of 63372 LinkedIn

Verhoging van OZB met maar liefst 64 procent

In de gemeente Gemert-Bakel gaan de bewoners een stuk meer OZB betalen. De gemeente verhoogt deze belasting met 64 procent om de begroting rond te krijgen.

De gemeente Gemert-Bakel schroeft de OZB op met maar liefst 64 procent in 2013, een stuk meer dan het landelijke gemiddelde van 2,7 procent. Het college ziet dit als enige mogelijkheid om de begroting over dat jaar rond te krijgen.

Voelbaar in portemonnee

Gemert-Bakel lijkt hiermee de gemeente te zijn waar de OZB het hardste omhoog gaat. De gemiddelde huiseigenaar zal van 260 euro naar 426 euro gaan, een stijging van 166 euro. ‘Inwoners hebben jarenlang verhoudingsgewijs weinig betaald’, laat wethouder Ton Vogels (Financiën) weten. ‘Nu het economisch minder gaat, moet daar weer meer balans in komen.’ In 2014 wordt de OZB in de gemeente iets verlaagd, maar blijft op 150 procent van het landelijke gemiddelde zitten, hetzelfde niveau als gemeenten met een artikel 12-status.

 

Tekort begroting

De gemeente kampt met een tekort van 3,4 miljoen euro. Naast het verhogen van de belasting wordt er ook flink bezuinigd op cultuur en sport. Toch is de OZB veruit het belangrijkste instrument om de begroting rond te krijgen: in 2013 moet door de verhoging meer dan 3 miljoen euro extra binnenkomen bij de gemeente.

 

Vereniging Eigen Huis

Dat de OZB stijgt is in principe niet schokkend. De dalende WOZ-waarden in het hele land zorgen er voor dat gemeenten moeten compenseren, willen ze even veel inkomsten uit belastingen halen. Toch was de Vereniging Eigen Huis (VEH) verontwaardigd over de stijging.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rien van de laar (gepensioneerd) op
roep iedereen in gemert op deze absurde verhoging niet te betalen.
laat de rechter maar beslissen of dit kan.
als de raad niet naar het kabinet wat een verhoging van max.2,8 toestaat hoeft te luisteren.
hoeven wij dit ook niet naar een raadsbesluit
Door Henrita op
Dat 64% verhoging OZB in de gemeente Gemert-Bakel wordt toegestaan door onze regering is een schande.
Door Piet (consultant) op
In deze tijd een megalomane verhoging van 64 %. Zoiets zou in Rusland of destijds O Duitsland ook mogelijk zijn. Besluiten die volstrekt buiten elk normaal matschappelijk kader staan. Idereen levert in, maar er zijn ambtenaren en bestuiurders die ziende "blind"zijn.

Dit soort bestuurders en ook ambtenaren moesten persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor dit mismanagement.
Door Norbert (wijkzaken) op
Gemert-Bakel heeft jarenlang zichzelf op de borst geklopt met flutbeleid zoals het vergunningvrij maken van de buurtbarbeque. Dat er nu 3,4 miljoen tekort is op jaarbasis, vind ik als burger schokkend. Management en bestuur hebben zitten slapen en presenteren nu de rekening aan de burger. Het wordt langzamerhand tijd dat er een wet komt waarbij de overheid zichzelf de plicht stelt om altijd het alternatief op te stellen uitgaande van het bestaande belastingniveau. Dat wordt veel transparanter besturen en maak je de burger duidelijk waar je voor kiest.
Door evert op
B&W en raadsleden hebben jaren zitten slapen en teveel betaald gekregen. Wat een melkkoeien daar, die burgers. Je zult er maar wonen.
Door peter klein op
'wordt ... verlaagT'
'wordt ... bezuinigT'

En dan is de VEH nog verontwaardigd ook over de OZB stijging van 64%, want 'een stjging is heel normaal omdat daarmee de gemeenteinkomsten worden gespekt'.
Wat een redenering

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners