie op
Schijtziek word je van dat betaald parkeren. Tegenwoordig zijn ze vergeten dat er ook deuren aan een auto zitten. Wat een ontwerpers. Je komt je auto nog niet uit. Ben blij dat ik op het platteland woon. Daar kun je tenminste je auto op eigen grond kwijt inlaats van dat geneuzel in de stad. Bouw overal een grote mall op het platteland, dat zal de stadsgemeenten afleren om mensen te laten betalen.
Door jan op
Typisch geval van symboolpolitiek.
Ook lege parkeerplaatsen kosten geld. Die zitten nu o.a. in het "teveel"betaalde. Die kosten worden straks gewoon vercalculeerd in het per minuut betalen.
Let op: als dit ingevoerd wordt kopt het BinnenlandsBestuur: "parkeertarieven enorm gestegen" en mag de politiek daar weer over vallen...
Door Michiel op
Ik zou graag weer bij mij in de buurt een kwartier/half uur gratis kunnen parkeren: even de winkel in en uit...stop en shop werd het genoemd. Toen alle gemeentes moesten bezuinigen werd dat als moment genomen om het gratis parkeren af te schaffen.
Ik zie echter geen heil in per minuut betalen. Dat wordt dan ook aangepakt om alle prijzen te verhogen: uur parkeren voorheen 1 euro, maar daarna 1 euro voor een kwartier. (betreft parkeergarage bij supermarkt... had voor het stop en shop parkeren regeling 15euro boodchappen = halfuur gratis... is nooit meer terug gekomen.)
Door Jos Derckx (adm) op
Juist bij Q-park kunnen ze de minuutafrekening wel toepassen voor de bezitters van de Q-parkkey welke electronisch in en uitrijden mogelijk maakt en de tijd per seconde vaststaat. Ook is hieraan direct automatische incasso gekoppeld en dus geen kleingeld aan de orde. Dit kan in een aparte regeling intern afgehandeld worden.
Ik zie graag tegemoet dat ook de parkeerkaartjes van automaten door de hele stad op elke vergelijkbare parkeerplek geldig zijn zolang de betaalde parkeertijd nog niet is afgelopen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners