Advertentie
financiën / Nieuws

Verscherpt toezicht dreigt voor Apeldoorn

De financiële tekorten van de gemeente Apeldoorn blijven oplopen. De gemeente dreigt daardoor onder financieel toezicht van de provincie Gelderland te komen.

10 november 2011

De gemeente Apeldoorn houdt er ernstig rekening mee volgend jaar onder verscherpt financieel toezicht te staan van de provincie Gelderland. Het stadsbestuur verwacht de komende jaren nog extra tegenvallers van vele tientallen miljoenen euro te moeten opvangen.

Grondbedrijf

Dit meldt het college van B&W deze week in een brief aan de gemeenteraad. Zoals bij veel gemeenten zijn vooral de opbrengsten uit grondverkoop en woningbouw ook in Apeldoorn zo teruggelopen dat de stad in grote problemen dreigt te raken. ‘De pijn zit inderdaad voor een groot deel bij het grondbedrijf’, aldus gemeentewoordvoerder Toon Schuiling.

Vele tientallen miljoenen

Begin dit jaar bleek al dat er 68 miljoen euro verlies genomen moest worden op een aantal lopende ontwikkelingsprojecten in de stad. ‘En omdat er de komende jaren minder woningen gebouwd gaan worden dan gepland, zitten er nog vele tientallen miljoenen aan nieuwe tegenvallers aan te komen’, zo voorspelt de woordvoerder.

Niet genoeg

De stad heeft al bezuinigingen van 30 miljoen ingeboekt op de meerjaren begrotingen, maar dat zal niet genoeg blijken te zijn, zo luidt de verwachting. Het gaat om incidentele tegenvallers door afschrijvingen op grond en woningplannen’, maar omdat we dat geld niet hebben liggen zullen we dat structureel moeten inboeken, aldus Schuiling.Hoeveel er extra bezuinigd zal worden kon hij nog niet zeggen.

Verscherpt toezicht

Al met a reden genoeg om in overleg te treden met de provincie. ‘De Staten zijn toch de toezichthouders, we hebben als het ware een winstwaarschuwing doen uitgaan’. Inmiddels ligt er volgens een woordvoerder van de provincie Gelderland een ambtelijk advies aan de Staten om Apeldoorn per volgens jaar onder verscherpt toezicht te stellen. ‘Dat betekent dat het stadsbestuur extra alle uitgaven die afwijkingen van de lopende begroting zal moeten voorleggen.’

Baas

De provincie kan vervolgens  toestemming voor het nemen van krediet weigeren. Het college zal de uitgaven dan binnen de begroting moeten zien te vinden. “Maar de bestuurders blijven wel baas over het beleid, ze mogen het geld binnen de begroting uitgeven waaraan ze willen’, aldus Schuilling.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie