Advertentie
financiën / Nieuws

VNG doet loonbod van 2,5 procent

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is met een eerste loonbod gekomen voor gemeenteambtenaren: 2,5 procent voor een cao van 15 maanden. De grootste ambtenarenvakbond, FNV, zet in op 5 procent.

26 februari 2019

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is met een eerste loonbod gekomen voor gemeenteambtenaren: 2,5 procent voor een cao van 15 maanden. De grootste ambtenarenvakbond, FNV, zet in op 5 procent.

Koopkrachtverlies

De VNG kwam als werkgeverskoepel van de gemeenten met het eerste loonbod in de vierde ronde van de cao-onderhandelingen met de bonden. De VNG stelt ‘een serieuze investering in de koopkracht’ van gemeentelijke werknemers te willen afspreken. FNV-bestuurder Bert de Haas is niet onder de indruk. 'Dit is gerekend over 12 maanden 2 procent. Wanneer je dit loonbod van de VNG afzet tegen de huidige inflatie, betekent het nog steeds koopkrachtverlies voor de gemeenteambtenaar. Voor ons is dit volstrekt onvoldoende en ver van onze 5 procent inzet’, aldus De Haas. ‘Maar het is pas een eerste bod. Wat ons betreft, is dit een start en we gaan door tot we een afspraak met ruime koopkrachtverbetering hebben.’

Harmonisering verlof

Hoewel de inzetten van beide partijen op dit moment nog ver uit elkaar liggen, typeren de onderhandelaars van beide partijen de gesprekken wel als constructief en wordt er volgens de VNG gepoogd voor beide partijen tot aanvaardbare oplossingen te komen. 'Naast het loonbod hebben we uitgebreid gesproken over gezond en duurzaam werken en meer zekerheid voor iedereen. We hebben duidelijk gemaakt dat er geen verlofharmonisering komt als er geen garantie is dat niemand er op achteruit gaat. En daarnaast willen we concrete afspraken over vitaliteitsbeleid voor alle levensfasen', aldus De Haas.

De eerste drie overleggen waren op 14 december, 17 januari en 15 februari.  Voor vrijdag 15 maart staat de vijfde onderhandelingsronde gepland.

Reacties: 50

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Waarom worden ambtenaren door waarheden altijd vinnig?
@ Marscha (Gemeenteambtenaar)



Zullen we ons vergelijken met de beroepsbevolking in het bedrijfsleven?

– AMBTENAREN VERGELIJKEN MET HET BEDRIJFSLEVEN?

Mevrouw een tip, niet aan beginnen, het bedrijfsleven vraagt heel andere kwaliteiten en veel ambtenaren beschikken daar niet over. Dus de vergelijking gaat geheel mank.



Ik heb ten slotte de keus om bij de overheid te vertrekken. Iets waar waarschijnlijk vele gemeenteambtenaren aan gaan denken bij gebrek aan waardering. Schiet u daar iets mee op als belastingbetaler?

– Nee, nog niet. U moet nog even op uw post blijven tot de blockchain en algoritme, u en anderen misschien gaat vervangen.



Uw vreemde vergelijking past hier totaal niet. U kunt u klaagzang beter richten aan de politiek in Den Haag.

– Ook dit geschied en we denken zelfs mee inzake oplossingen en brengen de politiek op de hoogte.

Kunt u iets met dit soort actieve burgers?



U ook een fijne vrij dag.



PS. Vergeet geen ambtelijke misstanden te melden, u kent ze, net als iedere andere ambtenaar. Staat overigens ook zwart op wit in uw aanstellingsovereenkomst.
Nieuwsbreker
En nu eens de poot stijf houden!!! De vorige keer was de inzet van de bonden hetzelfde, maar die 5% hebben we niet gekregen....
Mandje / gemeente ambtenae
Dit is een schandalig bod. Alweer! Waarom moet er telkens een maand tussen zitten? Die paar tientjes van de belastingverlaging zijn al op aan hogere zorgkosten, verhoging energie en btw verhoging op het water en de dagelijkse boodschappen. Aanslag voor WOZ e.d. nog niet ontvangen, maar al gehoord dat deze ook fors verhoogd wordt. Het is een keer klaar!
pieter / wegkijker
Er is tenminste iets van een naar ik aanneem onderhandelbaar bod.

Ik schat in dat we de maanden januari, februari, maart en april al weer kwijt zijn.

Leuk stukje onderuitputting voor de VNG in zijn rol van onderhandelaar.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Misschien scheve verhoudingen in beloning agv tijdelijke generatiepactregelingen??
Pierre / ambtenaar
Wat een belachelijke inzet. Inzet zou minimaal 10% moeten zijn. Dan kom je misschien bij 5 uit. Je weet nu al bij voorbaat dat het weer zeer karig zal zijn voor de gemeenteambtenaar.

Geen inhaalslag tov de markt, maar weer onder de streep een inkomensdaling als gevolg van de inflatie.

Gooi de boel toch een plat.

Als het weer zo'n ondermaats geval uitkomt als de vorige keer ben ik de langste tijd bij de vakbond geweest.
HH
Ik zou de inzet van de rijksambtenaren 7% overnemen als vakbond. Om enigszins redelijk te beginnen. De legale diefstal van de belasting op energie blijft gehandhaafd. Daarnaast lijkt het mij zinvol om het generatiepact op te nemen in de CAO.
Dennis
Ik blijf het absurd vinden dat er mensen onderhandelen over het salaris van ambtenaren wiens achterban maar een heel klein deel bestrijkt.
Ronald
Beste Dennis, laat het resultaat dan ook alleen maar voor dat kleine deel van achterban (=lid van een vakbond) gelden. De overigen zoeken dan zelf maar een plaats aan de onderhandelingstafel.
Pieter van der Meer / beleidsontwikkelaar Sociaal Domein
Bindende/verplichte afspraken m.b.t. vitaliteit/generatiepact, minimaal 4% loon per kalender jaar. Onderhandelen met op het netvlies de geklapte onderhandelingen over een pensioenakkoord. Nu eens voor de verandering een klinkend resultaat binnen halen.
Agnes Coumans / Kwartiermaker jeugdnetwerk zorg en welzijn Nijmegen midden en west
Fijn, dat er een eerste bod is. Wel zeer minimaal en ondermaats maar een eerste start is tenminste gemaakt.

Sterkte in de onderhandelingen!
Gerben
De inflatie ligt al weer ver boven de 2,5% per jaar.

De CAO-lonen in de markt staan dit jaar op 2,41%.

De opgelopen loonachterstand bedraagt nu 8,75%. Gelet op de voorgestelde horizon 15 maanden is het doel van de VNG bijna bereikt, te weten: een - van 10%.



Het in het loonbod (voor zover daarvan sprake is) laten optekenen dat er sprake is van een serieuze investering in de koopkracht getuigt van het niet schromen om steevast leugenachtige praktijken erop na te blijven houden. En dit is echt niet iets nieuws! Laten we de CAO's van Cazemier eens liggen naast die van de gemeenteambtenaren en het sinds 2009 opgelopen verschil toevoegen aan de voorgestelde 2% en met elkaar afspreken dat we voortaan een zelfde CAO loonstijging krijgen als deze saneerder.



Schandalige werkgever!



Let op wat bobo Cazemier
Marco / Gemeenteambtenaar
@ Marscha

Tip: geef de soort gefrustreerde droeftoeters zoals 'Laten we eerst de jaarlijkse miljarden belastinggeld verspilling door ambtenaren verrekenen. (Actuaris)' en 'Waarom worden ambtenaren door waarheden altijd vinnig?' geen aandacht....dit soort anonieme types overtuig je toch niet met de feiten.

Ons ambtenaren beschuldigen van vinnigheden, terwijl hij (of zij?) zelf met een bizarre reactie met spelfouten (wordt verspilt????) komt. Zegt iets over zijn/haar KWALITEITEN, wellicht kan hij/zij altijd nog gemeenteambtenaar worden.....

Ik zou zeggen laat deze zwartmaker lekker links liggen.
Bertus / Observant
Zo, kijken we nu met zijn allen ietsies anders naar 'onze' bestuurders? Al die 'dankbare' wethouders gunnen u een koopkrachtachteruitgang.

Minimaal hetzelfde als rijksambtenaren, anders de boel plat en niet publieksvriendelijk.
Bertus / Observant
Dat is dus 2,5 % te weinig. We werken plm. 220 dagen pj. Jaarlijks komt dat op 5,5 dag IZA verlof extra!
henk
Voor een gepensioneerde is dit een stijging om van te watertanden. Ons brood is ook duurder geworden.
Henny Rensen / Casemanager/re-integratieconsulent
We worden in spanning gehouden. Kennelijk is er nog geen akkoord. Ik snap niet dat het zo lang moet duren.
Gerben
Gelet ook op het al decennia niet meer indexeren van de pensioenen tot zeker 5 jaar na heden is het voor alle nu nog werkenden bij de gemeenten van belang om nu een goed loonresultaat te behalen en wel met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019.



Voorkomen moet worden dat wij ons laten afschepen met een eenmalige (rot)fooi boven het nu gebodene.



Het is allang volstrekt duidelijk dat het de VNG niet boeit hoe slecht zij in de markt ervoor staan en hoe hun eigen medewerkers er financieel voor komen te staan.
henk
Bij de bakker koop ik inmiddels op rekening. Dat kan daar voor ambtenaren. HIj begrijpt gelukkig dat het weleens driekwart jaar kan duren voordat deze werkgever ( VNG) een redelijke cao afsluit. Ook de OZB betaal ik inmiddels niet meer in afwachting van de CAO.
Arie / riolingsmonteur
De hoge ambtenaar hebben er 5% erbij gekregen ons afschepen met 2%
Hoekstra / Ambtenaar
1. De VNG biedt geen 2,5% maar 2%. Ze kunnen op hun manier wel 25% bieden voor een periode van 13 jaar. Zo simpel, zo doorzichtig maar de koppenmaker van BB heeft het niet in de gaten.

2. Elk bod van de VNG gaat altijd gepaard met de vraag om een verslechtering. Per saldo is dus niet een bod van 2% maar minder.

3. Dat gezeur over het harmoniseren van het bovenwettelijk verlof. Harmoniseren is bij de VNG een ander woord voor: verlagen, verminderen, verslechteren. Harmoniseren: helemaal goed, we harmoniseren naar de gemeente toe met het hoogste aantal uren bovenwettelijk verlof. Helemaal voor.



Elke CAO was een verslechtering: schaf af dat ding. Hou op met praten, laat de colleges het uitzoeken. De tent loopt vanzelf leeg.
Gerben
Zal die Cazemier ook op een houtje zitten te bijten? Het management vraagt zich hardop af hoe het komt dat er 11% moeilijk / onvervulbare functies zijn ..... en wat de reden is dat er zo weinig mensen (jongeren /po tentials) solliciteren dan wel afhaken. En waarom het inhuurbudget met 40% structureel stijgt. Snurk lekker verder VNG. Schandalige werkgever!
Gerben
Als de VNG (lees: onze bestuurders) het goed voor had met haar medewerkers dan had ze in navolging van het bericht van september over de loonruimte al die 2% in kunnen laten gaan per 1 januari 2019. En wel onvoorwaardelijk. Zodoende had de resterende loonruimte die er simpel weg is nu uit onderhandeld kunnen worden. Maar nee je mag blij zijn als je een jaar later met veel pijn en moeite en na weer wat ingeleverd te hebben (dit keer: verlofuren) een gering hoger percentage krijgt (lees: nog altijd ruim onder het marktgemiddelde).



Halen we nu het marktgemiddelde al niet dan komen we er nooit meer aan.
pieter / wegkijker
Van Harte eens met Ronald.
Bernadette Weynants / Financieel adviseur
De reactie van dhr. de Haas begrijp ik niet goed. 2,5% is toch 2,5%. Het moment waarop de verhoging ingaat bepaalt of we dit jaar de volle 2,5% nog halen en niet de lengte ervan. Dus graag met terugwerkende kracht.
dick / medewerker infra
Een cao dient dit jaar volgens mij 12 maanden te beslaan gelet op wijziging rechtspositie per 1-1-2020. En uiteraard ingaan per 1-1-2019. Ik zal nooit snappen waarom de cao niet kan zijn afgesproken voordat de oude is afgelopen. Het is al weer bijna maart en de volgende afspraak staat gepland voor 15 maart. Wat meer tempo mag wel. De verhoging van de btw , energiekosten en ziektekosten moeten ook al betaald worden. ING medewerkers gaan er 6,75 % op vooruit in twee jaar; wellicht helpt dit feit.
Hoekstra / Ambtenaar
@Bernadette: als de vakbonden 5% per jaar erbij eisen en de werkgever biedt 2,5% voor 18 maanden dan is het toch hoop ik wel duidelijk dat de werkgever niet de helft biedt maar minder?
hans / leidinggevend
Bij de 4e onderhandelingsronde pas een loonbod vanuit de VNG, zegt mij genoeg over hoe de werkgever denkt over zijn personeel.
Arnold / gemeentemabtenaar
Al kregen we maar de verhoging waar Mark Rutte rekening mee heeft gehouden in zijn koopkrachtplaatjes die niemand meer geloofd...…...
Dieuwe / adviseur
In slechte tijden een beroep vragen van de medewerkers om op de 0-lijn te gaan zitten en in goede tijden 2,5% gaan zitten voor 15 maanden? Ja we gingen er op vooruit volgens Rutte in 2019. Als ik alle kosten optel ga ik er op achteruit. Wat een afgeknepen werkgever hebben we toch als overheid. Wel steeds meer vragen maar belonen ho maar! Trouwens als ik tegenwoordig de vacatures zie en de beloning die erbij aangeboden wordt, met name bij financiele functies is het niet zo gek dat de overheid geen personeel meer kan werven......Wel betalen we met liefde externen die "factor 2" kosten. Vreemde wereld...
Criticus - NL
Een salarisstijging van 2,5 procent per 1 januari 2019, gevolgd door stijgingen van 1 procent in juli, 2 procent per 1 januari 2020 en nog eens een procent per 1 juli 2020. Dat is het resultaat van de cao provincies die de bonden en werkgevers donderdagavond hebben afgesloten.



Ooh sorry dit artikel gaat over andere 'minder gelijke' ambtenaren...
P van D / Slimmerik
Het rijk 7,5% erbij

Provincie 6,5% erbij

Gemeente 2,5%???

De actie bereidheid wordt steeds hoger, helemaal klaar met deze grappenmakers. Al 10 jaar lopen we achter de feiten aan, het is mooi geweest!
Bert
Iedereen is vrij om een andere werkgever te zoeken of als zelfstandige door te gaan. Mij gaf het heel vrijheid.
Hoekstra / Ambtenaar
@Gerrit: Inderdaad, en dat doen dus ook steeds meer. Gevolg: gemeenten moeten zzp-ers inhuren die duurder zijn omdat de gemeentelijke bestuurders weigeren een fatsoenlijk loon te betalen. Dat heet in gewoon Nederlands: het paard achter de wagen spannen.
henk
Ik werk bij een grote gemeente maar dit jaar ga ik weg:

- ze kunnen me dan weer inhuren voor 85 euro per uur

- dan krijg ik ook een parkeerkaarten als externe

- werk ik niet meer met oude collega,s om me heen

- krijg ik een leaseauto

- ga ik naar een bedrijf met een prima cao en pensioen met index

- en het belangrijkste: een werkgever met respect voor medewerkers



Kortom: weg met de gemeente

Antonie
Als ambtenaar bij de gemeente voel ik steeds minder waardering. Ik (en de meeste van mijn collega's) zijn er ooit begonnen om maatschappelijk iets te kunnen betekenen. En er was ook echt een tijd waar ik waardering van de werkgever kreeg en voelde. Totdat de VNG (CvA) heeft besloten dat gemeenteambtenaren 2e rangs ambtenaren moesten worden.....ambtenaren die structureel minder waardering verdienen dan de collega's bij de provincie en het rijk.

Helaas zet deze trend zich in de nieuwe CAO ronde weer voort. Terwijl er voor het rijk en provincie ruimhartige CAO's worden afgesloten, schepen ze ons 2e rangs ambtenaren weer af met een 2e rangs loonbod. 2,5 % over 15 maanden komt overeen met 2% op jaarbasis. Lachwekkend verschil met de bijna 5% op jaarbasis van het rijk (7% over 18 maanden + eenmalig € 450 ) en 3,25% van de provincie (6,5% over 24 maanden).

VNG stop de vergrijzing en de leegloop van kennis! VNG stop met minachten van loyale gemeenteambtenaren!
Joost
Opdoeken heel die handel en inhuren van de markt en dan niet piepen dat de gemeentelasten verdubbelen..
Mark
Vanaf volgend jaar kunnen we op elk moment ontslagen worden als ambtenaar, conform het bedrijfsleven. Daar hoort dan ook een markt conform salaris bij. Dan is de 2% die de VNG biedt maar ook de 5% die de FNV vraagt veel te weinig. Dan moet er 10-20% bij.
Peter / adviseur
@Henk, jij schrijft: "ga ik naar een bedrijf met een prima cao en pensioen met index". Ik hoop voor jou, dat tegen die tijd de indexering er nog is. Deze reden had ik ook toen ik bij de overheid ging werken, maar indexeren de afgelopen 15 jaar? Ho maar ??
Ronald
Resultaat is nog ver weg.

Zie: https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/fn …

Nico
Voor een dubbeltje op de eerste rang, hét motto van de VNG als het gaat om betalen van het gemeentelijk personeel. Steeds meer taken komen naar de gemeenten, zonder dat er maar iéts tegenover staat. Schandalig, ik heb geen ander woord voor dit karige loonbod.
Alex
Zo lang de VNG-medewerkers zelf de rijks-CAO volgen en niet de gemeente-CAO, wordt het nooit wat. Aangezien de VNG ook door de gemeenten bekostigd wordt, moet de beperkte financiële ruimte die de gemeenten zeggen te hebben, ook maar eens terugkeren in de salarissen van de VNG-medewerkers. Gewoon de gemeente-CAO invoeren voor de VNG.
Gerben
Nieuwe slogan voor de VNG:



Kom bij de gemeente werken. Koopkrachtverlies regelen wij voor u. Bewezen trackrecord!
Paul / projectleider
@Alex, of je nu de ene of de andere CAO volgt maakt niet echt uit.

Als je 'm volgt kan je altijd extra afspraken maken als OR...
Martin
Ik lees dat er op 15-3-2019 weer een onderhandelingsronde was. Weet iemand wat daar het resultaat van is?
A Creusen / Adm. medewerker
Weet iemand wat het resultaat van de onderhandelingen is? Wanneer wordt dit bekend gemaakt.

Vorige keren duurde het ook erg lang voordat er informatie kwam. Is het zo ingewikkeld om een paar procent erbij te doen.
Mark
CBS gaat er van uit dat de lonen dit jaar met 2,7% stijgen. Daarop is de vooruitgang door hun in 2019 berekend.

VNG biedt maar 2% voor 12 maanden. Dus daar moet minimaal 0,7% bij om uit te komen waar het CBS van uit gaat.
jeroen / ambtenaar
Kijk de provincie (tis ze gegund) krijgen dit erbij.....De salarissen van provincieambtenaren stijgen in de komende anderhalf jaar met 6,5%. FNV Overheid heeft hierover een onderhandelaarsakkoord gesloten met het IPO en de andere vakbonden. Bij de provincies werken ruim 10.000 mensen. De cao loopt lopen van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2020



dan snap ik de VNG helemaal niet meer met 2,5% voor 15 maanden......krijg er een behoorlijk rot gevoel van.
Laten we eerst de jaarlijkse miljarden belastinggeld verspilling door ambtenaren verrekenen. / Actuaris
Hoezo procenten erbij?

Terwijl burgers, oudjes en zieken niets krijgen en al jaren inleveren. Er zijn oudjes die hebben maar 70 euro over voor eten, kleding, etc.

Hoezo druk maken voor een maandelijkse belastinggeld uitkering aan ambtenaren?!



Maak van de 13e maand en maandelijkse belastinggeld uitkering aan ambtenaren, een dwangmiddel om beter op onze centjes te letten.



Wordt er jaarlijks minder verspilt dan krijgen ambtenaren er iets bij. Doen ze dit niet, leveren ze in via de 13e maand en maandelijkse belastinggeld uitkering.



Een mooi en goede sociale controle op elkaar is het resultaat en dus goed voor de BV overheid.



Simpeler kunnen we het niet maken.
Marscha / Gemeenteambtenaar
@actuaris, de spijker op z’n kop! Ik zit hier als loyale gemeenteambtenaar inderdaad tussen medeburgers, vergaand vergrijsde collega’s (oudjes) en velen worden ook ‘ziek’ van onze werkgever (VNG). En inderdaad hebben we er al jaren niets bij gehad. Sterker nog, we zijn er al jaren op achteruit gegaan. Fijn dat u die mening ook bent toegedaan.

Zullen we ons vergelijken met de beroepsbevolking in het bedrijfsleven? En geen appels met peren vergelijken?

Vooral in het bedrijfsleven is de loonontwikkeling de laatste tijd bovengemiddeld. Dat we daarbij achterblijven zijn we gewend, en voor mij persoonlijk mag dat. Ik heb ten slotte de keus om bij de overheid te vertrekken. Iets waar waarschijnlijk vele gemeenteambtenaren aan gaan denken bij gebrek aan waardering. Schiet u daar iets mee op als belasting betaler?

Uw vreemde vergelijking past hier totaal niet. U kunt u klaagzang beter richten aan de politiek in Den Haag.

Ik zal maar snel stoppen....ik heb immers alweer teveel van uw belastingcenten verspild. Fijne dag!



Advertentie