Advertentie
financiën / Nieuws

Waterschappen: geen geld voor salarisverhoging

Waar de vakbonden gaan voor een loonsverhoging 2,5 procent, vinden waterschappen een salarisstijging in de nieuwe cao niet passend. ‘Dit leidt tot een lastenverzwaring voor zowel de organisaties in onze sector als onze burgers.'

06 november 2020
water-geld-cao-waterschappe.jpg

Waar de vakbonden gaan voor een loonsverhoging 2,5 procent, vinden waterschappen een salarisstijging in de nieuwe cao niet passend.

Deze week zijn de cao-onderhandelingen tussen de waterschappen de vakbonden FNV Overheid en CNV Overheid gestart. De inzet aan de onderhandelingstafel liggen wat loonontwikkeling betreft relatief ver uiteen.

 

Onwenselijk

De bonden zien per 1 januari graag ‘een passende loonsverhoging’ van 2,5 procent en een structurele verhoging van 100 euro van de zogeheten schaalbedragen. De werkgevers maken in hun inzetbrief duidelijk niets van zo’n loonsverhoging te willen weten. In het licht van de sociale en economische crisis, de maatschappelijke gevolgen daarvan en een forse stijging van de pensioenpremies, achten zij een verhoging van loon en/of vergoedingen niet passend. ‘Dit leidt tot een lastenverzwaring voor zowel de organisaties in onze sector als onze burgers. Dit vinden wij op dit moment onwenselijk en onverantwoord’, aldus de werkgevers.

 

Concurrentiepositie

De bonden beseffen dat het geen gemakkelijke onderhandelingen worden: ‘Het maatschappelijk beeld van overheden speelt daarin mee, ook tijdens deze coronacrisis.’ Ook verwachten ze dat de verhoging van de pensioenpremies invloed heeft op de onderhandelingen. Toch gaan zij voor ‘een zo goed mogelijk en evenwichtig cao-resultaat’, met name ook vanuit de behoefte en noodzaak om qua arbeidsvoorwaarden een goede concurrentiepositie te hebben. ‘Zo wordt het bijvoorbeeld voor waterschappen steeds moeilijker om voldoende (technisch) gekwalificeerd personeel binnen de halen en vast te houden’, aldus de bonden.

 

Generatiepact

Naast een loonsverhoging willen ze een generatiepact-regeling, zodat oudere medewerkers met behoud van een deel van hun salaris en volledige pensioenopbouw door minder te werken gezond en fit de finish kunnen halen. Gedacht wordt aan de ‘50-75-100-regeling’ die inhoudt dat een werknemer boven een bepaalde leeftijd voor de helft minder kan gaan werken, daarbij 75 procent van zijn oorspronkelijke salaris ontvangt en volledig pensioen opbouwt.

 

5 mei vrij

Ander onderdeel van de nieuwe cao wordt wat de bonden betreft een volledig doorbetaald aanvullend geboorteverlof in plaats van 70 procent van het salaris. Vanaf 1 juli 2020 heeft de partner recht op maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof. En 5 mei wordt als jaarlijkse feestdag toegevoegd aan de definitie van feestdagen.

Omdat het volgens de bonden in deze tijd voor alle partijen moeilijk is om ver vooruit te kijken, vinden zij het voor de hand liggen om een cao af te spreken met een looptijd van 1 jaar.

 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk westra / ICT Integratie Specialist
Waterschappen hebben weerdere malen ondersteuning gehad tijdens de corona "crisis" en de waterschapsbelating is ook verhoogd ondanks deze steun.

Weinig van deze steun is teruggevloeid naar de mensen iop de werkvloer of in het veld.

Het lijkt mij dat er genoeg ruimte is voor salaris verhoging, of de steun is opgegaan aan andere zaken waar het waarschijnlijk niet voor is bedoeld
Gerben
Een CAO voor alle ambtenaren. Rijk krijgt het wel voor elkaar.
rob
Geen loonverhoging betekent een achteruitgang omdat de inflatie wel gewoon oploopt. En waarom krijgen Rijksambtenaren het jaarlijks wel voor elkaar dat er in ze geïnvesteerd wordt. Waterschappen, gemeenteambtenaren moeten samen optrekken en laten horen dat het zo lang niet kan.
H. Wiersma / gepens.
Ook hier geldt gewoon de CAO Rijk volgen en indien nodig achterliggende jaren repareren.
pieter / wegkijker
op naar 1 cao voor de overheid.

Het is bizar dat de rijksoverheid steeds mogelijkheden ziet om de salarissen te verhogen en de lagere overheden niet.

Onze bestuurders liften mee op de cao Rijk, maar aan de onderhandelingstafel zijn ze zuinig voor hun eigen medewerkers.
veel
De boven inflatie stijgende weaterschapsbelasting wordt in ieder geval niet stukgeslagen op het personeel...
Advertentie