Advertentie
financiën / Nieuws

VNG: bescheiden loonsverhoging gemeenteambtenaar

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt voor gemeenteambtenaren volgend jaar een ‘bescheiden’ loonsverhoging te geven in de nieuw af te sluiten cao voor 2016.

27 oktober 2015

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt voor gemeenteambtenaren volgend jaar een ‘bescheiden’ loonsverhoging te geven in de nieuw af te sluiten cao voor 2016.

De gemeentelijke werkgevers stellen in een ledenbrief oog en waardering te hebben voor de inzet van de gemeenteambtenaren ‘in de frontlinie van de grote maatschappelijke veranderingen.’ Die waardering moet zeker tot uiting komen in afspraken over loonontwikkeling, ook in de komende cao, maar ‘ook gemeenten moeten het doen met beperkte financiële middelen’, aldus de VNG.

Geen nullijn

De gemeentekoepel wijst erop dat in de afgelopen jaren de loonontwikkeling bij gemeenten ongeveer gelijke tred heeft gehouden met de loonontwikkeling in de markt. ‘Anders dan veel andere overheidsorganisaties hebben de gemeenteambtenaren de afgelopen jaren geen nullijn gekend’, aldus de VNG in een toelichting op de werkgeversinzet bij de komende onderhandelingen. ‘Terwijl het financieringstekort voor het kabinet afneemt, nemen de financiële tekorten bij gemeenten juist toe’, aldus de VNG die daarom alleen ruimte ziet voor ‘een bescheiden, reële loonontwikkeling.’

Onderdeel van de arbeidsvoorwaardenruimte zijn de in 2014 en 2015 gemaakte overheidsbrede afspraken over de herziening van het ABP-pensioen en de loonontwikkeling in de afzonderlijke sectoren. Die afspraken geven een arbeidsvoorwaardenruimte van 2,1 procent: 0,74 procent (afspraak 2014) en 1,4 procent (afspraak 2015). De VNG stelt de totale arbeidsvoorwaardenruimte overigens pas vast nadat de pensioenpremies voor 2016 bekend zijn.

 

Loopbaanbudget

De VNG wil af van het individueel loopbaanbudget. Om medewerkers medeverantwoordelijk te maken voor hun eigen loopbaan is dat individueel loopbaanbudget (ILB) in 2013 ingevoerd. Het ILB bedraagt 500 euro en wordt uit het gemeentelijke opleidingsbudget  betaald. Het ILB eindigt per 1 januari 2016. In de huidige vorm wil de VNG het ILB niet voortzetten, maar verkennen of het nodig is nieuwe instrumenten te ontwikkelen. De VNG wil opleidings- of loopbaanbeleid niet vastleggen in de cao, maar in een gezamenlijk  beleidsdocument of manifest. ‘Deze kunnen beter tot stand komen parallel aan het cao-overleg, omdat het onderwerpen zijn waar we als werkgever graag over in gesprek gaan met medewerkers. Voor de VNG is draagvlak en representativiteit belangrijk. De cao gemeenten is van alle gemeentelijke werkgevers en geldt voor alle  medewerkers in onze sector. Voor de VNG is het gesprek hierover niet voorbehouden aan een kleine groep aan  een Haagse tafel. De mening van alle medewerkers telt’, aldus de VNG.

Flexibel belonen

In de nieuwe cao gemeenten wil de VNG inzetten op een moderne verlofregeling. Daarin kan de  medewerker binnen de ruime  kaders van de regeling in goed overleg met de werkgever bepalen wanneer hij of zij werkt en dus ook wanneer hij of zij verlof heeft.

De VNG wil verder het beloningsbeleid flexibeler maken. Het moet mogelijk zijn om de individuele beloning mee te laten bewegen met individuele resultaten, ontwikkeling en ook met de levensfase. ‘Het kan een tijd meer zijn, maar ook minder’, aldus de VNG. Op basis van de uitkomsten van een bijna afgeronde studie naar ‘Bewust belonen’ wil de VNG voorstellen doen en mogelijkheden verkennen met de vakbonden.

Lager salarisniveau

De VNG wil daarnaast het van-werk-naar-werk beleid verstevigen. ‘Uit een evaluatie dit jaar komt naar voren dat de re- integratietermijn van 2 jaar, zoals we die nu kennen, te lang is. Een kortere termijn stimuleert medewerkers veel sneller en effectiever tot actie’, zo is de gedachte. De VNG wil verkennen welke activerende instrumenten daaraan concreet bijdragen. Een open arbeidsmarkt voor de sector, mogelijk uit te breiden naar andere overheden, is een mogelijkheid. ‘De afspraak dat werkzekerheid gepaard kan gaan met een lager ingeschaalde functie en salarisniveau is een andere mogelijkheid’, aldus de VNG.

Over de conceptvoorstellen kunnen de gemeenten zich uitlaten in een speciale ledenraadpleging. Na deze consultatie wordt medio december de definitieve werkgeversinzet vastgesteld.

Reacties: 33

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
De gemeente is ziek gemaakt door de vng. Geen respect, geen financiële waardering, (in sommige gemeentes zoals Apeldoorn) geen ouderen regeling, geen medewerkers onder de 30 jaar, wel veel externen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Als ik zo de plannen lees, zit er nog geen enkele constructieve lijn in bij de VNG. Overigens zijn de salarissen van de vng leden geen peanuts. En desondanks monkeys.
Peter
Beste Hans Bekkers, Wanneer je sprookjes schrijft (" in de afgelopen jaren de loonontwikkeling bij gemeenten ongeveer gelijke tred heeft gehouden met de loonontwikkeling in de markt") is het de gewoonte dat je begint met "Er was eens...".
Peter
Oh ja, en laten we dit vooral niet vergeten (en ook niet dat dat NIET ten koste gaat van hun pensioen maar wel van dat van de gemeenteambtenaar):



https://www.binnenlandsbestuur.nl/ambtenaar-en-ca …
PVe / sr. adviseur
Volgens mij hebben gemeenteambtenaren de afgelopen jaren geen nullijn gekend, maar een "min-nullijn". Prijsverhogingen e.d. werden niet gecompenseerd. De VNG heeft op velerlei terreinen de neiging om als een soort autonoom ministerie te reageren of is het te regeren. Het is een belangenvereniging van de gemeenten en niet meer dan dat. Namens de gemeenten wordt onderhandeld over arbeidsvoorwaarden, maar het is altijd nog de gemeenten die de resultaten moeten overnemen en moeten verwerken in de eigen regelingen.
K. de Beer / organisatie adviseur
Het wordt tijd dat de salarissen van het overheidspersoneel gelijk getrokken worden, dus provincie en gemeentepersoneel gelijk aan die van de rijksoverheid. Zo ook waterschappen en van de 300 ZBO's die we in Nederland hebben. Het gelijkschakelen moet in beginsel opwaarts plaatsvinden, wat betaald wordt uit het neerwaarts naar de Balkenendenorm bijstellen van de topsalarissen bij de ZBO's. Een ZBO'directeur mag b.v. niet meer verdienen dan een staatssecretaris, CdK of een burgemeester van een grote gemeente.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
1. Alweer die pensioenpremie.....die komt nu te vaak in veel berichten en relevante zinnen opduiken. Te veel, naar mijn zin. Een bepalende factor tegenwoordig voor beloning van welke sigaren-aard dan ook. Overigens, Is die greep uit de pot uit de vorige eeuw al teruggestort? Inclusief wettelijke rente is dat een mooi bedrag geworden

2. Ehh...ja die €500 ILB....die komt ook gewoon weer terug natuurlijk.

Hallo Tweede Kamer... bent u er nog?
Frits
Even een knip-en-plak stukje van een eerder BB-bericht:



"Gemeentebestuurders gaan meer verdienen



Net als rijksambtenaren krijgen ook burgemeesters en wethouders vanaf 1 september 1,25 procent en vanaf 1 januari 3 procent salaris erbij plus een eenmalige uitkering van 500 euro met peildatum 1 september."



Het lijkt me dat het bod dat de gemeenteambtenaren tegemoet mogen zien in lijn hiermee is. Dan mag de VNG best de kop "Bescheiden loonsverhoging gemeenteambtenaar" voeren.



Ik proef een hele sterke actiebereidheid. Dus kom maar op!
Dirk / Extremist
Ondertussen verhoogt de VNG de door gemeenten af te dragen contributie met 4,23% in 2016! Zie onder andere deze ledenbrief:



https://vng.nl/files/vng/brieven/2015/20150619_l …



'Want ook gemeenten moeten het doen met beperkte financiële middelen' aldus de VNG.
Jan2 / GO-lid
Reëel?

"...aldus de VNG die daarom alleen ruimte ziet voor ‘een bescheiden, reële loonontwikkeling.’

Onderdeel van de arbeidsvoorwaardenruimte zijn de in 2014 en 2015 gemaakte overheidsbrede afspraken over de herziening van het ABP-pensioen en de loonontwikkeling in de afzonderlijke sectoren. Die afspraken geven een arbeidsvoorwaardenruimte van 2,1 procent: 0,74 procent (afspraak 2014) en 1,4 procent (afspraak 2015)."



De rekensom is echter als volgt:

0,74 (afspraak 2014) + 0,74(afspraak 2015) + 1,4 (loonakkoord) + 2%(prijscompensatie nader overeen te komen in nieuwe CAO)= 4,88%.

En dan krijg je dus in 2016 eigenlijk alleen prijscompensatie en daarbij wat je later als ABP pensioen zou krijgen wordt eerder betaald.

Zo moeilijk is het allemaal niet maar de VNG is een meester in het aanbrengen van veel mist en als belangenorganisatie steeds publiceren:

- gemeentes zijn arm

- ambtenaren krijgen al genoeg

- in deze tijd kan het wel wat minder

En dat spelletje doen ze nu al vele jaren..........

janjansen
De VNG is een zeer onfatsoenlijke werkgever. Ze liegen, ze spelen vals en zijn niet zuiver op de graad. Een gewone werkgever was al lang falliet als deze zo met het personeel zou omgaan.
Gerrit
Welke bestuurder durft nu eens te verklaren dat hun cao riant is in tegenstelling tot hun onderdanen en dat ook wij recht hebben op wat zoets na acht jaar minnen!
Peter
FNV leest u mee? Ook graag even het stukje van Johannes en Frits meenemen.
José / projectleider
De VNG wil dus een bescheiden loonsverhoging geven. De pensioenpremie die de werkgever betaalt is een onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. De overheid beslist dat de pensioenvoorziening er anders uit moet zien waardoor de werkgevers (diezelfde overheid) minder pensioenpremie gaan betalen. De werkgever betaalt nu 0.74 minder pensioenpremie en in 2016 ook nog eens 1.4% minder. Totaal dus 2,14% minder. Omdat pensioenpremie een deel van de arbeidsvoorwaarden is dient de 2.14% direct en zonder discussie terug te vloeien naar het salaris van de medewerkers. 2.14% hebben de medewerkers al in de zak zitten zou je zeggen. Plus een bescheiden loonsverhoging die de werkgever wil geven......

Praten over het individueel keuzebudget heeft weinig van doen met een salarisverhoging en flexibel belonen heeft ook niets te maken met een loonsverhoging, ik lees zelfs dat het ook minder kan zijn en oh ja, die re-integratietermijn kan volgens de VNG ook wel korter en een lager loon moet ook kunnen. Ik bespeur in het hele verhaal geen bescheiden aanbod voor een loonsverhoging. Jij wel?

Steven de Jong / Salarisadminstrateur
saillant detail: de loonruimte wordt vastgesteld na de vaststelling van de premie in 2016. Obv de nieuwe UFR systematiek leidt dit tot een hogere premie. Volgens het VNG per saldo dus minder arbeidsvoorwaardelijke ruimte welke is gecreëerd door het inleveren van een deel van de arbeidsvoorwaarde pensioen. Het inleveren van de arbeidsvoorwaarde heeft wederom grotere negatieve gevolgen voor de jongere deelnemers! Hierbij ben ik ook niet gerust op het herinvoeren van een herstelpremie. Ook maar uit de arbeidsvoorwaardelijke ruimte van de actieven?



CNV, CMHF en AC: kom in actie want dit is niet hetgeen is afgesproken! Een eventuele stijging van de pensioenpremie mag niet ten koste gaan aan de daling van de prijs agv het aanpassen van de huidige regeling!



Aangezien jullie deze deal er snel doorgedrukt hebben voor een aantal sectoren, verwacht ik dat jullie nu ook de verantwoordelijkheid nemen dit voor de overige sectoren op een soortgelijke wijze te regelen!



Hiernaast is er in 2015 arbeidsvoorwaardelijke ruimte vrijgevallen agv FPU/VPL-regeling. In 2016 valt er wederom een deel van deze premievrij. Ook deze zou ingezet kunnen worden voor loon of versterking van de regeling.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Gelukkig ben ik niet deskundig, maar als de pensioenpremie eerst (kortgeleden) omlaag kon, kan die toch niet straks weer omhoog? Diepere rekenkundige achtergronden uiteraard, maar de laatste jaren gelooft men echt in de eigen opregte en rare jokkerijen! Is het volk nou echt zo dom, politici en vakbonden, VNG bevolkers en overigen. Wanneer gaan we weer eens goed staken?
criticus
De VNG wil meer ruimte voor een moderne verlofregeling. Dat wordt straks als volgt uitgelegd:

tandarts, dokter, ziekenhuis: eigen tijd, want flexibel verlof. Kind plotseling ziek: eigen tijd, immers flexibel verlof. Calamiteitenverlof: niet nodig, flexibele verloftijden. Vandaag ligt het ICT systeem eruit: later inhalen want: flexibel verlof!

Ziek? Geen probleem, kun je later wel inhalen: flexibel verlof.....

etc etc...
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De VNG/gemeenten gedragen zich al jarenlang als één van de slechtste werkgeversorganisaties van Nederland. Zij hoeven zich helemaal niet bescheiden op te stellen, omdat gemeenten via het Gemeentefonds dezelfde financiële middelen voor hun personeel ontvangen als bij het Rijk. Kennelijk zijn het VNG/gemeenten er op uit om over de ruggen van het gemeentepersoneel zoveel mogelijk geld aan andere doeleinden te besteden.
Vraagje
Het blijft een boeiend onderwerp. Betaling van ambtenaren ligt altijd gevoelig. Belangrijk is volgens mij om te beseffen dat het politici zijn die over de besluit gaan (de leden van de VNG in dit geval), terwijl het de ambtelijke leiding en de ambtenaren zelf zijn die met de consequenties moeten leven. Politici worden vooral gedreven door de waan van de dag en hun politieke ambtities. Het goed betalen van ambtenaren staat meestal niet in dit rijtje, dus zijn ambtenaren standaard en hun ambtelijke leiding zijn de klos. Pas als ambtenaren hun politieke invloed gebruiken (in plaats van klagen) zal er iets veranderen. Dat kan direct door de ambtelijke leiding door zich wat steviger op te stellen (bijvoorbeeld door gemeentesecretarissen) of door de stemkracht van het ambtelijk apparaat in te zetten. Het gaat om 1 miljoen kiezers. Raar dat zo'n grote groep keizers zich zo makkelijk laat wegzetten. Rare jongens die ambtenaren.... wel klagen, maar daar niets mee doen, hoe zou dat komen?
K Nieuwenhuis / Ambtenaar
Ik ben 45 jaar lid van de vakbond maar heb het eerlijk gezegd wel een beetje gehad met hun slappe houding als het gaat om loonstijging, veel te soft.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Een ander geluid.

Het is inderdaad een ander geluid, maar je loonaanpassingen haal je natuurlijk primair bij je werkgever. De keuze bij verkiezingen of politieke beïnvloeding kan daar ook aan bijdragen maar die zijn slechts beperkt dan wel eenmaal in de 4 jaar. Dat schiet niet op. Het is dus vooral een vraagtekens oproepend geluid van 'Een ander geluid'.
doeterniettoe / -
Een heel lijstje met wensen van de VNG, die vooral weinig tot niets met een CAO te maken hebben.

Daar waar het uiteindelijk om gaat, namelijk geld, daar worden vooral met wazige 'argumenten' gebruikt.

Triest dat de VNG zo met ambtenaren durft om te gaan.



Het wordt overigens hoog tijd dat bestuurders op zijn minst dezelfde CAO krijgen als hun personeel.

Het naar beneden bijstellen van de bestuurders- en politici-CAO zou beter zijn, maar als dat niet kan is het naar boven bijstellen van de gemeente-CAO de enige valide andere mogelijkheid.
Jack
Dit is geen loonsverhoging, maar een uitruil van de ene arbeidsvoorwaarde tegen de andere. Minder pensioen en hoger salaris.

Dus ... waar zit die bescheiden loonsverhoging!

Schaamteloos en onfatsoenlijk om waardering uit te spreken voor de gemeenteambtenaren en tegelijkertijd hen te bedriegen.
pieter / wegkijker
Het wordt een vaste reflex.

Weer een bescheiden loonsverhoging.

Ik kan me niet heugen dat wij de loonontwikelingen in de markt hebben gevolgd.

De collega's bij het rijk hebben inderddad een paar jaar op de nullijn gezeten, maar hievoor hadden ze prima loonstijgingen.

Per saldo zijn de collega's bij de gemeenten weer het slechtst af.

Ik reken maar weer op een verhonging van rond de 0,6%. De vakbonden zullen wel koersen op het populaire geen procenten maar centen. Voor collega's in de lagere schalen is dit prima, maar over de gehele linie is dit niet positief.
Gerrit
Als de gemeenten de magere koers van de afgelopen jaren blijven vasthouden, dan zal er op korte termijn zeker onder jonger personeel een grote uitloop plaatsvinden. De arbeidsvoorwaarden beginnen fors uit de pas te lopen met de markt. Zie daar een flinke toename van het aantal vacatures op o.a. het sociaal domein. Voor de gemeente zou de medewerker "in eigen dienst" goud waard moeten zijn: bij een uitstroom gaat de voor de gemeente noodzakelijke kennis op het terrein van het sociaal domein verloren.
Job
Weet je wat, laat die centen maar zitten. We lopen als gemeenteambtenaren een procent of 15 a 20 % achter bij de markt als het om de hogere schalan gaat (de lagere zijn op zijn FNVs juist weer boven marktconform). Zet die maar om in tijd. Gaan we naast het ambtenaarschap ook werk verrichten dat op niveau betaald wordt.
G.Wesselink / specialist
Prima voorstel, de aanwas van de jeugd was al belabberd omdat de overheid geen inspirerende werkgever is maar met deze maatregelen heft het zich vanzelf op.......ook ik stap uit de overheid na 30 jaar, wars van gebrek aan missie en visie. Dan verdien ik liever vol energie mijn geld bij een leuk bedrijf
J de Vries / mederwerker
Ik ben erg blij voor de gemeente ambtenaren dat de VNG open staat voor een betere CAO.waarom staat de VNG niet open voor een betere cao voor mensen met een arbeidsbeperking WSW ers.of moet deze groep van 100000 werknemes in dienst van de gemeentes het zonder CAO doen. Is de VNG nog wel van deze tijd.ze zijn de schaamte voorbij en sociaal FAILLIET !
A. Wassenburg
Moet dat dan ook weer geregeld worden via de pensioenen, zodat de ouderen het opnieuw dienen op te hoesten?
Gerrit
"Ongeveer gelijke tred"

Degene die dit met droge ogen heeft opgetekend heeft nooit van integriteit gehoord! Schandalige werkgevers!

Ambtenaar / Beleidsambtenaar
Blijkbaar heb ik die loonsverhogingen de afgelopen jaren gemist. Oh ja, er was er dit jaar één, die we zelf betalen uit onze pensioenen! Geen nul-lijn? Sorry hoor! ze moeten echt met een beter verhaal komen!
Willem / AS
'Ongeveer' is bij de VNG blijkbaar een ruim begrip, getuige de opmerking "dat in de afgelopen jaren de loonontwikkeling bij gemeenten ongeveer gelijke tred heeft gehouden met de loonontwikkeling in de markt." Het adjectief 'amper' was hier beter op zijn plaats geweest.
T. ten Klooster
'Maar ook gemeenten moeten het doen met beperkte financiële middelen'. Dit riedeltje wordt jaar na jaar afgedraaid door de VNG, of het nu crisis is of niet, voor een loonsverhoging is er nooit geld. Een Amerikaans gezegde luidt: If you pay peanuts you get monkeys'. Dat zal in dit geval niet anders zijn. Jonge, goed gekwalificeerde mensen zullen steeds minder voor de overheid kiezen op deze manier.
Arnold / gemeentemabtenaar
Ik lees dat we in ieder geval 500,- aan loonsverhoging krijgen. Het ILB is destijds namelijk uit de loonruimte "betaald". Als dat nu wordt afgeschaft moet het nu aan de werknemers worden betaald anders is het een loonsverlaging
Advertentie