of 62812 LinkedIn

Vijfheerenlanden kan volledige bedrag betalen

De gemeente Vijfheerenlanden kan het volledige bedrag van 90 miljoen euro dat gemoeid is met de uitspraak in de langslepende zaak-Niemans betalen. Dat heeft de gemeente vandaag laten weten. Wel wendt de gemeente zich nog tot de provincie Utrecht en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De gemeente Vijfheerenlanden kan het volledige bedrag van 90 miljoen euro dat gemoeid is met de uitspraak in de langslepende zaak-Niemans betalen. Dat heeft de gemeente vandaag laten weten. Wel wendt de gemeente zich nog voor hulp tot de provincie Utrecht en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Diverse scenario's
Bij de gemeente waren er voor de uitspraak in het arrest Niemans diverse scenario’s voorbereid met een bandbreedte wat betreft de hoogte van het bedrag. ‘De uitspraak viel voor ons in de meest ongunstigste variant’, aldus een woordvoerder. ‘Uiteraard is de zaak-Niemans in de aanloop tot de fusie tussen de gemeenten Vianen, Leerdam en Zederik naar Vijfheerenlanden onderwerp van gesprek geweest en zijn de respectievelijke raden hier uitgebreid over ingelicht.’

Grondzaak
De gemeente Vijfheerenlanden moet een schadevergoeding van ruim 90 miljoen euro betalen, omdat de gemeente Vianen in 1975 verzuimde een stuk grond aan betonpalenfabrikant Niemans te leveren. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde dat deze week in de zaak die zich al tientallen jaren voortsleept. De gemeente sprak van een 'mokerslag' en bleek een voorziening te hebben getroffen van ruim 40 miljoen. Gisteren werd ook bekend dat GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok vragen over de kwestie heeft gesteld.

'Schouders eronder zetten'

Dankzij het feit dat de gemeente Vijfheerenlanden financieel gezond is, kan zij het volledige bedrag betalen. Het gemeentebestuur gaat erover in gesprek. 'Er is een constructieve houding, gezamenlijk worden zaken op rij gezet en zullen er prioriteiten worden gesteld. Daarnaast wenden we ons tot de provincie Utrecht en het ministerie van BZK.’ Burgemeester Sjors Fröhlich laat nog weten er vertrouwen in te hebben ‘dat we met elkaar de schouders eronder zetten, zodat er een goede oplossing komt'.


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
En.....hoe zit het met de verantwoordelijkheid voor dit fiasco? Wie zijn/waren aansprakelijk?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners