Advertentie
financiën / Nieuws

Weekers waarschuwt gemeenten voor btw-truc

De Belastingdienst heeft geconstateerd dat een aantal gemeenten kunstmatige constructies toepast om de btw te omzeilen bij de bouw van scholen.

08 november 2012

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) waarschuwt gemeenten dat ze niet moeten proberen om met fiscale constructies een btw-heffing te omzeilen bij de bouw van scholen. Hij heeft ze dat met een brief nogmaals op het hart gedrukt.

Maatregelen
Als gemeenten toch de regels blijven overtreden, dan komt Weekers met wettelijke maatregelen. Dat blijkt uit een brief van de staatssecretaris aan gemeenten.

Bouw van scholen
De Belastingdienst heeft geconstateerd dat een groot aantal gemeenten kunstmatige constructies toepast om de btw te omzeilen bij de bouw van scholen. Weekers vindt dat zeer ongewenst en wijst gemeenten op hun integriteit. ,,De overheid moet ervoor zorgen dat de regelgeving wordt nageleefd'', schrijft Weekers. ,,In dat licht geeft het geen pas dat de overheid zelf de grenzen van de wet opzoekt en in sommige gevallen zelfs overschrijdt.''

Verspilling
Met de btw-constructies is volgens Weekers sprake van ,,ernstige verspilling van overheidsgelden en menskracht''.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

spiedend oogje
Loonbelastingcontrole en btw controle door de belastingdienst bij lagere overheden is verspilling van menskracht en dus overheidsgelden.

Zielig gedoe over ontbrekende loonbelastingverklaringen en ander pietluttig geneuzel.

Daarnaast heb ik de indruk dat de wettelijke maatregelen door dezelfde belastingadviseurs worden geschreven, die lagere overheden van raad voorzien bij btw constructies.

Mooie poppenkast is dat.
faber
Als dit kabinet het btw compensatie fonds gaat afschaffen dan doet Weekers er goed aan om alvast maar te beginnen met het schrijven van de wettelijke maatregelen waarmee hij nu dreigt. Het omzeilen van btw heffing door het oprichten van inveateringsvehikels zal weer op grote schaal gaan plaatsvinden.
S.K.Satter / adviseur
Gemeenten maken gewoon gebruik van een legale wijze binnen de Wet Omzetbelasting, dus helemaal niet van fiscale constructies. Lijkt me dat dit ook bij de ministeries geen onbekend fenomeen is. Bijv. kijken waar de grenzen liggen voor Europese subsidies. De staatssecretaris probeert zijn eigen straatje schoon te vegen over de rug van initiatiefrijke gemeenten.
Advertentie