of 59318 LinkedIn

Verdere inperking koepelvrijstelling btw opgeschort

De verdere koepelvrijstelling voor de btw wordt voorlopig opgeschort. Staatssecretaris Snel van Financiën gaat zich met andere Europese lidstaten hard maken voor reparatie via Europese regelgeving.

De verdere inperking van de koepelvrijstelling voor de btw is voorlopig van de baan. Deze verdere inperking zou per 1 januari van kracht worden, maar wordt opgeschort. Staatssecretaris Snel van Financiën gaat zich bovendien met andere Europese lidstaten hard maken voor reparatie via Europese regelgeving. Dat heeft Snel donderdag in een debat met de Tweede Kamer laten weten.

Europees Hof

Via de zogeheten koepelvrijstelling kunnen onder meer decentrale overheden zoals gemeenten, provincies en waterschappen in een samenwerkingsverband diensten aan de deelnemers vrijstellen van btw. Eind maart liet Snel via een Kamerbrief weten dat de koepelvrijstelling vanaf 1 januari 2019 gewijzigd zou worden, vanwege arresten van het Europese Hof. Door de arresten van het Europese Hof zou de koepelvrijstelling alleen nog maar voor specifiek benoemde prestaties van algemeen belang gelden zoals medische zorg, ziekenhuisverpleging, maatschappelijk werk en sociale zekerheid en het geven van onderwijs.

 

Veilige waterhuishouding

Voor samenwerkingsverbanden die geen ‘activiteiten van algemeen belang’ uitvoeren, zoals gemeenschappelijke regelingen die voor deelnemende gemeenten belasting innen, zou dit grote gevolgen kunnen hebben. Door de verdere inperking zou ook het plafond van het btw-compensatiefonds (BCF) eerder worden bereikt, wat gevolgen voor álle gemeenten zou hebben, waarschuwde Erik Bakx, senior manager belastingadvies/btw bij BDO Accountants & Belastingadviseurs BV. destijds. Maar ook de zorg voor goede en veilige waterhuishouding zouden niet meer als prestatie van algemeen belang gelden, waardoor deze werkzaamheden als deze voor waterschappen duurder kunnen worden, meldt het ministerie van Financiën donderdag.

 

Inperking herstellen

Voorlopig is de kou uit de lucht en gaat het kabinet zich in Europees verband inzetten om een halt toe te roepen aan verdere inperking. ‘Het is belangrijk dat deze samenwerking niet in de weg wordt gestaan. De financiële consequenties kunnen groot zijn, zo is de afgelopen tijd steeds duidelijker geworden. Dit kan alleen in Europees verband worden opgelost en hier ga ik me de komende tijd hard voor inzetten. Ik merk dat hier bij andere lidstaten ook steun voor is’, aldus Snel donderdag in de Kamer.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners