of 62812 LinkedIn

‘Waterstofstrategie regionaal aanvliegen’

De waterstofstrategie die de Europese Commissie woensdag 8 juli presenteert, moet uitgaan van regionale partnerschappen en regio´s moeten ook meer met elkaar de samenwerking zoeken. Dat bepleit het Comité van de Regio’s (CvdR). Veel van de toegepaste waterstofinnovaties komen uit Arnhem-Nijmegen.

De waterstofstrategie die de Europese Commissie woensdag 8 juli presenteert, moet uitgaan van regionale partnerschappen en regio´s moeten ook meer met elkaar de samenwerking zoeken. Dat bepleit het Comité van de Regio’s (CvdR). Veel van de toegepaste waterstofinnovaties komen uit Arnhem-Nijmegen.

Waterstof is in de hele EU in opkomst, van Groningen waar de gasproductie wordt gestaakt, tot de steenkoolregio´s in het arme oosten en het zuiden van Europa die ook een omslag maken naar waterstof.

 

Wagenpark

Waterstof is cruciaal in de wederopbouw na de coronacrisis en in het bereiken van klimaatneutraliteit, meent het CvdR, een adviesorgaan van lokale en regionale bestuurders dat de Europese Commissie adviseert over lokale en regionale aangelegenheden. De strategie moet volgens dat advies aan de productiekant investeringssubsidies bevatten en gegarandeerde opbrengsten. Aan de vraagkant moeten maatregelen komen, zoals CO2 quota’s voor eigenaars van wagenparken, zoals vrachtwagens en bussen. Ook zou er een bindende beperking moeten komen van broeikasgassen.

Dat moet leiden tot een megatransitie. Momenteel maakt waterstof minder dan 1 procent uit van de energiemix en het meeste wordt opgewekt via milieuonvriendelijke energiebronnen, meldt het CvdR. In 2050 zou het aandeel waterstof 14 procent moeten bedragen.

  

Heerlen

Voor veel regio’s is dat een sprong in het nieuwe: de oude economie wordt vervangen door een nieuwe en het spannende wordt hoe rechtvaardig die transitie is. In Heerlen weten ze er alles van. Na het sluiten van de mijnen verplaatste de stad zich van een van de rijkste steden naar een van de armste steden van het land en Heerlen is niet de enige. Een Spaanse regionaal bestuurder van de regio Castilla y Léon zei eind vorig jaar dat de hele economie kapot is gegaan na de mijnsluitingen. Om het hoofd boeven water te houden is samenwerking voor Europa en de Europese regio’s het toverwoord.

 

Arnhem-Nijmegen

In de regio Arnhem-Nijmegen, waar energie en energie-innovaties al een lange historie hebben, zien ze dat ook. Arnout Smit zegt namens de regio dat het heel belangrijk is dat Europa nu doorpakt op waterstof om zo de economie zowel kansen te bieden als te verduurzamen.
‘Waterstoftoepassingen krijgen met de waterstofstrategie een boost en hopelijk ook Europese ondersteuning. Denk hierbij voor de Regio Arnhem-Nijmegen aan de binnenvaart, energieopslag, innovatieve bedrijven in ons cluster en hoe we samenwerken in concrete projecten, het HAN Waterstoflab en Connectr Energy Innovation Lab.’ Dit geldt overigens naast waterstof ook voor e-mobility en energieopslag en smart grids, slimme meet- en regelsystemen voor de energie van panden.


Dertig regio’s

Er is terecht veel aandacht voor (grootschalige) toepassing in regio's, vindt Smit. Veel van de toegepaste waterstofinnovaties komen uit Arnhem-Nijmegen. ‘Het is ook voor de EU cruciaal om hier in de ontwikkeling van oplossingen te investeren.’ En daar is veel geld voor nodig. Naar verwachting is er in de EU 180 miljard euro nodig tot 2050 om waterstof te introduceren, meldde de NOS afgelopen weekeinde.

Smit vindt verder dat het Comité van de Regio’s terecht de rol van regio's en steden in innovatie benoemt en dat het CvdR terecht oproept tot directe toegang voor steden en regio´s tot Green Deal fondsen. 'Ook pleit Comité voor aandacht en investeringen in het European Hydrogen Valleys Partnership, waar wij zeer actief in zijn voor de ontwikkeling van EU projecten. Met deze investeringen kunnen we samen aan de Europese ‘green recovery’ werken.’ In dat partnerschap werken nu volgens Birgit Honé, de Nedersaksische minister voor regionale zaken die het CvdR-advies aan de Europese Commissie heeft opgesteld, al dertig Europese regio’s samen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners