Advertentie
financiën / Nieuws

VNG: ‘Geen inhaalslag salaris gemeenteambtenaren’

De inzet van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij de aanstaande onderhandelingen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren is ‘pas houden’ met de omgeving. Een inhaalslag, zoals andere overheidssectoren maakten, zit er niet in.

17 december 2018

De inzet van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij de aanstaande onderhandelingen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren is ‘pas houden’ met de omgeving. Een inhaalslag, zoals andere overheidssectoren maakten, zit er niet in.

Dat meldt de voorzitter van het College voor Arbeidszaken van de VNG, Roel Cazemier in een ledenbrief aan de gemeenten. De VNG wil een ‘passende salarisontwikkeling’ afspreken. In de afwegingen worden zowel de krapper wordende arbeidsmarkt als de salarisontwikkeling bij zowel markt en overheid meegenomen. Percentages worden in de brief niet genoemd. De grootste ambtenarenvakbond FNV doet dat wel: die zet in op een structurele loonsverhoging van 5 procent in 2019.

Redelijke loonafspraken

De VNG wijst erop dat de koepelorganisatie en de bonden de afgelopen jaren, ook in de crisis, ‘redelijke loonafspraken’ hebben gemaakt. ‘Terwijl dat in meerdere sectoren vaak niet lukte’, aldus Cazemier in de brief. ‘We moeten er dus voor zorgen dat we ‘pas houden’ met onze omgeving, maar hoeven niet als andere overheids- en marktsectoren een ‘inhaalslag’ te maken.’

Gelijktrekken verlofregelingen

De VNG wil een cao afspreken voor één jaar, de afspraken beperken tot een salarisverhoging en erin een harmonisatie van de verlofregelingen uitwerken. Dat laatste is in de vorige cao afgesproken met de bonden. Het voorstel van de VNG is nu dat alle medewerkers 34 uur bovenwettelijk verlof krijgen. Medewerkers die nu minder verlof hebben, groeien in vijf jaar toe naar de norm van 34 uur. Medewerkers die nu meer verlof hebben, gaan in diezelfde vijf jaar eveneens naar die norm van 34 uur. Wat de VNG betreft, kan de werkgever van die 34 uur twee dagen aanwijzen als zogeheten sluitingsdagen.

Profileren op arbeidsmarkt

De VNG hield vooraf een ledenraadpleging over het gelijktrekken van de verlofregelingen. 254 gemeenten hebben gestemd, waarvan 219 vóór en 35 tegen. De tegenstemmers gaven met name aan dat zij het lokaal bovenwettelijk verlof belangrijk vinden om zich te kunnen onderscheiden op de arbeidsmarkt. Een deel van de tegenstemmers gaf ook aan dat de door de VNG voorgestelde afbouwregeling te beperkt is voor werknemers.

De VNG en de bonden blijken vorige week vrijdag al te zijn gestart met het overleg voor de nieuwe cao. In januari 2019 wordt het overleg voortgezet.

Reacties: 50

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harold / ambtenaar
Toen ik in juni 2008 begon bij de gemeente .... max schaal 9, was dat € 3415, we zijn nu 10 jaar verder en wat zijn erop vooruit gegaan in 10 jaar, ja bruto 390,-. euro ...het is triest ....
Heleentje / Casemanager
Het is toch te gek voor woorden, gemeente ambtenaren staan al jaren op achterstand. Met voorgenomen plannen zoals allerlei verhogingen (zorgverzekering, energiebelasting, BTW etc.) leveren we alleen maar koopkracht in. Eeerderte loonsverhogingen hebben dat niet kunnen compenseren.
pieter / wegkijker
Dit is wel de limit.

Leden van het CVA leunen op de goede rijks cao. Wij worden wederom afgescheept met een cao voor 1 jaar.

In 2020 gaat het vast wat minder met het land en dan komen we weer op onze schamele 1,125 procent en een paar tientjes ikb.

Het meest schokkend is nog dat onze cao afspraken van de afgelopen jaren als gunstig worden gezien.
Jan Willem / Ambtenaar
'vorige week vrijdag al gestart" wat is dat nou weer voor een onzin, afgesproken was om na de zomer te starten zodat er op 1 januari 2019 een nieuwe CAO zou zijn! Niks geen verlof harmoniseren, gewoon een beleidsarme CAO voor 1 jaar met een fatsoenlijke loonsverhoging, zo moeilijk kan dat toch niet zijn! Hup.. aan het werk Roel en een beetje snel graag.
Bertus / Observant
Ik krijg nu echt de neiging om het niet toegekende deel van de looneis te gaan compenseren met IZA-verlof. De gemeentelijke bestuurders blijken keer op keer de slechtste en meest onbetrouwbare werkgevers in Nederland te zijn.

Rijksambtenaren +7%. De FNV eis van 5% is alleszins redelijk.

FNV hou je poot stijf!
Gerrit
Welke waarde moeten wij dan hechten aan het bericht van 19 september 2018 van de VNG?



"Pas houden met de omgeving" klinkt mij als een goede stakingslogan.



Schandalige werkgever in alle opzichten!
HH
Helemaal eens met de vorige reacties en laat ik er het volgende aan toevoegen: stop ook de generatiepactregeling vast in de CAO. Overlaten aan de individuele gemeenten heeft geen goed effect!
Hennie Toonen / adviseur vergunningen
Pas houden met de omgeving. Mooi! De rijksambtenaren kregen er afgelopen zomer 7% bij voor anderhalf jaar. Hoe meer omgeving wil je hebben? Er komt dus meer bij dan de 5% die de vakbonden zelf willen. Hou de VNG aan zijn woord!
Gemeenteambtenaar
Het is dat ik - en vele collega's met mij - een intrinsieke motivatie en hart voor het werk heb. Loyaliteit naar de werkgever is immers ondertussen bijna volledig uitgehold, door de werkgever zelf.
Johan
If you pay peanuts, you get monkeys!
HM / projecteleider
Het bovenwettelijk verlof afbouwen naar 34 uur is echt te gek voor woorden. Nu 69 uur, straks minder dan de helft daarvan. Dat compenseren gaat de 5% + vraag alleen al te boven.
Gerrit van Aaken / Q-borging
Ik mijn gemeente carrière heb ik het nog nooit meegemaakt dat er een nieuwe CAO was voor het aflopen van de huidige en dat zal ook nu weer niet gebeuren. Mijn ervaring is wel dat in de afgelopen 20 jaar er bij elke loonsverhoging er op andere gebieden veel ingeleverd moest worden. Bij de buitenwacht bestaat nog wel het beeld dat we wel heel erg ruime secundaire arbeidsvoorwaarden hebben, als ik dat daar over even babbel dan merken ze dat dit niet meer het geval is. Als we de CAO lonen van ons vergelijken met die van het bedrijfsleven over een periode van 20 jaar dan lopen we echt achter. Vrees dat het nu ook weer geruime tijd zal gaan duren.
H. Walraven / adviseur
Misschien kan de VNG ook meteen gele hesjes beschikbaar stellen. Totaal vervreemd van de realiteit, jammer
Arnold / gemeentemabtenaar
Ik vraag me onderhand af wat het bestaansrecht van de VNG is. Ze bereiken niks met "onderhandelingen" met het rijk en schofferen ook keer op keer de medewerkers bij gemeenten.
Petra
Moet de VNG op deze manier het onderbestedingspatroon van de overheid aan ons verkopen?
Janet / beleidsadviseur
Jaaa Top!! in de pas lopen met die andere ambtenaren, die van het rijk!! Dat wil ik wel. 7% de laatste CAO en daarvoor ook meer dan wij bij de gemeenten kregen. Goede inzet. Beter dan die 5% van de bonden. Dat is veel te weinig.
Gerhard / Gemeente
Ach als ik die luxe regelingen zie bij de gemeente ambtenaren en in het bedrijfsleven niet hebben mogen ze nog niet klagen. Krijg de indruk dat bij de lokale overheden nog wel eens vergeten wordt dat ze door de plaatselijke bevolking overeind blijven.
Tinus
lulkoek, gerhard. wat is het % lokale inkomsten? vng: het is iedere keer hetzelfde liedje. gemeenten hebben behoefte aan een fatsoenlijk loon. wat je nu ziet is dat functies er een schaal bij krijgen, omdat er anders geen geschikte kandidaten te vinden zijn. is oneigenlijk, maar gebeurt dagelijks. vergelijkbare functies gaan hierdoor ook een schaaltje omhoog. dit moeten we niet willen, toch?!
Joost
Droog brood hoeft toch geen beleg!

(Opvatting van de VNG.)

De VNG vergeet dat de loonstijging jarenlang minimaal geweest is, ruim onder de inflatie. Dit moet toch een keer gecompenseerd worden.
Gerhard / Gemeente
Als jullie zo ontevreden zijn, er zijn genoeg vacatures in het bedrijfsleven dus wat let je ? Of toch bang dat je het werk aan de botten komt ?
Gerben
Schandalige werkgever. Gemeenteambtenaren gaan enkel de trap af, en dat zelfs in gunstigere tijden waar anderen weglopen met 2,3% per jaar zonder de extra's.
H. Wiersma / gepens.
Haal de GELE VESTJES maar uit de kast!!!

Het ergste is dat DE GEMEENTEN via het GEMEENTEFONDS (trap op, trap af methode) wel de financiële middelen van het RIJK ontvangen maar al jarenlang deze inkomsten niet op een redelijke manier doorbetalen aan hun personeel.



En wat gaan de vakbonden nu doen???? Met dit aanbod kan je bij wijze van spreken niet eens starten met CAO-gesprekken. Dat wordt op deze manier een CAO ergens in 2020.
Julian / Diverse
Mij hoor je niet klagen. Ik ben zeer tevreden over mijn salaris. Meer mag altijd, maar is niet direct noodzakelijk. We weten niet half hoe zwaar het soms is in het bedrijfsleven. Dan mogen we onze handjes dichtknijpen met onze posities en arbeidsvoorwaarden.
henk
Oproep aan alle ict ers bij de gemeente: ga snel weg en ga werken bij bedrijven als centric, Intel, cap etc. Je salarisverhoging zal al snel 30% zijn exl leasebak
Paul / projectleider
Het gaat niet persé om het geld, maar om de waardering die het uitdrukt.



Ambtenaeren hebben het niet slecht,maar zijn wel degenen die dag in dag uit geconfronteerd worden met de (soms harde) beleidskeuzes.
Hans / afdelingsmanager
Gemeenten, provincies en waterschappen hebben op de arbeidsmarkt een (erg) slechte naam; kennelijk willen ze dat graag zo houden. Dus, aanstormend talent: trap nooit in de fuik die overheid heet. Het is er oersaai, vol met wantrouwen en jaloezie en het betaalt voor geen meter!
Hoekstra / Ambtenaar
Ik heb nu 50,4 uur bovenwettelijk verlof en als ik het goed begrijp wil de vng dat ik daarvan 16,4 gratis en voor niks ga inleveren voor een loonbod dat moet 'pas houden'. In welk universum leeft Cazemier?
Paul van den Brand / adviseur lokaal onderwijsbeleid
De gemeentelijke werkgevers, verenigd in de VNG, ontpoppen zich steeds meer als zuinige kruideniers, die hun werknemers als proleten behandelen en het personeel als sluitpost markeren. Het imago van de gemeente als werkgever wordt er bepaald niet beter op en dat straalt af op de arbeidsmarkt. Het animo om bij een gemeente te werken neemt zienderogen af, terwijl een gemeente werkinhoudelijk een veelzijdig en boeiend takenpakket met vele uitdagingen kent. Jammer!
Jack
Waarom wordt nooit tijdig begonnen met onderhandelingen, zodat een nieuwe cao start als de oude cao afloopt?

Gewoon de salarissen de trend laten volgen, zoals dat vroeger het geval was. Dan kan dat hele circus achterwege blijven.
ambtenaar / beleidsmedewerker
Ik heb bij ingenieursbureaus gewerkt en ben enkele jaren geleden overgestapt naar een gemeente. Ik kan concluderen dat de beloning van een gemeenteambtenaar vergeleken met het bedrijfsleven aanzienlijk lager ligt en de voordelen die je vroeger had bijna allemaal weg zijn. Het startsalaris is niet slecht maar doorgroei in salaris zit er niet/nauwelijks in.

Jong talent zie je dan ook verdwijnen, de gemiddelde leeftijd is intussen op mijn afdeling 54!
Bernadette Weynants / Financieel specialist
Ik krijg graag een mooie loonsverhoging. Maar besef ook dat het bekostigd moet worden uit gemeentefonds en OZB-inkomsten. Als ik zie hoe fors de tekorten al zijn voor jeugdzorg en ouderenzorg, dan ga ik niet de barricade op voor een loonsverhoging van 5%.
Gerrit
Fijne Kerst voor allen luidt het gezegde. De kerstkaart van de heer Cazemier /VNG is daarop standaard een hoogst kwalijke uitzondering.



Enkele simpele vragen resteren. Hoe kun je met droge ogen dit verkondigen en steeds zelfs als bestuurder(s) een goudgerande CAO keer op keer binnen harken?



Waarom dan de tegenstrijdige uitlatingen gedaan op 19 september 2018? Zie onderstaand artikel.
Hoekstra / Ambtenaar
@Bernadette de Financieel Specialist: als jij geroepen voelt om een persoonlijke financiele bijdrage te leveren aan het tekort van je gemeente ivm Jeugdzorg en WMO: ga je gang. Stort wat mij betreft je hele salaris terug om de tekorten op te lossen. Het is o.a. dit soort misplaatst verantwoordelijkeheidsgevoel waardoor de vakbonden geen positie hebben in onderhandelingen. Het moet een keer stoppen dit gedoe. Kan er niet iets anders bedacht worden dan stakingen om met name het College van Arbeidszaken buiten de onderhandelingstafel en buiten de onderhandelingen om stevig onder druk te zetten?
mart / ambteraar
ga toch staken!
Ernst / ambtenaar
De VNG is een werkgever van de voorspelbare ouderwetse soort. Ze nemen een partijbelang in als een fabrieksdirecteur ten tijde van de industriële revolutie.

Het argument "pas houden" met de omgeving is een gelegenheidsargument, die ook nog eens onlogisch voorkomt. De omgeving wordt immers omschreven als " andere overheids- en marktsectoren die een inhaalslag maken". Mij lijkt dat die andere overheidssecvoren onze omgeving bepalen.

Antieke werkgevers doen verlangen naar antieke oplossingen. Lid van de bond worden en staken dan maar!
H. Wiersma / gepens.
Oké jullie hebben een forse achterstand t.o.v. de Rijksambtenaren. Daar zijn we het allemaal wel over eens.

Echter vergeleken met de AOW'ers, uitkeringsgerechtigden en de gepensioneerden zijn het nog steeds peanuts. De teller voor de gepensioneerden staat bijvoorbeeld inmiddels sinds 2010 al op min 15,8% (!!!) en met de jaren van vóór 2010 is het nog beroerder.

Hopelijk gaat iedereen zijn stemgedrag bij de komende verkiezingen eens herzien/aanpassen. De zoethoudertjes (sprookjes) van Rutte (VVD) zullen inmiddels toch wel eens bekend zijn?
Remco / Griffier
‘We moeten er dus voor zorgen dat we ‘pas houden’ met onze omgeving, maar hoeven niet als andere overheids- en marktsectoren een ‘inhaalslag’ te maken.’



Ehhh, als andere sectoren een 'inhaalslag' maken en je wilt pas houden met die sectoren (de omgeving), dan maak je dus ook een inhaalslag. Dan houd je pas. Anders raak je achterop.



Geweldig hoe gebruik van verbloemende beeldspraak door communicatieprofessionals (die ongetwijfeld de brief voor Cazemier hebben geschreven) soms de meest grote onzin inhoudt als er nader over nadenkt.
Alex
De eerste harmonisatie die plaats moet vinden is dat alle medewerkers van de VNG in de salarisschalen van de gemeenten gezet worden, met dezelfde arbeidsvoorwaarden. Nu volgt de VNG zelf de arbeidsvoorwaarden van het rijk. Onbegrijpelijk.
Sander / Brandweer
Overal om je heen zie je dat door de krapte op de arbeidsmarkt functies niet ingevuld worden. Goede arbeidskrachten vertrekken naar het bedrijfsleven. Er wordt wel bakken met geld uitgegeven aan inhuurkrachten die soms bijna een decennium lang worden ingehuurd tegen belachelijke tarieven. Zorg maar eens dat het eigen personeel tevreden blijft. 5% is niet meer dan redelijk, zeker in vergelijking met rijksambtenaren.
Hay
Ik mis in de discussie over het gelijktrekken van verlofregelingen de aandacht voor 60 plussers.

Gezien de hoge AOW leeftijd van 67 plus is het noodzakelijk dat 60 plussers via een generatiepact in de CAO worden ondersteund om tot aan hun pensioen volwaardig bij te dragen aan een goed functionerende overheid.
Jan Peters
1, trek de gele hesjes aan en ga de straat op

2. Stem nooit meer op VVD, D’66 en CDA

3. Oproep aan jongeren: ga nooit bij een gemeente werken

A Creusen / Adm. medewerker
Wanneer loonafspraken?

Stilte voor de storm.

Gemeenteambtenaren gewoon werken en niet

zeuren?

Jongeren kom bij de gemeente werken.

Er is plaats genoeg.
henk
Gemeenteambtenaren

01-04-2015: salarisverhoging van € 50 per maand

01-10-2015: 0,74 procent eenmalige uitkering

01-01-2016: 3,0 procent salarisverhoging

01-01-2017: 0,4 procent salarisverhoging

01-08-2017: 1,0 procent salarisverhoging

01-12-2017: 0,5 procent verhoging IKB

01-01-2018: 1,5 procent salarisverhoging

01-07-2018: 0,25 procent verhoging IKB



VNG medewerkers

01-09-2015: 1,25 procent salarisverhoging

01-01-2016: 3,0 procent salarisverhoging

01-01-2017: 1,4 procent salarisverhoging

01-07-2018: 3,0 procent salarisverhoging

jan-2019: € 450 eenmalige uitkering

01-01-2019: 2,0 procent salarisverhoging

01-01-2020: 2,0 procent salarisverhoging
henk
De gemeente is ziek.... zoals zoveel andere overheidsinstellingen. Met dank aan VVD, D66, CDA
Joost
Ja Henk, een verhoging van ruim 7%. Ik ben hiermee dik tevreden. Gemeenteambtenaar zijn is mijn passie. Zelfs al moet ik een kwart van het salaris inleveren. Droombaan
henk
@ gerrit: ik ben het helemaal met je eens. Ik. Heb een tijdje gewerkt bij een commercieel bedrijf, maar daar ben ik snel gestopt. Gelukkig ben ik nu weer gemeenteambtenaar: gezellig met al die 50 plussers om me heen, zwak management en bestuur, lekkere koffie en heel veel thuis werken. Een top baan!
Wendy / Deurwaarder
Zoals een hoogleraar al aangaf, als de gemeenten geen marktconforme salarissen gaan betalen lopen de gemeenten leeg. Al het kundige personeel en daarmee de benodigde kennis raakt men kwijt, dit kunnen de gemeenten zich niet veroorloven. Overigens loopt het salaris van de gemeente ambtenaar al 12% achter op de inflatie de afgelopen 10 jaar. Bij de Gemeenten werken is dus voor niemand meer aantrekkelijk. Een administratief medewerker in het bedrijfsleven verdient net zoveel als een leidinggevende bij de gemeente. Waar is het toch allemaal misgegaan???
Wendy / Deurwaarder
Zoals een hoogleraar al aangaf, als de gemeenten geen marktconforme salarissen gaan betalen lopen de gemeenten leeg. Al het kundige personeel en daarmee de benodigde kennis raakt men kwijt, dit kunnen de gemeenten zich niet veroorloven. Overigens loopt het salaris van de gemeente ambtenaar al 12% achter op de inflatie de afgelopen 10 jaar. Bij de Gemeenten werken is dus voor niemand meer aantrekkelijk. Een administratief medewerker in het bedrijfsleven verdient net zoveel als een leidinggevende bij de gemeente. Waar is het toch allemaal misgegaan???
Hoekstra / Ambtenaar
Er wordt enorm gemopperd op de VNG ivm de belachelijke inzet voor de nieuwe CAO. Dat is niet helemaal juist. De inzet is afkomstig van het College van Arbeidszaken en daar zitten alleen maar bestuurders in en staat al jaren onder voorzitterschap van Roel Cazemier; VVD -burgemeester. De inzet wordt verder door de leden, lees de colleges van BW ondersteund. Die worden vaak weer geadviseerd door ambtenaren hierover; onze vrienden van de afdeling P&O en/of de centrale stafafdelingen. Het is dus niet zozeer de VNG die al jarenlang met dit soort belachelijke voorstellen komt; het zijn de college's waar we voor werken en daartoe geadviseerd door collega's van ons die dit arbeidsvoorwaardenbeleid steunen en sturen. Alle reden dus om daar het ongenoegen op te richten, m.n. de voorzitter van het CvA en leidende figuur in deze.
henk
Oproep: trek de gele hesjes aan
Advertentie