Advertentie
financiën / Nieuws

Weidewinkels: patstelling dreigt

Winkeliers in de regio Arnhem Nijmegen zitten niet te wachten op grote winkelcentra om de stad, zogenaamde weidewinkels. Maar gemeenten kunnen er veel geld mee verdienen.

22 juni 2013

In de regio Arnhem Nijmegen dreigt een patstelling te ontstaan over vier daar geplande ‘weidewinkels’. Aan de ene kant gemeenten met een overschot aan grond en leegstaande panden, die superstores alleen al om die reden met graagte binnenhalen; aan de andere kant winkeliers en hun belangenorganisaties. Die vrezen voor meer kaalslag, naast de faillissementen die er toch al zijn door het mindere economisch tij en stijgende internetverkoop.

7 miljoen euro
Nijmegen kan een grote doe-het-zelfzaak aan zich binden. Met de verkoop van de 20.000 vierkante grond plus nog eens30.000 vierkante meteraan gelieerde bedrijvigheid eromheen, zou de stad 7 miljoen euro minder verliezen op de Waalsprong: het stadsdeel in aanbouw aan de noordkant van de Waal. In de slipstream van het ‘retailcentrum’ van 5 hectare is op termijn zelfs een nog ruimere cirkel grondverkoop denkbaar, meent het college van B en W, goed voor nog eens 10 miljoen euro.

Stadsbestuur zwijgt

Het stadsbestuur doet er verder het zwijgen toe, noemt de kwestie delicaat. Het laat weten ‘zorgvuldigheid’ te willen betrachten, ook richting de twee landelijke gemeenten waar de doe-het-zelfzaak vlakbij komt te liggen. Die hebben de stad per brief hebben laten weten tegen te zijn.

 

Kannibaliserend effect

Hoop kan het college wellicht putten uit wat adviseur Rinus Vader van HaskoningDHV stelt: een grote witgoedzaak of doe-het-zelfzaak in een nieuw stadsdeel, zoals de Waalsprong, zit een binnenstad niet snel in de weg. Anders ligt dat voor ‘outlets’ voor mode of meubels. Een ‘kannibaliserend effect’ ligt op de loer en de gemeente zou er financieel bij kunnen in schieten: grondopbrengst teniet gedaan door verminderde OZB-inkomsten.

Veel emotie 

Gelders gedeputeerde Josan Meijers (PvdA) wil na de zomer een aantal bijeenkomsten houden, met alle betrokkenen. Ze ervaart ‘heel veel emotie’ in het debat. ‘Emotie is goed, maar je moet ook een keer nuchter alle argumenten op een rij zetten. Met alle belanghebbenden erbij.’ Meijers zegt ook de belangen van de voorstanders in te zien. ‘Ik wil niet alles op slot zetten. Tegelijkertijd moet je maatwerk willen leveren. Vergeet niet: zo’n weidewinkel bij Nijmegen heeft effect op de binnenstad van die stad, maar ook op de detailhandel in omliggende dorpen, tot in Arnhem toe. En daarmee ook op de leefbaarheid dáár. Dat bovenlokale belang moet je in het oog houden.’


Barometer
Negen op de tien gemeenten zien leegstand van kantoren en winkels als een maatschappelijk probleem. Daarbij zijn volgens hen vooral de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid in het geding. Dat blijkt uit de Gemeentelijke Barometer Fysieke Leefomgeving, een begin deze maand gepubliceerd onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. In de barometer diverse thema’s onderzocht, waaronder milieu, duurzaamheid, bouwen, wonen en water.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Folkert van der Molen
Het rapport van de gemeentelijke barometer Fysieke Leefomgeving (VNG en Royal HaskoningDHV) is op te vragen via http://www.royalhaskoningdhv.com/barometer
Meppie
Het antwoord is al gegeven. Hoe kun je met onderstaande passage in het achterhoofd positief beslissen op een dergelijk verzoek?



"Vergeet niet: zo’n weidewinkel bij Nijmegen heeft effect op de binnenstad van die stad, maar ook op de detailhandel in omliggende dorpen, tot in Arnhem toe. En daarmee ook op de leefbaarheid dáár."
de gebeten hond / netto betaler
grappig, dat als je de link volgt naar Haskoning je wordt uitgenodigd voor het beantwoorden van vragen. Maar als je dat doet krijg je als directe reactie: bedankt maar het onderzoek is al afgesloten.

Hoezo is de overheid traag ?

Advertentie