Advertentie
financiën / Nieuws

Vernieuwing overheidscao stagneert

Gemeenten en provincies voorzien lange cao-onderhandelingen en centrale akkoorden met korte looptijden. De financiële onzekerheid bij de overheid is hier debet aan.

15 juni 2009

Laag pitje
Hoewel de cao’s van gemeenten en provincies aflopen, zijn nieuwe akkoorden ver weg. Vakbonden en werkgevers van gemeenten de loononderhandelingen op een laag pitje gezet. Voorlopig concentreren zij zich in werkgroepen op een aantal ondergeschikte thema’s: agressie op het werk, mobiliteit van ambtenaren en vereenvoudiging van de cao.

 

Positieve boodschap
Dat laatste onderwerp stond vijf jaar geleden ook al op de agenda. Maar over de arbeidsvoorwaarden wisselen ze voorlopig nog geen woord met elkaar. ‘We hebben met de bonden afgesproken om met elkaar in gesprek te blijven’, zegt Hans Schirmbeck, secretaris van het College voor Arbeidszaken (CvA), dat namens gemeenten de cao-onderhandelingen voert. ‘Daarom werken we eerst een aantal thema’s uit in werkgroepen en kijken we later waar we staan. Een plenair akkoord heeft tijd nodig. We proberen meer te halen uit de bestaande ruimte, zodat we toch een positieve boodschap aan ambtenaren kunnen brengen.’

 

Pensioenpremies
De moeizame cao-onderhandelingen hebben alles te maken met bezuinigingen en oplopende pensioenpremies, waardoor de financiële toekomst van overheden ongewis is. Werkgevers weigeren dan ook extra salaris te bieden. Het liefst snijden zij in pensioenaanspraken, maar daar zijn vakbonden tegen. ‘Lastenverhoging binnen de overheid kan op drie manieren doorwerken in het personeelsbeleid’, zegt Hugo Levie, eerste onderhandelaar namens werkgevers in de Pensioenkamer. ‘Een versobering van pensioenaanspraken, minder of geen groei van andere arbeidsvoorwaarden of minder ambtenaren. Meer smaken hebben we niet.’

 

Lees hier het hele artikel Vernieuwing overheidscao stagneert uit Binnenlands Bestuur nummer 24, 12 juni 2009

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.Leurs / kwaliteitsmedewerker
Eerst vaststellen waarom de pensioenpremie hoger moet zijn.
Is daar een verantwoordelijke voor aan te wijzen? Is er wel goed toezicht? Waarom heeft het ABP de pensioenen niet verzekerd? Moeten daar geen koppen rollen?
Geert Rona / KAM coördinator
Wel alle gemeentelijke lasten verhogen, niet een normale prijscompensatie geven. De medewerkers zijn weer sluitpost op de begroting. Wat een werkgevers.
Advertentie