Advertentie
financiën / Nieuws

VNG bereid tot beter loonbod voor gemeenteambtenaren

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) weigert in te gaan op het ultimatum dat de vakbonden aan de gemeentelijk werkgevers hebben gesteld om het overleg over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren te hervatten. De gemeentelijke werkgevers willen wel praten over een beter loonbod.

01 mei 2019

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) weigert in te gaan op het ultimatum dat de vakbonden aan de gemeentelijk werkgevers hebben gesteld om het overleg over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren te hervatten. De gemeentelijke werkgevers willen wel praten over een beter loonbod.

De VNG kreeg op 25 april een ultimatumbrief van de vakbonden met daarin tien eisen. Als de VNG niet akkoord zou gaan met die eisen, dreigden de vakbonden met collectieve acties.

Loonafspraak

In een zeven kantjes tellende brief meldt de VNG het te betreuren dat de bonden ‘onverwachts’ wegliepen van de onderhandelingstafel. De VNG zegt bereid te zijn meer stappen te zetten. Er lag een bod van 4,9 procent loonsverhoging voor twee jaar, ‘maar dat was niet een eindbod. De VNG is bereid om een loonafspraak te maken op, of zelfs boven inflatie.’ De werkgevers stellen in de brief ‘een reëel loonbod’ te willen doen, ‘dat past binnen de kaders van het gemeentefonds.’

Roel Cazemier, voorzitter van het College voor Arbeidszaken dat namens de VNG de onderhandelingen voert, zegt bewegingen richting een acceptabel akkoord  te willen blijven maken. ‘De VNG is bereid tot een serieuze loonafspraak. Als u daartoe ook bereid bent, lijkt het ons zeer onwaarschijnlijk dat ons overleg op dit onderdeel moet stranden. Als u bereid bent om weer verder te onderhandelen, kunnen we daar een goede afspraak over maken’, zo laat Cazemier de bonden weten in de brief. ‘Dit lukt niet als vakbonden vast blijven houden aan al hun eisen.'

In de ultimatumbrief van de vakbonden staan tien eisen. ‘Zonder overleg moet de VNG met al deze eisen akkoord gaan. De VNG kan dat niet’, zo laat de gemeentekoepel weten. De VNG zegt bereid te zijn op ‘veel van de eisen’ afspraken te maken. ‘Doorpraten in onze ogen juist niet zinloos.’ 

Seniorenregeling onhaalbaar

De VNG verzoekt de vakbonden in de brief terug te keren naar de cao-tafel om verder te praten over een voor alle partijen aanvaardbaar akkoord. Voor de VNG is met name de harmonisatie van het bovenwettelijk verlof een belangrijk punt in de onderhandelingen. De gelijktrekking van allerlei lokale verlofregelingen komt volgens de VNG ‘ten goede aan alle groepen medewerkers.’ De bonden hebben echter als voorwaarde gesteld dat er een breed vitaliteitsbeleid komt voor alle groepen medewerkers, inclusief een regeling voor oudere medewerkers om twee dagen per week minder te kunnen werken met behoud van minimaal de helft van het salaris over de ingeleverde uren. De VNG stelt ‘onmogelijk’ akkoord te kunnen gaan met zo’n generieke seniorenregeling. De VNG zegt een einde te willen maken aan de verschillen tussen medewerkers en niet die juist vergroten. Bovendien noemen ze de seniorenregeling een ‘kostbare’ en ‘onhaalbare’ eis. Het eisenpakket van de vakbonden ligt volgens de VNG wat betreft loon ‘ver boven het niveau van inflatie, ver boven de ontwikkelingen in de markt en ver boven de ontwikkelingen bij de andere overheden.’

De VNG zegt zich te realiseren dat het niet ingaan op het ultimatum waarschijnlijk betekent dat de bonden acties gaan organiseren, zoals ze in de ultimatumbrief hebben aangekondigd.

Reacties: 31

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

John / Afdelingshoofd
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018 …



5% in 2 jaar lijkt karig irt rijk
Jan / adviseur
Er is 32 mld uit onze pensioenpot gestolen ten behoeve van het algemene nut. Laat het algemene nut ook maar eens iets terugdoen behalve ons uit te maken voor en te behandelen als uitkeringstrekkers. Daarbij ziet het er uit dat we op basis van droginformatie opgezadeld gaan worden met een korting op de pensioenen. Deze hele politieke kliek moet zich doodschamen.
Johanna / financieel specialist
Graag ook herberekening van de harmonisatie verlof. Hebben de gemeenten zonder bovenwettelijk verlof die tijd niet per ongeluk bij wettelijk meegerekend? Dus reken met alle verlofuren. Daarnaast moet je het ouderenverlof wel meerekenen. Stel een jongere werkt van 20 jaar tot 60 jaar en krijgt vanf 40 jaar 2 dagen, dan moet voor het gemiddelde verlof 1/3 van die 2 dagen worden meegerekend. Naar mijn idee komt het gemiddelde dus sowieso hoger uit.
Mandje / gemeente ambtenae
Ik zeg FNV terug naar de tafel. Een algemene seniorenregeling op deze manier hoeft voor mij ook niet, ook al ben ik 59. Dus daar hoeft het niet op stuk te gaan.

Ik heb zelf wat extra verlof gekocht, mede i.v.m. mantelzorgtaken.
Manu / Beleidsadviseur
Ik sluit me aan bij Mandy. Terug aan tafel.



Die seniorenregeling is niet haalbaar. Ik kan me ook niet voorstellen dat die door een meerderheid van de vakbondsleden wordt gesteund.

Het loonbod van de VNG was m.i. even onredelijk. Waarom moet met een belachelijk bod worden ingestapt om tot een goed eindbod te komen? Doe meteen een redelijk bod waarvoor een fatsoenlijk brood op de plank kan komen en onderhandel dan verder over de broodsoort (met of zonder krenten).
Klaas / Treasurer
Eens met vorige schrijvers, terug naar de tafel.

En als seniorenregeling niet haalbaar is, deze eruit halen. Zo'n regeling is ook niet meer van deze tijd, waarin er al regelingen bestaan voor extra verlof, zoals uren kopen enz. Daarnaast moet de VNG wel met een goed bod komen. De Cao onderhandelingen is geen marktplaats, waarbij er maar wat aangeboden wordt!!
Arjan
Terug aan tafel,. Harde eis mag wel zijn dat de cao ingaat op 1 januari van dit jaar. Lopen nu al zes maanden een fatsoenlijke loonsverhoging mis. Dit kan en mag niet ten koste gaan van de werknemers.
Hoekstra / Ambtenaar
De gemeente waar ik bij werk heeft meer bovenwettelijke verlofuren dan gemiddeld. Waarom is het in mijn belang als ik die uren kwijt raak. Welk probleem wordt opgelost? De VNG stelt dat het de mobiliteit trn goede komt. Lariekoek, maar als dat zo belangrijk is dan stel ik voor om de arbeidsvoorwaarden voor de hele publieke sector grlijk te trekken. Dat wil zeggen: gelijk asn CAO voor rijksambtenaren. Dat stimuleert de mobiliteit!



En stop svp met het zaaien van verdeeldheid; de bonden gaan eindelijk wat meer tanden laten. Cazemier stuurt ern briefje en dan meteen terugkomen. Niet doen, laat ze smoren.
Hoekstra / Ambtenaar
De gemeente waar ik bij werk heeft meer bovenwettelijke verlofuren dan gemiddeld. Waarom is het in mijn belang als ik die uren kwijt raak. Welk probleem wordt opgelost? De VNG stelt dat het de mobiliteit trn goede komt. Lariekoek, maar als dat zo belangrijk is dan stel ik voor om de arbeidsvoorwaarden voor de hele publieke sector grlijk te trekken. Dat wil zeggen: gelijk asn CAO voor rijksambtenaren. Dat stimuleert de mobiliteit!



En stop svp met het zaaien van verdeeldheid; de bonden gaan eindelijk wat meer tanden laten. Cazemier stuurt ern briefje en dan meteen terugkomen. Niet doen, laat ze smoren.
doeterniettoe / -
"De VNG is bereid om een loonafspraak te maken op, of zelfs boven inflatie.’ De werkgevers stellen in de brief ‘een reëel loonbod’ te willen doen,..."

Nou, dan moeten we toch maar weer op onze blote knieën gaan zitten voor zo'n welwillende werkgever...not!



Verder eens met de andere reageerders, alweer een nieuwe seniorenregeling die vrijwel zeker als bezuiniging op de rest van het personeel kan worden toegepast zitten veel werknemers niet op te wachten.



@De Vries: hou de onderhandelingen over de WNRA dan maar goed in de gaten, grote kans dat veel mensen er hierdoor toch op achteruit gaan.
H. Wiersma / gepens.
Gemeenteambtenaren willen eens een goede nieuwe CAO, met daarin opgenomen een inhaaloperatie t.o.v. rijks- en provincieambtenaren over de laatste 10 jaar. Niemand zit te wachten op uniforme seniorenregelingen, die worden gebruikt om CAO-resultaten te drukken en waarvan sommige senioren allen maar minder worden. Kortom, iedereen wil met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019 (!) een redelijk belegde boterham en meer boter bij de vis van het VNG. Kom op gemeenten geef die Cazemier eens een forse por in de goede richting.
Elsje / Ambtenaar
Twee dagen korter werken tegen 50% is wel veel. Waarom niet elkaar tegemoet komen en 1 dag (dus 20%) korter werken mogelijk maken tegen 50%. Voor wie dat eventueel wil. Dan moeten de bonden misschien wel eerder tevreden zijn met loonbod. Het is geven en nemen. Ik dat dat zo'n vitaliteitsregeling wel belangrijk is, gezien het aantal oudere ambtenaren. Met 20% korter werken vanaf bijvoorbeeld 60 of 62 jaar houden ze het langer vol. Maar beide partijen moeten elkaar tegemoet komen!
henk
Ik ben blij dat geen jongere meer bij de gemeente wil werken. zo n werkgever gun je dat de jongelui niet. wat een waardeloze werkgever. Het jaar is al bijna om en nog geen cao. Brrrrrrrt
Ernst
De vakbond heeft misschien wel gelijk wat betreft het loon, maar ik begrijp niet dat ze zo zwaar inzetten op een seniorenregeling.
Mark
De VNG is bereid om een loonafspraak te maken op, of zelfs boven inflatie.’

Pardon... Het liefst ziet de werkgever de werknemer er op achteruit gaan in deze economisch goede tijd. Dus een ambtenaar gaat er altijd op achteruit. Als het economisch slecht gaat en als het economisch goed gaat.

Tegen jongeren. Ga eerst werken in het bedrijfsleven, daarna pas bij de overheid
Rob / controller
Ik vraag me altijd af waar de eisen van de vakbond vandaan komen. Zitten senioren hier nu echt keihard bovenop?

Vorige keer kregen we een loonsverhoging ten koste van ons pensioen. Ik heb nooit iemand gesproken die dat een goed idee vond.

Maar de vakbond ging ervoor.
Monique
@de Vries. De gemeente waar ik werk heeft ook meer verlofuren dan de norm van 34 die het moet gaan worden. Ik denk dat dit in vele gemeenten het geval is en dat de VNG het daarom zo graag wilt.
Dhr. mr R.J. Taling / innovator en waarden influencer, gemeente Amsterdam
Mijn huur gaat met 2.6 % omhoog. Natuurlijk wil ik meer dan 2.45%. Het gaat toch zo goed? Treurig dat de VNG pas bereid is tot een ' serieuze loonafspraak ' na het dreigement met acties. Niet netjes.
Kip / ambtenaar
Mijn gemeente heeft een generatiepact geregeld, maar dat geldt niet voor alle gemeenten. Ik heb de afgelopen 35 jaar ca. €7.500 in totaal aan vakbondspremie betaald, dus ik vind het prima dat de vakbonden dit voor de senioren als inzet laten zien. Voor alle gemeenten dan. Een loonsverhoging voor allen ( ook voor de niet betalende collega's) gaan ze ook niet uit de weg. De vakbonden zijn goed bezig vind ik.
linda
Jongeren willen geen seniorenregeling. Jongeren maken over het algemeen gebruik van zwangerschaps/bevallingsverlof (binnenkort ook voor vaders), deels betaald ouderschapsverlof. Ouderen hebben vaak door hun leeftijd meer mantelzorgtaken i.v.m. de leeftijd van ouders. Misschien dat het beter is daarvoor ook een regeling te bedenken.
Martin / Beleidsmedewerker
Voor diegene die niet begrijpen waarom de vakbond sterk inzet op het generatiepact (Elsje-Dirk-...):

De feiten:

In de jaren 80 is er 32 miljard uit ons pensioenfonds (ABP) geroofd door het Kok en Lubbers om de economie er boven op te helpen. Wanneer dit geld later teruggestort zou de dekkingsgraad voor ABP ruim boven de 117% gezeten hebben. https://financieel.infonu.nl/diversen/168264-pen … Hierdoor is de kans door werkgevers/politiek ontnomen een fatsoenlijke demotie voor ambtenaren te regelen.

Daarnaast wijzen studies uit dat wij langer leven. Daarom vonden werkgevers het rechtvaardig om de pensioengerechtigde leeftijd op te krikken. De keerzijde van dit verhaal is dat alle ouderdomsziektes niet later hun intrede doen. https://www.vtv2018.nl/ouderdomsziekten

Maw, de periode om nog redelijk gezond een tijdje van je pensioen te genieten is door werkgevers/politiek ingekort.



Zelfs wanneer demotie (generatiepact) wordt voorgesteld door de vakbonden waar de kosten voor 50% door werknemers opgehoest worden kijkt de VNG de andere kant op.



De VNG weet dat deze eindstreep voor de meeste niet gezond te halen is. Een fatsoenlijke werkgever zou zich kapot moeten schamen om hier geen goede invulling aan te willen geven. Met als excuus "Onhaalbaar". Dit dit is niet de waarheid omdat veel goede gemeenten die wel wat op hebben met hun werknemers wel een generatiepact hebben.

Wanneer "onhaalbaar" "haalbaar" blijkt te zijn heeft de VNG zich daardoor volstrekt ongeloofwaardig weggezet.

een tip voor de VNG: Ga is kijken bij gemeenten die wel "de onhaalbare eis" hebben gerealiseerd...



Het is geen kwestie van "onhaalbaar" maar een kwestie van willen.



Gr. Martin (middelbare leeftijd)
Arjan
Mooi dat er meer beweging is bij de VNG. Laten wij heel nuchter het loonbod bezien: 4,9% voor twee jaar is wel heel schraal.

Er zijn de volgende argumenten:

- Jarenlang was er geen loonruimte vanwege de crisis. Na jaren van interen moet er nu een inhaalslag komen om weer sterk te staan op de arbeidsmarkt.

- Er is sprake van vergrijzing van het ambtenarencorps. Zorg door goede seniorenregelingen voor doorstroming op de arbeidsmarkt.

- Het langer doorwerken is vooral een aandachtspunt voor de zwaardere beroepen. De kantoorbanen hebben daarvan niet zo zwaar te leiden (laten wij wel een beetje reëel blijven).

- Door de afschaffing van het ambtenaarschap verzwakt de positie van vooral degenen die dicht tegen de politiek werken: dat moet zichtbaar worden in de loonsystematiek of een betere bescherming tegen ontslag vanwege de politieke luim van de bestuurders.

- Het hele gedoe rondom het Individueel Keuzebudget (IKB) stelt niet zoveel voor. Zeker wanneer het totaal beschikbaar budget niet marktconform meestijgt. Dat wordt het een schaarstebudget: je krijgt de mogelijkheid de gaten aan het einde van de maand te vullen met wat vroeger vakantiegeld en een eindjaarsuitkering was.

Bernadette Weynants / Financieel specialist
Generatiepact is een uitkomst om mantelzorg te kunnen verlenen aan onze ouders van eind tachtig - begin negentig. Beschouw het maar als uitgesteld ouderschapsverlof wat wij nooit gehad hebben (bestond toen nog niet). En wat onze ouders destijds voor ons hebben opgevangen door voor onze babies te zorgen.
Gerben
Maar dat was niet een eindbod / Wat een schandalige opstelling. We zitten al weer in mei. Mochten partijen eruit komen. D.w.z. qua loon minimaal 6,5% over 2 jaar met ingang van 1 januari 2019 (gelijk aan de provincie CAO) dan is het al weer november 2019 voordat er eindelijk een cent eindelijk over de brug komt. Had het niet gepast geweest als het VNG in haar brief ook een symbolisch voorschot had aangeboden als blijk van enige goede wil en ter compensatie van alle ongein die zij veroorzaken. Ik verwijs graag naar het artikel van Cazemier vorig jaar september waarin hij namens het VNG melde dat de gemeenteambtenaren eindelijk eens ruimschoots gecompenseerd zouden worden qua verlies aan koopkracht en de schandalige poppenkast nadien. Ver van elk getal van behoud van koopkracht vandaan!
Gerard Jansen / Ambtenaar
Een generatiepact die men voorstel 60 / 80 / 100 is een hele kostbare voor zowel de werkgever als de werknemer. In het Generatiepact is geen keuze mogelijkheid voor de werknemer om dit inkomen aan te vullen met je eigen opgebouwde pensioen! Wie bepaald nou met welk inkomen je voldoende hebt om van te leven? Voor de werkgever is kostbaar omdat zij twee dagen een ervaren kracht missen maar die hen wel 80% salaris kost waardoor er in geld slechts 0,2 fte vrijkomt. Dat wordt een onmogelijke puzzel om alle vrijgekomen ruimte bij elkaar te sprokkelen om een nieuwe (jongere lees goedkopere) werknemer aan te stellen. Kortom, welke functies/werknemers kunnen 20% netto salaris missen? Juist, de werknemers in de hoogste salarisschalen, terwijl de mensen in de lagere schalen, ie over het algemeen zwaarder werk uitvoeren buiten de regeling vallen. Mijn zwager werkt bij een bedrijf waar de generatieregeling wordt aangeboden, met een volledig financieel rapport en advies, ik geloof dat ze daar 60/70/90 doen. Zijn vrouw is 3 jaar jonger en werkt helaas niet meer, dat betekent een AOW gat van € 800,- per maand, de adviseurs konden dat repareren met een klein pensioentje dat ze gelukkig had staan. Laat de VNG maar is kijken naar dat soort maatwerk oplossingen ipv een algemene regeling
Martin / Beleidsmedewerker
Gerard,

Wat is kostbaar: De meest kostbare zaak was in de jaren 80 waarbij voor 32 miljard uit het ABP door Lubbers en Kok gehaald zijn. Anders was het generatiepact nu een fluitje van een cent. De 32 miljard was het bedrag dat door ambtenaren maandelijks is ingelegd. Onderuitputting heet dit politiek correct. Ik noem het diefstal. Dus wat is kostbaar...
doeterniettoe / -
@Martin: het is kostbaar omdat er voldoende gemeentes zijn die helemaal geen nieuwe/jongere werknemers aannemen, maar het generatiepact enkel gebruiken om minder personeel over te houden.

En om te zorgen dat er nog steeds net zo veel werk wordt gedaan wordt dit bij de resterende collega's neergekieperd.



Veel bedrijven investeren in hun personeel omdat die begrijpen dat dat personeel zorgt dat hun bedrijf blijft bestaan en kan groeien. Maar niet politiek en bestuurlijk Nederland, dat heeft gewoon minachting voor haar eigen personeel.
henk
Laten we redelijk zijn en niet teveel vragen:

1. Een correctie op de achterstand ten opzichte van rijks en provincieoverheid. En dat is10%

2 terugstorting van de diefstal uit de abp pot. 32 miljard met rente op rente maakt ongeveer 50 miljard. De VNG kan dit vast wel regelen met de VVD en CDA.
irma / adiseur
Jongeren maken gebruik van zwangerschaps en ouderschapsverlof. Ouderen willen graag seniorenverlof om in te zetten voor hun kids en ouders om bij te staan. De jongeren van nu hebben straks ouderen om voor te zorgen en daarna weer kleinkids. Dus dit alles is in belang voor jongeren en ouderen. Voor de werkenden. Kan aan dit verlof geen algemene naam gegeven worden? Gewoon zorgverlof ofzo?
irma / adiseur
Jongeren maken gebruik van zwangerschaps en ouderschapsverlof. Ouderen willen graag seniorenverlof om in te zetten voor hun kids en ouders om bij te staan. De jongeren van nu hebben straks ouderen om voor te zorgen en daarna weer kleinkids. Dus dit alles is in belang voor jongeren en ouderen. Voor de werkenden. Kan aan dit verlof geen algemene naam gegeven worden? Gewoon zorgverlof ofzo?
irma / adiseur
@Henk. Inderdaad, zo ingewikkeld is het niet!
Advertentie