of 59250 LinkedIn

Veiligheid steeds duurder voor gemeenten

De kosten voor veiligheid zijn voor gemeenten de laatste 10 jaar het hardst gestegen. Ook de kosten voor de wmo zijn erg groot voor gemeenten.
7 reacties

Ten opzichte van 2001 zijn de uitgaven aan de openbare orde en veiligheid met liefst 141 procent gestegen. Dat is ruim meer dan de posten maatschappelijke zorg (+108 procent), bevolkingszaken (+88 procent) en bestuur (+78 procent).

Veranderde wetgeving
De gestegen uitgaven aan de veiligheid passen bij de veranderde wetgeving, zo laat een woordvoerster van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) weten. ,,De rol van de gemeente op het gebied van veiligheid is de laatste jaren groter geworden. Gemeenten zijn actiever veiligheidsbeleid gaan voeren, in samenwerking met bedrijven en instanties.’’ Dat is wettelijk bepaald en bevestigt de rol van de gemeenten nog maar eens, liet zij weten. ,,Op grond daarvan zijn gemeenten verplicht een veiligheidsbeleid te hebben en hierbij relevante partners bij te betrekken.’’

Kosten wmo gestegen

De gestegen uitgaven voor de maatschappelijke zorg zitten hem in de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo), zo betogen de onderzoekers die het rapport opstelden voor het ministerie. Hoe het precies komt dat er veel meer wordt uitgegeven aan bevolkingszaken en bestuur, kan de VNG ook niet verklaren.

Minder geld voor educatie

Aan de andere kant zijn er ook uitgavenposten die juist zijn gekrompen. Zo daalde de hoeveelheid geld die in educatie werd gestoken, met 29 procent. De uitgaven aan algemene ondersteuning daalden met 13 procent en die aan volkshuisvesting en ruimtelijke ordening met 12 procent.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Een ander geluid op
De kosten zijn toegenomen omdat de politie (veiligheidsregio's) zich terugtrekken en de gemeenten dit gat hebben ingevuld met BOA's en andere functionarissen. De burgemeester moet tenslotte ook wat te doen hebben :-)
Door Sjoerd Visser op
Het zou mooi zijn als er ook meteen gegevens over toegenomen veiligheid bij zouden staan. Er wordt dan wel meer geld voor veiligheid uitgegeven, maar of de veiligheid daarbij toegenomen is is voor vele maar de vraag. Zolang het "bauw"op straat gereduceerd wordt en er op bestuurlijk niveau geschoven blijft worden neem ik aan dat de gestegen kosten daardoor zijn ontstaan....terwijl de veiligheid op papier meer schijnveiligheid blijkt te zijn in de realiteit. Wereldwijd worden ook nog eens allerlei veiligheidsmaatregelen opgedrongen waar dit land óók last van heeft. I.P.V een inmiddels verfoeide bewapeningswedloopvoor "veiligheid" heeft men dat nu ingeruild voor een beveiligingswedloop...die ook "veiligheid" moet garanderen. We moeten steeds meer betalen voor schijn...zoals ook voor een betere toekomst...terwijl we de realiteit aan het verarmen zijn en daarmee meer kapot maken dan we ooit kunnen opbouwen. Schijnoplossingen zijn altijd onbetaalbaar want je lost er niets mee op maar je betaalt er wel steeds meer voor. Hoe meer schijnoplossingen hoe meer je voor de daarbij gepaarde verliesgevendheid moet betalen. Daarom steeds meer tunnelvisie"plossingen" die bezuinigingen heten en die telkens opnieuw als overheidsindoctrinatieoplossing in de kelen en hoofden gestamp wordt.
Door Jan op
Laat nu eerst maar eens de voetbalclubs betalen voor al die politie-inzet bij risicowedstrijden.
Door schaduwfractielid op
Wat is veiligheid en voor wie.
Door steven op
Na 9-11 zijn er diverse privacy-beperkende maatregelen genomen om de burger in de gaten te kunnen houden. Is het dan vreemd dat de kosten exponentieel toenemen?

De vervolg vraag: is de veiligheid (of het gevoel) toegenomen?

Wat mijn betreft niet, het enige is dat een groot deel van mijn privacy hierdoor verloren is gegaan en ik hiervoor meer ben gaan betalen. Wie is de lachende derde???
Door B. Janssen (Ambtenaar) op
Hoezo is deze stijging een verrassing? Kijk eens naar de verplichte veiligheidsregio's waar gemeenten nu aan deelnemen. Organisaties op "veilige" afstand van de burger en democratie, met een doel wat onomstreden is: veiligheid van de burgers. Tsjah ga dan als burgemeester maar eens vertellen dat het belachelijk is dat die organisaties steeds duurder worden, ondanks de mythe dat samenwerken goedkoper is. Ondertussen rijden de heren bestuurders van deze veiligheidsregio's in auto's met chauffeur. Leve het op afstand zetten van de brandweer in dit soort monsterverbanden. Of het er ook veiliger van is geworden? Duurder in elk geval wel.
Door RM op
Benieuwd wat ene Boris hiervan vindt..
*pc vernietigt, internet opzegt, voorgoed van radar verdwijnt*