Advertentie
financiën / Nieuws

Vestia verkoopt duizenden woningen Westland

Woningcorporatie Vestia heeft een akkoord bereikt met lokale corporaties over de verkoop van de woningportefeuille in de gemeente Westland. In totaal gaat het om zo'n 3250 woningen en bedrijfs- en zorgvastgoed, die overgaan naar lokale corporaties.

03 december 2020
huizen-bouw-edk.jpeg

Woningcorporatie Vestia heeft een akkoord bereikt met lokale corporaties over de verkoop van de woningportefeuille in de gemeente Westland. In totaal gaat het om zo'n 3250 woningen en bedrijfs- en zorgvastgoed, die overgaan naar lokale corporaties.

Tegenvallers

De verkoop maakt onderdeel uit van het plan om Vestia weer financieel gezond te maken. Toezichthouders moeten nog wel instemmen met de deal. Vestia kwam in 2012 in ernstige financiële problemen door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico's af te dekken. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om de grootste corporatie van Nederland overeind te houden. Vestia gaat in de nasleep van de derivatenaffaire nog altijd gebukt onder een miljardenschuld en hoge rentelasten. Er is daarom extra geld nodig om Vestia er bovenop te helpen.

 

Van de hand

Eerder was bekend dat Vestia in verschillende gemeenten zijn woningen wil verkopen. Zo werden in Barendrecht en Pijnacker-Nootdorp al woningen van de hand gedaan. Ook voor het bezit in Bergeijk, Brielle en Zuidplas wil Vestia voor komende zomer koopovereenkomsten sluiten. In totaal gaat het om ruim 10.000 woningen. Hiervan is nu ongeveer de helft verkocht.

 

Kerngemeenten

De Westlandse woningen worden overgedaan aan Arcade, Wonen Midden-Delfland, Wassenaarsche Bouwstichting en Wonen Wateringen. Naar verwachting vindt de overdracht plaats op 31 december 2020. Vestia blijft het onderhoud, de verhuur en de incasso uitvoeren tot 1 april volgend jaar. Een aantal Vestia-medewerkers gaat over naar de nieuwe eigenaren. In totaal verhuurt, verkoopt en beheert Vestia zo'n 65.000 woningen. De corporatie wil zich nu vooral richten op "kerngemeenten" Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer.

 

Dank

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken merkt op dat de overeenkomst ervoor heeft gezorgd dat sociale huurwoningen behouden blijven 'voor die grote groep mensen die deze huurwoningen hard nodig' heeft. Ze spreekt in het bijzonder haar dank uit aan de overnemende corporaties. Naar verwachting gaan de Autoriteit woningcorporaties en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw nog dit jaar akkoord. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Hopelijk komen al die Polen, Roemenen, Bulgaren etc. dan ook eens in aanmerking voor een huis daar.
Advertentie