Advertentie
financiën / Nieuws

VNG: geen loonsverhoging in 2021

Gemeenteambtenaren kunnen wat de VNG betreft een loonsverhoging in 2021 vergeten. De gemeentelijke koepelorganisatie gaat voor een ‘pas op de plaats’ bij de cao-onderhandelingen die deze week beginnen.

09 november 2020
financien---geen-geld.jpg

Gemeenteambtenaren kunnen wat de VNG betreft een loonsverhoging in 2021 vergeten. De gemeentelijke koepelorganisatie gaat voor een ‘pas op de plaats’ bij de cao-onderhandelingen die deze week beginnen.

Gemeenten hadden volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten eind 2019 al te kampen met forse tekorten op de begroting. De coronacrisis en de maatregelen daartegen hebben die situatie ‘vele malen’ verergerd. ‘Dat dwingt werkgevers om in de loonontwikkeling nu een pas op de plaats te maken’, aldus VNG-onderhandelaar Ton Heerts.Vakbond  FNV Overheid gaat voor een loonstijging van 3,5 procent, andere bonden zetten wat lager in.

 

Pensioenpremie

In de inzetbrief voor de cao-onderhandelingen benadrukt Heerts dat gemeenten worden geconfronteerd met scherp stijgende uitgaven en scherp dalende inkomsten, en verder nog niets weten over de compensatie van het rijk daarvoor. Bovendien hebben de werkgevers te maken met fors stijgende pensioenpremies volgend jaar, waarmee ze volgens Heerts ook investeren in de koopkracht van medewerkers op termijn wat ten koste gaat van de arbeidsvoorwaardenruimte.

 

Baanzekerheid

Verder halen de werkgevers een recente peiling onder medewerkers aan waaruit zou blijken dat die op dit moment een grotere waarde hechten aan baanzekerheid dan aan inkomen. Gedoeld wordt op een gezamenlijk met de vakbonden afgenomen enquête onder ruim 26.000 gemeenteambtenaren. De conclusie die de VNG uit de enquête trekt is een merkwaardige, want de respondenten gaven juist aan dat inkomen voor hen het belangrijkste thema was. De conclusie die werkgevers en bonden in dat rapport gezamenlijk trokken: “inkomen staat – met een flinke afstand tot de nummers twee en drie – op de eerste plaats”. Op de tweede plek staan mogelijkheden om werk en privé goed te combineren en op de derde plaats verlof(regelingen). Pas op de vierde plek staat het thema baanzekerheid.

  

Koopkracht

Gemeenteambtenaren maken zich blijkens de enquête nog geen zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de eigen baanzekerheid. Door een pauze in te lassen in de structurele salarisverhogingen kan dat zo blijven, want het brengt de continuïteit van de gemeentelijke bedrijfsvoering en de daaraan gekoppelde baankansen het minst in gevaar. Voor ambtenaren zou zo’n pas op de plaats ook te verteren moeten zijn, want in de afgelopen jaren is volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten fors geïnvesteerd in de koopkracht van gemeentelijke medewerkers. ‘Zeker de laatste jaren, waarin de loonafspraken fors vooruitliepen op de inflatie.’

 

Thuiswerkvergoeding

De werkgevers staan wel open voor een tegemoetkoming in de kosten die het thuiswerken voor ambtenaren met zich meebrengen. In de cao moeten daar afspraken voor de korte termijn over kunnen worden gemaakt. Verder willen de werkgevers met de vakbonden mogelijkheden verkennen om afspraken te maken over thuiswerken. Daarbij wordt gedacht aan afspraken waarmee de medeverantwoordelijkheid van de werkgever voor de arbeidsomstandigheden van thuiswerkende medewerkers beter tot uiting komt. Onderdeel daarvan zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat er een Arbocatalogus thuiswerken komt.

 

Reacties: 32

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre / ambtenaar
Gooi de boel plat. Zal toch het enige zijn dat de VNG wakker schudt.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Slechte tijden = niet uitgeven

Goede tijden = flink sparen + niet uitgeven

Waardering = schouderklopjes + niet uitgeven.

Dat is de VNG. Inderdaad tijd om nu eens lekker ouderwets 1 of 2 dagen dag te staken.

Lullige opmerking: van baan vakbond naar baan werkgevers is klaarblijkelijk beter )- of is een geheime vakbondsmissie move?)
Ambtenaar
Als je de inzetbrief van VNG dan lijkt het of deze is opgesteld door een stagaire.

Het overdreven en feitelijk onware taalgebruik over forse?! loonsverhogingen de laatste jaren. In werkelijkheid hebben de ambtenaren juist fors ingeleverd t.o.v. bedrijfsleven en inflatie in periode 2010-2018. toen waren het jaren met niets, driekwart of 1 procentje.

Ook is ons belooft dat er niets zou veranderen met wnra en nu binnen een jaar wordt deze belofte gebroken en wil VNG het 3e WW jaar schrappen.

Je voelt je niet serieus genomen met een dergelijke houding.

Zeker niet van overloper Heerts verwacht.
Hans / afdelingsmanager
Er gaan nu duizenden ondernemers - winkeliers, kappers, schoonheidsspecialisten, sportschooleigenaars, fysiotherapeuten - geestelijk en financieel totaal kapot, en die ambtenaren maar ouwehoeren over loonsverhoging. Bedankt voor het medeleven, jongens en meisjes.
Erik / Gemeente ambtenaar
Ik merk dat dit emoties bij je oproept, maar het een moet je echt los zien van het ander Hans.

De ambtenaren (en de overige Nederlanders) moeten straks allemaal meebetalen aan deze mega kapitaalinjectie!
elwin / ambtenaar
Klein vraagje...

kan het ook voorkomen dat we er helemaal niks op voorruit gaan dit jaar?
rob
Ieder jaar het zelfde verhaal vanuit de VNG. Gemeenten kampen met tekorten, pensioenpremies die stijgen....dus niet investeren in ambtenaren. Wel raar dat bij het Rijk wel goed wordt geïnvesteerd in medewerkers middels loonsverhogingen, geboorteverlof etc. Het gaat toch om dezelfde overheid? Waarom komen de gemeentenaren er dan jaarlijks toch minder vanaf?
Ronald / HR
Volledig terecht en te begrijpen in deze tijd. Kijk naar de zakelijke dienstverlening. Even een pas op de plaats.
Janet / beleidsadviseur
Volgens mij maken we al jaren en jaren pas op de plaats. Het is toch wel zuur om niet gewaardeerd te worden voor je werk. Ik werk nu 20 jaar bij de gemeente maar procentueel ben ik er steeds op achteruit gegaan. En nu weer gewoon de enquete expres verkeerd uitleggen. Inkomen was het belangrijkste. Doe daar dan wat aan!!!
Hans de Vries
Eerlijk is eerlijk, als decentrale ambtenaren nu even pas op de plaats moeten maken zoals Ronald stelt, conform het bedrijfsleven, dan moeten straks als het beter gaat de lonen ook fors stijgen conform de zakelijke dienstverlening. Dan spreken we niet over enkele procentpuntjes die net de inflatie corrigeren. Eerder 15% dan 1,5%.
Jeroen
Fijne werkgever, ze verdraaien feiten zoals het verkeerd benoemen van werkzekerheid als nr 1 prioriteit onder ambtenaren. Ze liegen daarnaast over de forse loonstijgingen die zijn doorgevoerd de afgelopen jaren. Ook komen met ze met dezelfde riedel aan argumenten als altijd waarom een loonsverhoging er eigenlijk niet in zit. In goede tijden stijgen lonen bij bedrijven harder dan bij de overheid, daar valt mee te leven als de overheid dan wel enigszins over de brug komt in slechte tijden zodat de lonen wel een beetje in de pas blijven.

De onderliggende financiële problemen van gemeenten liggen voor een belangrijk deel aan de taken die middels de decentralisaties zijn overgeheveld naar de gemeenten, waarbij er meteen een flinke korting is geïntegreerd op het overgehevelde budget. Los dit probleem structureel op door vanuit de VNG een sterke vuist te maken naar het Rijk in plaats van een middelvinger op te steken naar de werknemers bij iedere CAO onderhandeling.
Hans / afdelingsmanager
@ Jantje. Klopt. En als er even geen pas op de plaats hoeft te worden gemaakt, dan moeten we 'het goede voorbeeld geven'. Qua uitkomst precies hetzelfde.
Trotse Provinciaal / Belastingbetaler
Inflatie betekent dat "geen verhoging" neerkomt op achteruitgang. Wat heb je aan een werkgever die bij ieder zuchtje tegenwind zegt 'Jongens, ik betaal voortaan minder'. De burger is hier het slachtoffer van want 'if you pay peanuts you get monkeys', en dat is precies de publieke perceptie van de gemeenteambtenaar.
Hoekstra / Ambtenaar
Een beetje gemeenten met finaniceel beleidsmedewerkers met een opleidingsnivea van meer dan Mavo-3 weet dat je een stijging van loonkosten in de meerjarenraming moet opnemen. Ik durf de stelling aan dat de meederderheid van de gemeenten voor de komende jaren, jaar op jaar een stijging van de kosten heeft geraamd van rond 2% a 3%. Die ruimte zit dus gewoon in de begroingen en is beschikbaar. Dat weet iedereen. Dat geleuter van pas op de plaats, al veel tekorten etc etc: is wat het is: geleuter van Heerts (nota bene een ex-vakbondsbestuurder die bij de politie vandaan komt; die hoeven maar met de handboeien te rammelen en Den Haag staat klaar op de idienders een leuke verhoging te schenken.). Dus: geen geld voor loonsverhogingen: pure leugen.
Hans / afdelingsmanager
De Vries: ze weten toch wel dat ze er mee weg komen, makkelijk zat. Ambtenaren hebben 0 gun factor, in tegenstelling tot zorgpersoneel en onderwijzers, die er ook al niets of nauwelijks iets bij krijgen. Ze zullen echt de confrontatie aan moeten gaan, maar de overkant weet dat dat niet gebeurt. Einde oefening
Hoekstra / Ambtenaar
Nogmaals over de gemeentebegrotingen en de loonruimte. Ik begrijp de strategie van de VNG helemaal niet als het gaat om de kosten van de Corona-crisis. Moord en brand schreeuwen richting Den Haag: meer geld, meer geld, meer geld. Vervolgens doe je een loonbod van 0% waardoor volgend jaar een meevaller in de gemeentebegrotingen ontstaat van over de duim: 160.000 ambtenaren, gemiddelde loonsom € 30.000 geraamde kostenstijging 2% is € 96 miljoen. Structureel. Cadeau aan Den Haag. Ter vergelijking: de compensatie voor de corona-kosten Jeugdzorg en Wmo is ruim € 144 mln. Denkt u dat Den Haag nog wat gaat compenseren volgend jaar? Denk het niet; ambtenaren bij de gemeenten dragen de Corona-kosten Jeugd en Wmo met een beetje pech
Jeroen / Gemeenteambtenaar
Oké, maar dan alleen als de eis van het CNV ingewilligd wordt, Zie verderop in deze BB nieuwsbrief.



“CNV WIL 30-URIGE WERKWEEK VOOR AMBTENAAR”.

Vakbond CNV Overheid vindt het tijd worden voor een 30-urige werkweek voor gemeenteambtenaren. En dat dan met behoud van een volledig salaris.





pieter / wegkijker
Ik heb moeite met het steeds herhaalde argument. In slechte tijden geen geld voor loonsverhoging, in goede tijden ook maar heel beperkt.

Waarom niet conform rijk een kleine verhoging en een eenmalig bedrag waardoor de meerjarenruimte in onzekere tijden niet wordt belast.

Ton Heerts is overigens een goede onderhandelaar. Nu aan de andere kant van de cao tafel :-(
Ton Zapateros / ambtenaar
Het leger decentrale overheidsdienaren is aan het vergrijzen. Door dat keer op keer decennialang "penny wise and pound foulish" pikvogelen van de VNG verliest ze als werkgever op de arbeidsmarkt steeds meer aan geloofwaardigheid en aantrekkelijkheid. Dat wordt dus aan kwaliteit inboeten. Wie van de jonge en gekwalificeerde mensen leent zich anno 2020 namelijk nog om door de waan van de dag als sluitpost op de begroting te fungeren als het om bezoldiging gaat? Nog even daargelaten het geknoei en geritsel aan de achterdeur met ons pensioen waar ons ondanks de herhaaldelijke toezeggingen door diezelfde werkgever al bijna voor 20% aan koopkracht is afgenomen in de afgelopen tien jaren.. Waar is al die eerlijkheid en transparantie gebleven? Werkgever, je komt op je tellen aan het passen indien je je straks nog überhaupt als een betrouwbare partner kunt laten gelden op de arbeidsmarkt. Binnen vijf jaar kan er veel kapot gemaakt worden waarvoor misschien het dubbele aan jaren nodig is om dat straks weer ongedaan te maken.
H Dreef
Elke keer het zelfde liedje van de VNG.

Er is geen geld, het gaat zo slecht, kijk toch eens naar anderen, jullie hebben werkzekerheid.

Ik hoop dat de bonden deze keer de poot stijf houden. Verwacht echter dat ze dat niet kunnen omdat zo'n klein deel van de ambtenaren lid is van een bond en de bereidheid tot actie nihil is. Misschien dit keer alleen onderhandelen voor betere voorwaarden voor vakbondsleden? Misschien dat dan veel van die huilende collega's een keer in actie komen en verantwoording nemen voor hun looneisen in plaats van telkens weer mee te liften op het werk van een kleine groep.

Joost / beleidsmedewerker
Uit wie bestaat het groepje van de werkgevers van de VNG eigenlijk?

Een aantal VVD burgemeesters en gelijk denkenden van het CDA. En op wie wordt de komend verkiezingen weer massaal gestemd? VVD.

In maart weer verkiezingen en wie gaat dit regelen? Het wordt tijd dat we een keer verstek laten gaan.
Dieuwe / adviseur
stilstand is achteruitgang; bij geen inflatiecompensatie, lever je dus in. Fijne werkgever die na een periode van een nullijn uit de vorige crisis, nu weer met dit zwaard gaat zwaaien. Waar waren de royale compensaties in hoogconjunctuur? De markt wordt terecht gecompenseerd voor de Corona crisis maar moet dit ten kosten van de werknemer bij de overheid gaan? Net als de kosten van de jeugdzorg, ligt er een relatie met het salaris van de werknemer bij de overheid? Overheidswerkgever let op uw zaak!
Erik / Gemeente ambtenaar
Ik heb diverse ministers de afgelopen maanden horen zeggen 'Nederland is een heel rijk land'. Is men dat vergeten bij de VNG ?

De Corona-crisis heeft ons allemaal veel gekost, het Rijk verhoogt de staatsschuld substantieel. Dat was/is geen reden om de Rijksambtenaren op de 0-lijn te zetten. De gemeenten maken ook hoge kosten door de Corona-crisis, maar koppel dat niet aan de loondiscussie van de gemeenteambtenaren. Het is niet uit te leggen waarom voor de een wel en de ander niet, oftewel meten met verschillende maten
Frits
Uiteindelijk keert de wal het schip. De oudere generatie is tamelijk honkvast maar de jongere niet. Die kiezen ook steeds vaker eieren voor hun geld. Komen een jaartje meedraaien en laten zich vervolgens inhuren voor een veelvoud aan kosten. En dat inhuren gebeurt in mijn gemeente steeds meer en tegen hogere kosten. De functies zijn met de huidige loongebouwen kwalitatief niet meer bezet te krijgen.



Voor de jongere in schaal 9 of hoger is de combinatie gemeente/vakbond sowieso killing: de FNV komt alleen op voor schaal 6 of lager en medewerkers van 60 jaar of ouder. En dan vraag je je als vakbond af waarom er zo weinig leden bijkomen.



Vakbonden hebben de aansluiting met de arbeidsmarkt volledig gemist. Ze hebben alleen oog voor de in hun ogen 'zwakste' deelgroepen en hebben de grootste groep arbeiders uit het oog verloren. Zij hebben zichzelf op deze manier gemarginaliseerd.
Erik / Gemeente ambtenaar
Klopt Frits. Inhuur is in mijn branche 3x zo duur en wordt veelvuldig ingevlogen (zeg maar structureel). Omdat ze, begrijpelijk, niet altijd weten hoe het werkt binnen de gemeentelijke organisatie én niet de gebiedskennis hebben (dat wel nodig is in mijn branche) voeren ze ca. 20% minder werk uit dan hun collega-ambtenaar. In feite waardeert de gemeente de inhuur meer dan hun eigen ambtenaren. Zeer onterecht en een slechte ontwikkeling!
Manu / Beleidsadviseur
Ik herken het beeld dat Frits en Erik schetsen helemaal. De gemeenten kunnen niet meer concurreren met de arbeidsmarkt en jongeren die met veel tamtam zijn binnengehaald vliegen, net als ze de kneepjes beheersen en echt productief gaan worden, gewoon weer uit naar het bedrijfsleven, provincie of Rijk waar echt veel meer te halen valt. Ik heb het hier trouwens wel over de HBO plus functies. Zelf heb ik dit fenomeen nog niet waargenomen bij de MBO functies. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het daar niet of minder bij speelt.
Dee
Normaal gesproken vind ik dit sympathieke argumenten, maar voor mij als starter op de arbeidsmarkt is het zuur. Ik ben, begrijpelijk, wat laag ingeschaald door mijn gebrek aan ervaring. Met het vooruitzicht op salarisverhogingen, is dat oké. Die salarisverhogingen maken voor mij echter wel het verschil, want in mijn vooruitzicht zit wel het afbetalen van een studieschuld en fikse jaarlijkse huursverhogingen omdat ik een duur huurhuis heb (want kopen kan nog niet). Het voorstel is dus niet voor iedereen per se even eerlijk.
Drs. L / Adviseur
@Die, dat wil niet zeggen dat je helemaal geen salarisverhoging krijgt. De stappen in tredes ga je waarschijnlijk gewoon maken.



Verder vind ik het weer een wanvertoning van de VNG. Wij moeten pas op de plaats maken, terwijl er voor de Rijksambtenaren weer ontzettend goed wordt gezorgd. Om nog maar te zwijgen over alle drogredenen die in het stuk worden aangehaald: 'ja jullie vinden baanzekerheid belangrijker dan inkomen'. Oh ja, want dat rechtvaardigt de situatie... Hou toch op. Verder eens met Manu, Frits en Erik: gemeenten kunnen straks echt niet meer concurreren om jonge aanwas en worden gewoon finaal buitenspel gezet.
H. Wiersma / gepens.
Gemeenten krijgen via het Gemeentefonds al sinds jaar en dag wel het geld voor salarisverbetering van het Rijk. Hun personeel wordt echter al jaren (in mindere of meerdere mate) als sluitpost van de begroting gebruikt (of nog beter gezegd misbruikt). Bij onvoldoende CAO-resultaat zijn er dan de volgende opties:

1. ga (eindelijk) eens een keer allemaal (!) staken.

2. zoek zo spoedig mogelijk een baan bij het bedrijfsleven.

3. zeg bij -in vergelijking met Rijk/provincie- al jarenlang zo weinig resultaat op salaris- en pensioenverbetering je lidmaatschap bij de vakbond maar op.

Aan jullie gemeenteambtenaren de keuze.











Jack
Het VNG bestuur bestaat uit burgemeesters, wethouders en raadsleden. De 'vaste' krachten van gemeenten (gemeentesecretaris, directeuren, e.d.) zijn niet vertegenwoordigd. Het VNG bestuur is dus eenzijdig samengesteld, waardoor de stem des volks een nadelige nadruk krijgt.
ambtenaar / ambtenaar
Ik voer al meer dan 30 jaar deze ongelijke strijd. Niets helpt. Heb het allemaal geprobeerd: vakbondslid, OR, GO, werkgroepen, politieke partijen.

Helaas niets gelukt.



Inmiddels heb ik mijn eigen CAO in het leven geroepen.

Ik doe waar ik voor wordt betaald. En als ik in een goede bui ben doe ik zelfs iets meer.

Heel eerlijk en integer!
de jong / ambtenaar
De vakbonden kunnen maar beter de heleboel opschorten iijkt mij. Macht om de werkgever tot andere gedachten te dwingen hebben ze niet en dus zal het wel 0% worden. Dan kan je maar beter geen CAO afsluiten; dan heb je niks minder maar geen vuile handen, Als over een half jaar het vaccin werkt, de arbeidsmarkt weer draait en de werkgever weer begint te piepen over vacatures en dure inhuurkrachten, heb je als vakbond weer een hefboom om wat af te dwingen.
Advertentie