of 60715 LinkedIn

Waarschijnlijk geen pensioenkortingen in 2020

De kans dat ambtenaren in 2020 minder pensioen krijgen is een stuk kleiner geworden. Minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) voert een maatregel door die pensioenfondsen langer de tijd geeft om te voldoen aan de eisen. Maar er zijn voorwaarden.

De kans dat ambtenaren in 2020 minder pensioen krijgen is een stuk kleiner geworden. Minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) voert een maatregel door die pensioenfondsen langer de tijd geeft om te voldoen aan de eisen. Maar er zijn voorwaarden.

Nieuwe minimumgrens

De nieuwe minimumgrens voor de dekkingsgraad, waar pensioenfondsen niet onder mogen komen, is 90 procent. Die van ABP was eind oktober 93,2. Medio januari wordt waarschijnlijk bekend wat de beslissende dekkingsgraad van eind december was. ABP reageert alvast positief. ‘Voor deelnemers van ABP betekent dit dat de kans op verlaging van pensioen in 2020 aanzienlijk afneemt’, aldus voorzitter Corien Wortmann.

 

Verantwoording

De tweede voorwaarde is de tijdelijkheid. De maatregel geldt alleen in het komende jaar waarin het nieuwe pensioenakkoord uitgewerkt wordt. De derde voorwaarde is dat fondsen moeten verantwoorden waarom ze de regeling gebruiken en waarom dat evenwichtig is voor alle deelnemers. ‘Ik vind het belangrijk dat pensioenfondsbesturen hierover transparant communiceren met hun deelnemers', schrijft Koolmees.

 

Rust en stabiliteit

Koolmees wil met de maatregel rust creëren terwijl het nieuwe pensioenakkoord uitgewerkt wordt. In juni werd het voorlopige pensioenakkoord bereikt, met daarin bijvoorbeeld een bevriezing van de AOW-leeftijd en een regeling voor zzp’ers, en momenteel wordt dat geconcretiseerd. ‘Rust en stabiliteit zijn nodig om dat de komende periode goed te doen.’

 

Nieuw contract

ABP vindt het verstandig dat de maatregel verbonden wordt aan het uitwerken van het nieuwe pensioenakkoord. ‘Dat nieuwe contract is nodig om pensioen passend voor de huidige en toekomstige omstandigheden te maken.’

 

Rekenrente

De reden dat Koolmees juist op deze manier handelt, is omdat hij geen maatregelen wil nemen die te ingrijpend zijn of te lang duren. Het aanpassen van de rekenrente, wat ook veelvuldig werd voorgesteld, ziet de minister niet als oplossing. ‘De aanpassing zal juist een groter probleem creëren.’

 

Reacties

De Pensioenfederatie noemt de maatregel 'verstandig', maar dringt nu net als ABP aan op het uitwerken van het pensioenakkoord. En hoewel voor zo'n 7 miljoen mensen de pensioenkortingen waarschijnlijk (voorlopig) van de baan zijn, zijn er volgens het ANP vier fondsen met zo'n 600.000 deelnemers die mogelijk alsnog moeten korten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alexander (oud-raadslid) op
Een reactie op meneer Nettobetaler. De onder dekking is gezien de vermogens van de pensioenfonds pure fictie. Gelukkig dat verstandige en zeer geleerde mensen zich nu ook gemotiveerd op het schouwtoneel van dit pensioendrama gaan roeren.
Door Spijker (n.v.t.) op
Wel allemaal natuurlijk voor E 25 lid worden van de Stichting Pensioenverlies (zie website voor nadere informatie)!!!!!
Door Bert Nelissen (pensioen) op
Er is helemaal geen onderdekking. Dit is een kunstmatige redenering die politiek wordt misbruikt om de rechten van gepensioneerden te ondermijnen. Nog nooit zijn de pensioenkassen zo gevuld geweest als nu.
Eigenlijk is er gewoon sprake van diefstal in geval van verlaging van het pensioen en het uitblijven van de inflatiecorrectie.
Door Spijker (n.v.t.) op
Koolmees (D'66) behoort na 10 jaar 0%-verhoging en allerlei andere extra bezuinigingen op ouderen gewoon te zorgen dat er weer indexatie kan plaatsvinden. Dat kan heel gemakkelijk via aanpassing van de belachelijk lage rekenrente. Het geld klotst tegen de plinten bij de pensioenfondsen. KORTOM INDEXEREN (!!!!) IN PLAATS VAN NIET KORTEN. Genoeg = genoeg.
Door Wottsjer (Watcher) op
Het zou Koolmees c.s. sieren de grote greep die vorige kabinetten uit de pensioenkas van het ABP hebben gedaan, eindelijk eens terug te storten. In plaats van voorwaarden te stellen, voorwaarden creëren om de ambtenaren toe te doen komen waar ze hun leven lang voor betaald hebben.
Door Pensiontsunami (netto-betaler) op
ABP en deelnemers in het fonds houden zichzelf voor de gek. Die kortingen gaan komen omdat het niet aangaat de onderdekking door te schuiven naar de komende generatie.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners