of 60715 LinkedIn

Veel grote vermogens in Brabant

© Shutterstock
© Shutterstock

Met een vermogen van in doorsnee 337.000 euro was Bloemendaal de meest vermogende gemeente in 2018. Dat is bijna 9 keer zo veel als landelijk (38.400 euro). 

Ook staan er in de top tien van meest vermogende gemeenten veel Brabantse dorpen: Alphen-Chaam, Hilvarenbeek, Oirschot, Sint-Anthonis en Bergeijk. Daar wonen naar verhouding veel ouderen, die gedurende hun leven een flink vermogen hebben opgebouwd. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Huishoudens met het laagste doorsnee vermogen bevinden zich vooral in de grote steden.

Grote steden
Het minst vermogend is Rotterdam met een doorsnee vermogen van 4.300 euro. Utrecht is de enige van de vier grote steden die niet in de top tien van gemeenten met laagste vermogens valt, maar ook daar was het vermogen met 14.200 euro relatief laag. In de grote steden wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Die groepen hebben doorgaans weinig vermogen. In 2018 bedroeg het doorsnee vermogen van huishoudens 10.000 euro meer dan een jaar eerder. De toename komt vooral doordat woningen in waarde bleven stijgen.

Het meeste vermogen is geconcentreerd bij de hoogste tien procent vermogens. Het vermogen is nog steeds niet op het niveau van 2008. Wanneer de eigen woning buiten beschouwing blijft, was het vermogen met 14.600 euro iets hoger dan in 2017 en iets lager dan de piek in 2010.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Vermogen hebben zegt zeker niet alles in deze tijd van een zekere mate van overspannen markt voor onroerend goed. Wat nu goed geprijsd is kan vanaf morgen pijlsnel dalen. Ook gemeenten moeten daar met hun grondbeleid rekening mee houden.
Door Ron (adviseur) op
Weinig interessant m.i. Indien er een link is tussen de grootte van vastgelegd vermogen, leeftijd en een stijgende woningwaarde, dan is dat niet zo vreemd. Ouderen hebben hun woning doorgaans, door goed financieel gedrag, vrij van hypotheek. Bij een volgende neergang op de woningmarkt zullen die vermogens dus ook weer als sneeuw voor de zon verdwijnen., het gaat hier puur om boekhoudkundig vermogen. Interessanter is het vermogen dat vrij gemaakt kan worden zonder het dak boven je hoofd te verliezen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners