of 64120 LinkedIn

Waarderingskamer pessimistisch over stijging Woz-waarde

De waarde van de woningen stijgt dit jaar volgens de Waarderingskamer minder hard dan waar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Kadaster vanuit gaan.

De waarde van de woningen stijgt dit jaar volgens de Waarderingskamer minder hard dan waar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Kadaster vanuit gaan.

Marktontwikkeling

Op dit moment is bij gemeenten de herwaardering naar de waardepeildatum 1 januari 2015 ten behoeve van het belastingjaar 2016 in volle gang. Op basis van de opgaven van gemeenten verwacht de Waarderingskamer dat de Woz-waarden in 2016 door de marktontwikkeling in 2014 tussen 0 en 1 procent zullen stijgen.

 

Realisme

De waardeontwikkeling lijkt daarmee iets voorzichtiger dan het beeld dat naar voren komt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster. Die geven voor de periode januari 2014-januari 2015 een stijging van 2,0 procent. De inschatting van gemeenten is volgens de Waarderingskamer ‘realistisch’.

‘Naast het toenemende aantal verkopen die een stijging van de prijzen te zien geven, is er immers ook nog steeds sprake van een groot aanbod van woningen die moeilijk tot niet verkoopbaar zijn, en waarbij naar verwachting nog geen waardestijging mag worden verondersteld’, zo bericht de Waarderingskamer in de voortgangsrapportage aan staatssecretaris Wiebes van Financiën.

 

Lokale verschillen

Zodra de Waarderingskamer in oktober 2015 meer betrouwbare cijfers van gemeenten binnen heeft, komt er een update van het landelijk gemiddelde. Dan ook brengt de Waarderingskamer met behulp van een kaart van Nederland de lokale verschillen in beeld.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners