of 62812 LinkedIn

Voor ‘tienden van procenten’ doen bonden het niet

Na drie gesprekken tussen de vakbonden CMHF/FNV Overheid/CNV en de werkgeversdelegatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de conclusie dat de onderhandelende partijen ver uit elkaar liggen waar het gaat om de salarisontwikkeling.

Na drie gesprekken tussen de vakbonden CMHF/FNV Overheid/CNV en de werkgeversdelegatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de conclusie dat de onderhandelende partijen ver uit elkaar liggen waar het gaat om de salarisontwikkeling.

Volgens de bonden is duidelijk ‘dat we met elkaar nog wel een weg hebben af te leggen.’ Met name als het gaat over loon is het gat tussen wat de bonden vragen en de werkgevers bieden groot. Dat bod komt volgens de bonden niet verder ‘dan slechts tienden van procenten.’  FNV Overheid gaat voor een loonstijging van 3,5 procent.

 

Thuiswerken

Dat betreft ook het maken van een afspraak over thuiswerken. Ook tijdens de derde onderhandelingsdag zijn de partijen op dat punt niet nader tot elkaar gekomen. De werkgevers stellen graag dit jaar nog afspraken hebben te willen maken over onder andere over thuiswerken. ‘Er waren echter nog te veel verschillen tussen de wensen van de partijen’, aldus de VNG.

 

Verlof

Behalve over het loon, de toelagen en thuiswerkbeleid inclusief de mogelijkheid van een vergoeding is er gesproken over de harmonisatie van verlof en het vitaliteitsbeleid. Half januari hervatten werkgevers en vakbonden wordt verder onderhandeld over loon, thuiswerken en vitaliteit.

De huidige cao loopt op 1 januari af.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door anand (adviseur) op
coronacrisis of niet. werknemers van de gemeenten trekken altijd aan het kortste eind. waar onze collega's bij het rijk een salarisverhoging kregen plus een thuiswerkregeling komen wij niet verder dan tienden van procenten.
Ton Heerts is een goede onderhandelaar, hij zit nu aan de andere kant van de tafel.
Door Ambtenaar op
@de Vries. De belastingdienst, BSGW. Log, niet betrokken, alleen maar bezig met de uitvoering van 'hun' regels en hebben geen oog meer voor de menselijke maat. Lokaal bestuur kan/moet wel veel beter, dat ben ik 100% met je eens. Het college heeft te veel macht en bevoegdheid en wordt onvoldoende gecontroleerd. De raad moet daarin meer de verantwoordelijkheid nemen en in stelling gebracht worden. Dat niveau moet veel hoger zijn.
Door de vries (Ambtenaar) op
@Ambtenaar: er is juist een chronisch tekort aan regels en procedures. Met eindeloze projecten en probeerseltjes waar vooral de zelfredzame redelijk goed opgeleide burger wel raad mee weet maar de laag opgeleide en zwakste burgers niks mee hebben als gevolg. De zwakste broeders en zusters onder ons hebben de meeste baat bij een goed geolied uitvoeringsapparaat op basis van regels en procedures. Niet ingewikkelde regels en procedures, maar wel regels en procedures. Aan hobbiende draagvlak en verbindingzoekende inclusieve politici en dito ambtenaren hebben ze niks.
Door Ambtenaar op
De Vries, bureaucratische uitvoeringsdiensten, gedreven door regels en procedures, die geen maatschappelijke betrokkenheid hebben en nog verder van de burger afstaan. Dat wordt een fiasco, heel onverstandig, niet doen!
Door de vries (ambtenaar) op
Vervolg. Want laten we eerlijk zijn: afgezien van de G4 en nog twee of drie gemeenten: je kan dat lokale bestuur toch niet meer serieus nemen. Immense taken van het rijk 'gekregen' die met te weinig geld door goedwillende amateurs tot een goed einde gebracht moeten worden. Kinderllijke arbeidsvoorwaarden en burgemeesters die voor werkgevertje gaan spelen. Lanchwekkend en daar vergooien hele volksstammen hoog opgeleide en betrokken mensen hun tijd en energie aan. Onderbetaald, uitgescolden en uitgekotst door de burgerij die alles beter weet, draagvlak wil en communicatie zoekt. Nee, opheffen die zaak. Maak er uitvoeringdiensten; scheelt heen hoop toneelstukjes en andere kluchten en theaters van de lach.
Door de vries (gemeenteambtenaar) op
De bonden moeten gewoon stoppen met dit gedoe. Laar de gemeentelijke sector maar een jaar of vier, vijf zonder CAO funciotneren. Veel slechter wordt het niet, opent de weg om met je eigen gemeentebestuur te gaan onderhandelen en doe maar paar jaar buiten de VNG om zaken met colleges. Lijkt me nuttiger en voor iedereen een leerzame ervaring.
Door Gerben op
Tienden van procenten tja. Je zal dit als aanstormend talent lezen. Dan bedenk je je! En terecht. Sinds 2008 drama. Pas een redelijke CAO sindsdien, zij het dan ook nog aan de onderkant van de overheidsmarkt.

Sluitpost van de begroting ben je!
Door Erik (Technisch ingenieur) op
Door frustratie worden mensen irreëel en roepen ze maar wat. Het zij Nabled vergeven
Door Ambtenaar (Ambtenaar) op
Nabled? Misschien aan een brilletje toe? Of kun je niet tot drie tellen.

Wel of geen Corona, wel of geen economische crisis. Gemeenteambtenaren verdienen een fatsoenlijke CAO met een daarbij behorend salaris.
Door drs. E. Nabled op
@ Erik. Er gaan inderdaad miljarden naar ondernemers en nog veel meer naar de EU. Maar deze ondernemers zien daar helemaal niets van. Ook leuk dat u uw bericht 3x plaatst; dronken?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners