of 59082 LinkedIn

Werkgroepen presenteren bezuinigingsopties

Twintig ambtelijke werkgroepen hebben donderdag het resultaat van hun zoektocht naar mogelijkheden om de komende jaren miljarden te kunnen bezuinigen gepresenteerd.
2 reacties
Twintig ambtelijke werkgroepen hebben donderdag het resultaat van hun zoektocht naar mogelijkheden om de komende jaren miljarden te kunnen bezuinigen gepresenteerd.

Twintig procent
Elke werkgroep van hoge (oud-)topambtenaren heeft de opdracht gekregen zeker één variant te presenteren die op het betreffende beleidsterrein een bezuiniging van minimaal 20 procent oplevert.

35 miljard
Het doel van de 'brede heroverwegingen', waarvoor het kabinet vorig jaar met Prinsjesdag het startschot gaf, was om te zoeken naar een totaal van ongeveer 35 miljard euro aan bezuinigingen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de ambtenaren in mei zouden rapporteren en Kamer en kabinet er dan in juni over zouden kunnen debatteren.

Versnelling
Maar de val van het kabinet op 20 februari leidde tot een versnelling van het proces. De werkgroepen werd gevraagd voor 1 april hun stukken op te leveren en dat is gelukt. Voor een aantal partijen is het echter geen materiaal meer voor hun verkiezingsprogramma's want zij hebben die al gepresenteerd.

Oordeel
Het kabinet maakte vorige week duidelijk dat het geen inhoudelijk oordeel zal geven over de bezuinigingsvoorstellen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rob Oosterveen (controller) op
Ik vraag mij af of er geen enkele werkgroep zich de vraag heeft gesteld of de tekorten niet eerst (voor een deel) af te wentelen op de banken. Laat zij de eerst komende jaren een bijdrage betalen uit de winsten die ongetwijfeld weer gaan toenemen. Wordt in ieder geval de "gewone" man ontzien.
Het geeft tevens een signaal af aan degene die mede veroorzaker zijn van de crisis. De "gewone" man is voor een deel ook zelf medeverantwoordelijk. Wij hebben gebruik gemaakt van het aanbod van de banken en zijn dus mede "schuldig". Ieder zijn deel dus.
Door Kees Cornelder (strateeg) op
Ben benieuwd: staan eigenlijk wel de namen van alle die nadenkende ambtenaren in die rapporten?
Ja? Prima.
Nee? Dat doet mij dan denken aan hoofdredactionele commentaren in een krant. Die lees in namelijk niet, nooit zelfs.
Want iemand die zichzelf niet voorstelt, die is een hork (geheel vrij naar Hofland).

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners