Advertentie
financiën / Nieuws

VNG-contributie pakt per saldo nadelig uit

Gemeenten zijn wat betreft de contributie aan de VNG het komend jaar duurder uit, blijkt uit een berekening op opdracht van Binnenlands Bestuur.

02 juni 2013

De berekening van de jaarlijkse contributie van gemeenten aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pakt voor gemeenten acht ton nadelig uit. Het nadeel voor gemeenten en de meevaller voor de VNG zit hem in de relatief complexe berekening van de jaarlijkse contributie.

Ontwikkeling gemeentefonds
Het contributietarief per inwoner wordt onder meer gebaseerd op de ontwikkeling van het gemeentefonds. De VNG neemt daarvoor de voorafgaande meicirculaire als uitgangspunt. Dit is slechts een prognose van de daadwerkelijke ontwikkeling van het gemeentefonds, die pas twee jaar na de eerste aankondiging de?nitief wordt vastgesteld.

Geen nacalculatie
De VNG heeft in oktober 2010 gemeld dat er geen nacalculatie voor de feitelijke ontwikkeling van het accres in het gemeentefonds zal plaatsvinden, omdat dit ‘naar verwachting jaarlijks slechts een relatief klein ?nancieel effect zal hebben op gemeenten. Bovendien zal een meerjarig effect nog geringer zijn omdat gemeenten soms pro?teren en soms inleveren als gevolg van nacalculatie.’ 

Behoorlijk verschil
Uit een analyse van het ‘aangekondigde’ accres in de meicirculaires en de feitelijke ontwikkeling (groei of korting) van het gemeentefonds (‘nacalculatie’) blijkt echter een behoorlijk verschil te zitten. Dusdanig groot dat gemeenten de afgelopen jaren veel meer contributie hebben betaald dan op basis van het daadwerkelijke accres gerechtvaardigd zou zijn. De VNG houdt in haar rekensom waarop de contributie wordt gebaseerd, verder wel rekening met gemeentelijke herindeling, maar niet met bevolkingsgroei. Ook dit pakt nadelig uit voor gemeenten en gunstig voor de VNG.

Acht ton
Het speur- en rekenwerk is, op verzoek van Binnenlands Bestuur, verricht door Jan Verhagen, ?nancieel specialist en columnist. ‘De VNG heeft zich aan de spelregels gehouden, maar de veronderstelling van de VNG dat de aankondiging in de meicirculaire nauwelijks afwijkt van de de?nitieve uitkering klopt niet.’ De contributieopbrengst van de VNG is de afgelopen twee jaar door de combinatie van tegenvallende accressen en bevolkingsgroei gelijk opgegaan met het accres, terwijl afgesproken was dat het 2 procent per jaar zou achterblijven bij het accres. De contributie blijft echter niet achter bij het accres omdat het de?nitieve accres in 2012 ruim 3 procent lager is dan eerder aangekondigd in de meicirculaire 2011 en door de bevolkingstoename.

Te veel betaald
Gemeenten kregen minder geld van het rijk, maar dit is niet verrekend in de uiteindelijke VNG-contributie. De VNG haalt jaarlijks een krappe 20 miljoen euro aan contributie binnen. Zo bezien hebben gemeenten over de jaren 2011 en 2012 acht ton te veel contributie betaald.

Niet heroverwegen
In een reactie benadrukt de VNG dat de leden met deze systematiek hebben ingestemd, en dat deze een plus of een min kan inhouden. ‘Van nacalculatie is geen sprake, omdat dat niet is afgesproken met en tussen de leden’, aldus een VNG-woordvoerder desgevraagd. De VNG ziet geen noodzaak om de gebezigde systematiek te heroverwegen, ook niet nu deze voor de tweede keer op rij negatief voor gemeenten uit - pakt en voor gemeenten per saldo geen sprake is van de afgesproken korting van 2 procent per jaar. ‘We hebben oog voor de lastige ?nanciële positie waarin gemeenten zich bevinden. Met de contributieberekening houden we daar wel degelijk rekening mee. Mede vanwege de crisis die ook de gemeenten zwaar treft, stelt het bestuur van de VNG voor om voor 2014 een eenmalige nullijn te hanteren.’

Contributietarief 2014
Het contributietarief 2014 wordt, zo stelt de VNG voor, gelijk gehouden aan dat van 2013. In de ‘vooraankondiging’ van de meicirculaire wordt uitgegaan van een accres van 4,83 procent. Gezien de eerdere afspraken met gemeenten zou de contributie dus zo’n 2,8 procent verhoogd kunnen worden. De VNG ziet daarvan af, maar zit dan per saldo nog steeds boven de eerder afgesproken trend.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

de gebeten hond / netto betaler
Grappig en herkenbaar.

De overheid weet het altijd zo te ritselen dat elk voordeel in je nadeel is. Daarmee lijkt het op de bekende trucs van bedrijven - van Telfort tot Vodafone - die, zonder vooraf iets te vragen of zeggen, hun spelregels veranderen "om je nog beter van dienst te zijn". Maar bij controle van wat er is aangepast steevast in je nadeel is: hogere prijs voor minder product of kwaliteit.

An sich is dat niet zo erg maar ik baal er van dat iedereen je steeds voor simpel en dom verslijt; alsof je het niet door hebt dat je geflest werd.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Wat is dit voor een ongelooflijk politiek geneuzel?

Is er nog een slimmere bureaucratische contributieheffing te verzinnen door de VNG?
kaatje
Dus de "Vereniging Nederlandse Gemeenten" draait de Nederlandse Gemeenten een poot uit ...

Zie hoezeer deze machtige instantie een doel op zich is geworden.
Advertentie