of 59250 LinkedIn

Vraag naar financieel specialist stijgt met 50 procent

Volgens directeur Ansco Dokkum van Yacht Finance is in absolute aantallen het aanbod van banen voor hoog opgeleide financials in de Randstad het grootst, maar de stijging doet zich ook in de rest van het land voor.

De vraag naar financieel specialisten is in 2015 met 25 procent gestegen. Bij de overheid nam de vraag naar financials vorig jaar zelfs met 50 procent toe. Dat blijkt uit onderzoek Yacht. Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur blijkt dat er bij de overheid het afgelopen jaar naar één deskundigheid nog meer vraag is geweest: adviseur P&O. Daarvoor werden door decentrale overheden 225 vacatures geplaatst bij Binnenlands Bestuur. Op de tweede plaats staat de financieel adviseur met 175. De top vijf wordt gecompleteerd met de functies jurist, account/projectmanager en rekenkamerlid.

In Randstad
Volgens directeur Ansco Dokkum van Yacht Finance is in absolute aantallen het aanbod van banen voor hoog opgeleide financials in de Randstad het grootst, maar de stijging doet zich ook in de rest van het land voor. ‘In het begin van het jaar zagen we dat het bedrijfsleven, vooral de branche zakelijke dienstverlening, meer vertrouwen kreeg in de economie en investeerde in Financials’, aldus Dokkum. ‘Die trend zet zich ook door naar de overheid. Hier is de vraag in 2015 met 50 procent toegenomen.’

Jongeren
In de publieke sector blijkt er veel vraag naar met jonge financiële professionals. Veel gemeenten , provincies en andere publieke organisaties kampen namelijk met een vergrijzend personeelsbestand en een geringe aanwas van jong talent. Het is een van de redenen waarom de Bestuursacademie samen met Ajilon Young Professionals (AYP) een traineeship finance en control heeft gelanceerd dat zich volledig op de publieke sector. ‘Vooral bij decentrale overheden zijn grote veranderingen gaande die ook een grote invloed hebben op de eisen aan de financieel adviseur/consulent. Zo krijgen gemeenten meer taken van het rijk, die tevens van hen eist dat de beschikbare financiële middelen effectiever en vooral efficiënter worden besteed. Dit vraagt om meer sturing vanuit de financiële afdeling richting andere afdelingen en meer samenwerking met lokale en regionale partners. Financieel adviseurs dienen daarom over competenties te beschikken als: organisatiesensitiviteit, aanpassingsvermogen, communicatieve vaardigheden en klantgerichtheid’, aldus Hans Haselhorst van AYP. Ook Yacht heeft speciaal voor starters een speciaal traineeship finance opgezet.

Lagere functies
De vraag naar controllers ligt volgens Yacht 17 procent hoger dan vorig jaar. Maar ook de financiële manager is met 6400 vacatures een veel gevraagde professional. Dokkum verwacht dat door het verder standaardiseren en automatiseren van administratief werk, de vraag naar de lagere financiële functies in 2016 verder afneemt en de vraag naar de controller als strategisch partner verder toenemen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.