of 63428 LinkedIn

Waterschapsbank wil 45 miljoen aan dividend uitkeren

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

De Nederlandse Waterschapsbank oftewel NWB Bank wil 45 miljoen euro aan de aandeelhouders uitkeren zodra de maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) dat weer toelaten. De winst daalde over 2020 van 94,5 miljoen naar 80,5 miljoen euro. Er werd 10,3 miljard euro verleend aan de publieke sector, iets meer dan het voorgaande jaar.

Oplichting

De geruchtmakende tegenvaller, waarbij de bank slachtoffer werd van oplichting, is in de cijfers verwerkt. ‘Het eerder dit jaar geconstateerde fraude-incident, waarbij op basis van vervalste documenten een betaling van € 12 miljoen is gedaan, is verwerkt in de jaarrekening van 2020’, schrijft NWB Bank.

 

Wachten

De houders van aandelen – 81 procent waterschappen, 17 procent de staat en 2 procent provincies – krijgen dus later dit jaar waarschijnlijk in totaal 45 miljoen euro dividend. Hier wordt mee gewacht op verzoek van de ECB die wilde dat banken zo veel mogelijk geld zouden hebben om leningen te verstrekken tijdens de crisis. BNG Bank doet dit ook maar kondigde eerder deze week aan al een gedeelte uit te kunnen keren.

 

Meevaller

Een meevaller was op het gebied van resolutieheffing en extra netto-inkomsten als gevolg van deelname aan een herfinancieringsoperatie van de Europese Centrale Bank (ECB). ‘Het gunstige tarief hierop geldt, onder voorwaarden, voor de eerste twee jaar maar de kredietverlening die er tegenover staat, en waaraan het gunstige tarief wordt doorgegeven, kent langere looptijden. Daarmee leidt dit voor de bank tot een verschuiving van het renteresultaat in de tijd.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Ze moeten nog even wachten tot de Corona steun uitkering binnen is