of 63966 LinkedIn

VVD Oldambt wil vertrek gedeputeerde Calon

Reageer
De VVD-afdeling Oldambt zegt het vertrouwen op in PvdA-gedeputeerde Marc Calon. Na het verlies van 30 miljoen euro in IJsland en onoplettendheid bij en de financiele gevolgen van het uittreden van projectontwikkelaars Ballast Nedam en BAM in Blauwestad, kan hij volgens de afdeling niet langer aanblijven.

Eruit stappen zonder verplichtingen
Een contractueel verplichte afname van 200 bouwkavels door Ballast Nedam en BAM Dwas voor de provincie een voorwaarde om akkoord te gaan met de uittreding. Calon ging er van uit dat projectontwikkelaars Ballast Nedam, BAM en Koop Holding de gedwongen kavalafname zouden regelen, maar dat gebeurde niet. De uittreders waren ontevreden over de voorverkoop in Blauwestad en konden de ontwikkelingsmaatschappij De Blauwe Stad verlaten zonder aan de verplichting te voldoen.

Excuses aangeboden
Calon gaf vorige week tijdens een vergadering van een statencommissie toe dat hij het vastleggen van de verplichte kavelafname verkeerd had aangepakt. Ook bood hij zijn excuses aan. Maar de liberalen uit de nieuwe gemeente Oldambt, waar Blauwestad onder valt, rekenen hem de fouten zwaar aan en willen ook onherroepbare garanties van de provincie dat burgers van Oldambt niet hoeven op te draaien voor het falende provinciebeleid. Ook mag de herindeling tot de gemeente Oldambt niet leiden tot het in rekening brengen van verkapte kosten.

Blunders
De VVD-afdeling is de eerste in de gemeente die zich uitspreekt over een vertrek van Calon. De SP-fractie van Oldambt heeft nog geen standpunt ingenomen over de VVD-oproep. Fractievoorzitter Rikus Brader: ‘Ik zal het maandagavond wel aan de orde stellen in de fractievergadering. We hebben wel vaker aangegeven dat ons vertrouwen in Calon niet groot is. De blunders in het traject Blauwestad hadden wij al lange tijd voorzien. De besluitvorming over het project hebben wij dan ook niet gesteund. Wat dat betreft zitten we op een lijn met onze Statenfractie.’ De VVD-Statenfractie was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook:
Provincie Groningen schiet voor aan Blauwe Stad 25.11.08
Provincie Groningen heeft een back-upplan 14.11.08 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners