of 59179 LinkedIn

Veel meer schades op de weg

Gemeenten hebben de laatste jaren zo veel op het onderhoud van wegen bezuinigd, dat er veel meer schades zijn. Dat meldde het Financiële Dagblad op basis van cijfers van Achmea.

Gemeenten hebben de laatste jaren zo veel op het onderhoud van wegen bezuinigd, dat er veel meer schades zijn. Dat meldde het Financiële Dagblad op basis van cijfers van Achmea.

Uit gegevens van de verzekeraar blijkt dat het aantal claims als gevolg van zogenoemde wegbeheerschades bij gemeenten van 2008 tot en met 2016 met bijna 60 procent is opgelopen. Dat is volgens Achmea precies in de periode dat gemeenten bezuinigden op de uitgaven aan onderhoud van wegen en openbare ruimte. Of die toename van het aantal schades ook direct is veroorzaakt door de gemeentelijke bezuinigingen, durft de verzeker echter niet te stellen. ‘Daar is meer onderzoek voor nodig, maar het groeiende aantal schades in een tijd van bezuinigingen is wel een opvallend toeval’, laat een riskmanager van de verzekeraar optekenen.

Verdubbeling premie
Gemiddeld werden er in 2016 11 claims tegen gemeenten ingediend, tegenover gemiddeld 7 in 2008. Volgens Achmea zijn er wel grote verschillen tussen gemeenten. Sommige gemeenten meldden veel meer schadegevallen dan andere. Vaak zou er ook pas na een ongeval iets aan het achterstallige onderhoud worden gedaan. Het aantal schades is zo sterk gestegen dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten bij leden oproept tot extra aandacht. Gemeenten lopen volgens de koepelorganisatie het risico dat ze zich niet meer kunnen verzekeren of alleen tegen een hoge premie en hogere eigen risico's. Bij een aantal gemeenten is inmiddels ingegrepen, waarbij in sommige gevallen de premie werd verdubbeld.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.