of 61043 LinkedIn

Wethouders hekelen VNG-jubileumfeest

Wethouders van Leefbaar Capelle gaan niet naar het VNG=jubileumfeest vanwege de 'absurd hoge kosten.' Een van de wethouders roept op tot een boycot.

De eerste afzegging is binnen voor het feest dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op 5 en 6 juni op het Haagse Malieveld viert ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag.

Absurd

De drie wethouders van Leefbaar Capelle schrijven in een brief aan VNG-voorzitter Jorritsma en directievoorzitter Pans dat ze het jubileum weliswaar een heuglijk feit vinden, maar de kosten voor het feest absurd. 'Dat de eerste workshop tijdens het eeuwfeest de titel 'Slim omgaan met de schuldencrisis en lokale belastingen' heeft meegekregen, mag in dit verband komisch worden genoemd', zegt medebriefschrijver en wethouder in Capelle aan den IJssel Joost Eerdmans.

3 miljoen

Wethouder Eerdmans zegt dat hij en zijn collega-wethouders Hartnagel en Van Sluis 'niet vrolijk' worden van het prijskaartje van het VNG-jubileumfeest. Hij rekent uit: 'Met een bijdrage per bestuurder van 795 euro, komt dit bij een geschat aantal deelnemers van 3.500 wethouders, burgemeesters, raadsleden etc. neer op een kleine 3 miljoen euro. Dan rekenen wij het exclusieve slotfeest met een optreden van de Golden Earring en alle hotelovernachtingen nog niet eens mee.' Volgens de VNG kunnen raadsleden de kosten in beginsel bij de griffie declareren. Wethouder Eerdmans zegt te verwachten dat 'alle bestuurders die in hun gemeente de lokale lasten net hebben verhoogd, de kosten voor het feest terugstorten in de gemeentekas.'

Coryfee

Voorzitter Annemarie Jorritsma van de VNG zei vorige maand in een interview in Binnenlands Bestuur dat een dure en meespelende variant van het jubileumfeest in de ijskast was gezet, maar dat er niets mis was met een leuk feest 'met een paar grote verrassingen'. Cabaretier Freek de Jonge, toekomstwatcher Adjiedj Bakas en zelfs Johan Cruijff maken er hun opwachtig. Dagvoorzitter is o.a. VARA-coryfee Matthijs van Nieuwkerk. Protest tegen het eeuwfeest noemt Jorritsma 'kleinzielig gedoe. En zegt ze: 'Getreurd wordt er al genoeg, dezer dagen. Je mag bijna nergens meer vrolijk over doen. (...) Voor het congres moet worden betaald, maar het is niet meer dan anders. Ga maar eens naar een commercieel congres en kijk wat je daarvoor betaalt!'

Onzinnig

Een 'onzinnige' vergelijking, meent de Capelse wethouder Ans Hartnagel. 'De VNG is geen commercieel bedrijf. De VNG vertegenwoordigt gemeenten en geeft belastinggeld uit. Dat doen wij als gemeenten ook. In een tijd waarin bezuinigingen ons als lokaal bestuur dwingen tot harde ingrepen in de gemeentelijke voorzieningen en vele gemeenten daardoor de lasten voor hun burgers zelfs hebben verhoogd, is het onverantwoord om op kosten van de belastingbetaler een dergelijk feest te organiseren'. Wethouder Hartnagel roept meer gemeenten op om het jubileumfeest te boycotten. De overige drie Capelse wethouders gaan overigens ook niet naar het VNG-feest, maar wilden daar geen ruchtbaarheid aan geven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Leon Raymakers (Eigenaar eventdelen.nl) op
krappere budgetten vragen niet om sobere events maar om creativiteit. Kijk eens op www.eventdelen.nl en deel je event zodat een gedeelte van je buget terug verdiend en daarnaast duurzaam onderneemt. Zou de gehele bovenstaande discussie weg halen.

www.eventdelen.nl
Door Eef van Koppenhagen (stedenbouwkundige) op
Waanzinnig en wankel inlevingsvermogen.
Wat is het toch triest om te moeten ondervinden dat er kennelijk bij de VNG-organisatie niet op een normaal intelligentiepeil kan worden nagedacht over hoe je een jubileum in het huidige tijdsbeeld ook zou kunnen vieren. Geef nou toch eens een goed voorbeeld aan ook alle anderen die een jubileum te vieren hebben. Doe eens normaal en gedraag je als een ingetogen en professionele organisatie. Zo komt de VNG zeker nu niet over! Terecht dat er vragen ontstaan over het absurd hoge bedrag dat kennelijk aan dit feestje gespendeerd wordt. Het zou de VNG sieren,als er al zoveel geld zou zijn, dit juist vanuit die jubileumgedachte eens te schenken aan een goed doel,bijvoorbeeld de voedselbanken of zo. Daarmee scoor je als VNG een echte nagedachtenis, een memorabele gebeurtenis!! Dan blijf je in ieder geval nog ergens in gedachte hangen. En toon je karakter.
Door Govert Apol (Consultant arbeidsverhoudingen) op
In een tijd waarin zeer vele Nederlanders de broekriem moeten aanhalen, kleine ondernemers als gevolg van de crisis ten onder gaan en waarin veel voorzieningen voor de zwakkeren in de samenleving in het kader van de bezuinigingen worden geschrapt, is het onaanvaardbaar dat er voor het feestje van de VNG zo royaal met ons belastinggeld wordt gesmeten. Het blijft natuurlijk niet bij 3 miljoen euro, want - zoals een van de vorige schrijvers al terecht opmerkt - zijn de salariskosten van de deelnemers niet meegerekend. Evenmin als de kosten voor hun overnachtingen, waarbij er gerust van uitgegaan mag worden dat de heren en dames ambtenaren daarvoor natuurlijk niet de goedkoopste hotels zullen uitzoeken. Reken dus maar op een totaal aan kosten van ruim 5 miljoen euro!
Gezien de korte termijn waarop deze uitspatting van megalomanie gaat plaats vinden kunnen de geboekte locaties en artiesten niet meer kosteloos worden geannuleerd. Dat geld zijn we dus gewoon kwijt. Ergerlijk en onbegrijpelijk, dit zoveelste voorbeeld van de geldverkwistende overheid! Eens kijken welke politici hier Kamervragen over durven te stellen.
Door Wiet ten Doeschate (directeur ixad, vormgeving, communicatie, marketing) op
Leuk zo'n links feestje. Matthijs van Nieuwkerk, grootverdiener van de VARA en Freek de Jonge (wie wil daar nog naar luisteren?). Jammer dat Jan Mulder en Maurice de Hond ontbreken op het lijstje. Johan Cruijff over laten vliegen uit Barcelona voor een onnavolgbare uiteenzetting verhoogt de waarde van het congres uiteraard ook. Veel plezier allemaal en dan graag opheffen dat wonderlijke fenomeen dat VNG heet. Veel macht, weinig democratische controle.
Door Feestneus op
@Joschke, pas op wat je schrijft: de hoogste directeur die de dienst uitmaakt bij de VNG is niet van de VVD maar is zo'n (salon)socialistische PvdA-graaier. Jouw tweede zin is voor dat type bestuurder dan weer wel toepasselijk.
Door Joschke op
Henk Wentink heeft gelijk, maar wat kun je anders verwachten van de vvd-elite. Het is een partij van egoisten die schijt heeft aan het maatschappelijk belang.
Door Henk Wentink (beleidsadviseur / projectleider) op
Wat heb je als organisatie en als persoon toch ontzettende weinig kennis van de realiteit en de noden van vandaag de dag als je dit soort waanzin durft voor te stellen. Ik heb de afgelopen jaren al meer getwijfeld aan de VNG, maar dit slaat werkelijk alles. Gelieve deze club zo snel als mogelijk op te heffen.
Door Theo Koopman (geen ambtenaar) op
In tijden dat de onderwereld de bovenwereld is binnengedrongen, medewerkers in de (semi-) publieke sector er voor gezorgd hebben dat ze zelfs bij grootschalig falen riant beloond worden (mooiste recente voorbeelden Schiedam met Verver, cowboy Boet en wethouders, Vestia met Erik Staal, NMA met Kalbfleisch) en tv-coryfeeen gezien worden als de belangrijkste pijlers van de samenleving, moet de VNG gedacht hebben dat er wel een paar miljoen tegen aan te gooien was om burgemeesters en wethouders te laten feesten op kosten van de belastingbetaler en de bouwwereld om zodoende de zakken verder te vullen van kritische VARA-sterren als Matthijs van N, Freek de J. en maffia-advocatenvriendinnetje Eva J. En als er bezuinigd moet worden, dan liever op ontwikkelingssamenwerking, nietwaar.
Door Walter (thuisblijver) op
Kennelijk heeft de gemeente Capella aan den IJSsel zes wethouders. Dat is maar net minder dan het wettelijke maximum. Met één of twee minder moet je een gemeente van die omvang toch ook aankunnen. Scheelt heel wat meer aan belastinggeld dan een VNG-congres met reiskosten.
Door Ivo (Ambtenaar) op
Dit is schandalig. Aan alle kanten moeten gemeente bezuinigen. Subsidies worden afgeknepen, belastingen verhoogd, gemeenten bezuinigen in onderhoud van de buitenruimte. Regelingen verdwijnen en daar krijgen burgers geen lastenverlaging voor terug. Ambtenaren worden ontslagen en contracten niet verlengd. We zitten midden in de grootste financiele crisis sinds de oorlog. En dan gaat de VNG op deze manier het eeuwfeest vieren. Dit is een klap in het gezicht bij ambtenaren wiens baan op de tocht staat en die nog steeds wachten op een nieuwe CAO, en bij burgers en ondernemers die dit allemaal (indirect) moeten betalen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners