Advertentie
financiën / Nieuws

Vier dagen te kort in dienst: geen wachtgeld

Voormalig PvdA-wethouder Koos Fleer van de gemeente Grootegast loopt bijna drie jaar wachtgeld mis. Doordat in 2002 zijn voormalige collega’s vroeger dan gepland een nieuw college kozen, haalde Fleer op vier dagen na de tien jaar als wethouder niet en kan hij fluiten naar de laatste drie jaar wachtgeld. Fleer vermoedt dat er opzet in het spel is maar een gang naar de rechter mocht niet baten.

15 april 2009

Gemene rotstreek
’Het is een ontzettend gemene rotstreek,’ zegt een teleurgestelde Koos Fleer, iemand had duidelijk nog een appeltje met mij te schillen in de raad. Maar helaas kijkt de rechter alleen naar de feiten die zwart op wit staan. Destijds is mij door zowel de burgemeester als het hele gemeentelijke ambtenarenapparaat mondeling verzekerd dat ik tot mijn 65e recht zou hebben op het wachtgeld. Ik zou bij de wisseling van het college namelijk precies tien jaar in dienst zijn.’

Dualiseringswet

De 62-jarige Fleer heeft het over de speciale wachtgeldregeling waarbij wethouders die de vijftig zijn gepasseerd en minimaal tien jaar wethouder zijn geweest, tot hun pensioen doorbetaald krijgen. Hij besloot na een aanvaring binnen het college af te treden als wethouder en dacht gebruik te kunnen maken van deze regeling. Helaas voor Koos Fleer trok de dualiseringswet een streep door de rekening. Om de gemeenteraad meer tijd te geven om een college te kiezen dan de 6 weken die er voorheen voor stonden, werd die termijn voortaan los gelaten.

Geen hardheidsclausule
‘Wat schetst mijn verbazing,’ zegt Koos Fleer, ‘de coalitiepartijen waren sneller dan ooit met de onderhandelingen. Ruim binnen de termijn werd het nieuwe college aangesteld, terwijl iedereen van mijn rechtspositie af wist.’ Een beroep op de hardheidsclausule, een uitzondering maken op de regeling vanwege zijn bijzondere positie, werd door de gemeenteraad keihard afgewezen.

 

Harde grens
’De gemeenteraad vond dat die tien jaar nu eenmaal een harde grens is,’ legt raadsgriffier van Grootegast Hans Kastermans uit. ‘Je zou ook kunnen zeggen dat het toeval was dat de betrokkene bijna tien jaar wethouder was. Normaal is dat natuurlijk vier, acht of twaalf jaar.’

Afstraffen
Hoewel de ex-wethouder er geen nacht om heeft wakker gelegen, blijft hij het wel zuur vinden: ’Als je ergens tien jaar wethouder bent dan krijg je hoe dan ook vijanden,’ zegt hij, 'de raad heeft expres zo gehandeld om mij af te straffen.’ In totaal loopt de ex-wethouder meer dan een ton mis.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A.M.B. te Naar / gemeentelijk ambtenaar
Een belachelijk regeling die snel afgeschaft moet worden. Ik krijg toch ook niet doorbetaald als ik na mijn 50e stop met werken?
Tom / ICT beheerder
Eindelijk - de regels is regels mentaliteit die veel mensen tegenkomen als zij bijvoorbeeld een vergunning aanvragen, of anderszins een van de overheden om hulp of bijstand vragen - keert zich tegen de starre uitvoerders.
Mischien dat dan nu eindelijk eens ogen opengaan? Behalve dat dat wachtgeld onrechtvaardig is ten opzichte van niet ambtenaren, dienen ook deze 'dienaren des volks' zich aan de regels te houden. En die stellen nu eenmaal 10 jaar. Geen 9 jaar en 361 dagen.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Even voor alle duidelijkheid, wachtgeld geldt niet voor alle ambtenaren, dus onrechtvaardig t.o.v. niet-ambtenaren, is pertinent onjuist. Veel ambtenaren vinden de wachtgeldregeling belachelijk en vinden ook dat deze dient te worden afgeschaft. En v.w.b. meneer de wethouder Fleer en zijn: " Ruim binnen de termijn werd het nieuwe college aangesteld, terwijl iedereen van mijn rechtspositie af wist.’?!?!?!?!? Hoezo, moet er met uw situatie en rechtspositie rekening worden gehouden, terwijl dit ook niet geldt voor al die andere werkenden waarbij de regels wel strak worden gehanteerd en geen enkele ruimte is als het gaat om hun rechtspositie. Nog maar drie jaar, zijn er gezien uw uitlatingen, vier teveel!!! Afschaffen dat wachtgeld, dezelfde rechten gewoon voor iedereen!!!
Advertentie