of 59082 LinkedIn

Vijf varianten voor aanpak hypotheek en huren

Via vijf varianten kan de woningmarkt zo aangepast worden dat die beter gaat functioneren, zowel voor huurders als voor huiseigenaren. Alle opties kunnen per 2015 minstens 2,5 miljard euro opleveren.
4 reacties
Via vijf varianten kan de woningmarkt zo aangepast worden dat die beter gaat functioneren, zowel voor huurders als voor huiseigenaren. Alle opties kunnen per 2015 minstens 2,5 miljard euro opleveren.
Maximale huur omhoog
Dat blijkt uit een rapport van een werkgroep van ambtenaren die op zoek is gegaan naar bezuinigingen van minstens 20 procent op de woningmarkt. Een variant, met een mogelijke opbrengst van 5 miljard in 2015, gaat er vanuit dat de eigen woning gelijk wordt gesteld aan andere vormen van vermogen. Daarnaast gaat de maximale huur in de meest aantrekkelijke regio's omhoog.

Beperking aftrek
Een andere variant gaat ook uit van hogere huren, maar daarnaast van een beperking van de hypotheekrenteaftrek: maximum aftrekpercentage van 42 en een hypotheekschuld van maximaal 500.000 euro. Deze variant levert 3 miljard op in 2015 en 6,5 miljard in 2020. De huizenprijzen dalen dan naar verwachting met 9 procent.

'Welvaartswinsten'
De varianten zijn steevast een combinatie van verschillende maatregelen, en leveren meestal meer op dan de gezochte 2,5 miljard. De gevolgen voor de huizenprijzen zijn dan ook groter, tot zelfs een daling van ongeveer 13 procent in een variant waarbij de hypotheekrenteaftrek de komende dertig jaar helemaal verdwijnt. Tegenover de besparingen, zo stellen de ambtenaren, staan wel zogenoemde 'welvaartswinsten' van enkele miljarden omdat de woningmarkt beter gaat functioneren.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door uitgezogen werknemer (loonslaaf van de staat) op
Wat een asociale horken zijn dat. Hoe kun je deze vorm van onrecht toch bedenken? Ze zijn echt niet van deze wereld!
Door A..Schuurman (Beleidsmedewerker) op
Nu de mogelijkheden voor het uitzuigen van burgers via de auto vrijwel zijn uitgeput komt er een nieuwe variant via 'het eigen huis". Zorgvuldig en in veel gevallen met moeite en energie opgebouwd kapitaal wordt zo vernietigd en ....daar staat niets tegenover! De burgers betalen zo de lasten voor de veroorzakers van de kredietcrisis op een m.i. onaanvaardbare wijze ! Gezamenlijk tellen we "de zegeningen" van een nieuw Nederland in de EU.
Ga zo door en binnekort is er helemaal niets meer te halen !
Door AS op
Als verkopende huizenbezitter hoor ik al deze verhalen met afgrijzen aan. Ik probeer vanwege mijn werk te verhuizen maar door de malaise lukt het nog steeds niet. Eerst wordt je gepakt door de centrale overheid (de KK, hoeveel heeft dat in het laadje gebracht? Leuke WOB vraag), vervolgens door de lokale overheid die volop geniet van de OZB (dus die afschaffen). Nu huilt men in Den Haag krokodillentranen vanwege de stagnerende woningbouw en roept men : bouwen voor starters. Dikke onzin allemaal want hoe worden de projecten voor sociale woningbouw en de starters gefinancieerd? Juist ja!!, door de dure segment. En wat wil men aanpakken? Juist ja, het middel en het duurdere segment. Die worden dus nu dan nog eens gepakt! Dus hou nu maar gauw op met deze crapp, schaf die KK met 8% af (nu vang je toch niks met al die starterswoningen die nu verkocht worden, dus aan die KK heb je toch niks) en ik durf te wedden dat de markt weer gaat lopen en projecten weer sluitend gemaakt kunnen worden.
Door frank wolthers (conceptbureau in opbouw) op
Welke idioot heeft dit plan nu weer bedacht , toch totaal geen logica , okay goed plan , niets mis mee , aftrek 42% ipv 52 immers als je in de 52 groep valt verdien je al genoeg .

Maar leg nu eens uit , waarom zouden de huizen in lagere sigmenten dan moeten dalen in waarde : als je immers een huis hebt met een waarde van 150.000 euro , iets wat iemand zich met een gemiddeld inkomen zal kunnen veroorloven, zit je toch in de 42% groep en veranderd er dus niets . WAAROM zouden dan deze huizen met 9% moeten dalen . Omdat de rijkeren moeten inleveren zal dus 80% van de huizen kelderen ???? Make no sense.,

Trouwens dit idee zou betekenen dat het meer kost als dat het opleverd.

Namelijk zal de persoon langer in dit perceel moeten wonen om de afgesloten hypotheek te kunnen terugbetalen . Hierdoor zal de persoon dus langer hypotheekrenteaftrek van de staat krijgen .

Immers hij kan pas verhuizen als de kosten koper op break even staat .

Doordat dit langer duurt duurt het dus langer voordat de huiseigenaar een ander perceel zal kunnen aanschaffen . Met als affect dat het dus ook langer duurt voordat de overheid weer iets aan de kosten koper verdient . En de marktwerking dus juist vertraagd word door deze regeling.
Aan alle kanten lekgeschoten dus en wat mij betreft NO GO .

Ander alternatief:

- Kosten koper (uiteraard wel tot 500.000 om originale plan in zijn waarde te laten)

Kosten koper niet langer aftrekbaar in balsting dmv renteteruggaaf(dus niet afschaffen kk is immers goed voor de marktwerking en de schatkist)

ter compensatie hiervan (dit bedrag in x zegge bijv 5 jaren volledig aflosbaar maken en het bedrag eenmalig (wat betaald is ) aftrekbaar maken .
Deze constructie word bijvoorbeeld in lijfrente al toegepast .

Voordeel hiervan is dat de markt niet hoeft in te leveren , de koper sneller op break even staat , en de staat op voorhand al geen teruggaaf hoeft te verstrekken over dit deel wat nu gedurende 30 jaren wel het geval is .

Dit betekend dus ook dat een koper zijn woning sneller weer zou kunnen verkopen wat tot gevolg heeft dat de huizenmarkt weer sneller begint te lopen . (meer transakties) Hierdoor komen er dus naast de besparingen op de rentes voor het rijk meer inkomsten binnen vanuit de extra Kosten koper inkomsten. Voor bestaande huiseigenaren kan de optie worden geboden om een vast % van bijvoorbeeld 15% van de totale hypotheek op deze manier af te lossen in ruil voor het afzien van deze renteaftrek gedurende 30 jaar .

Op deze manier heb je de volgende voordelen :

-BESTAANDE HUIZEN HOUDEN HUN WAARDE
- BESTAANDE KOSTEN KOPER CONSTRUCTIE KAN BLIJVEN BESTAAN
(Dus overheid en betrokken partijen hoeven allen niet in te leveren)
- MARKTWERKING WORD VERSNELD
(hierdoor meer kosten koper inkomsten)
- Besparing op lange termijn voor overheid zeer rendabel
COMPROMIS VOOR VOLLEDIG AFSCHAFFEN HYPOTHEEKRENTE

Reacties zijn welkom , ik hoor het graag ,
Met vr groet ,
Frank Wolthers
Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners