of 64204 LinkedIn

Veel gemeenten lenen bij door coronacrisis

Tientallen gemeenten hebben miljoenen euro's moeten bijlenen om salarissen, uitkeringen en subsidies te kunnen betalen. Inkomsten zijn sterk gedaald, maar het grootste probleem voor de gemeenten is het sociaal domein, waaronder de jeugdzorg.
2 reacties

Tientallen gemeenten hebben miljoenen euro's moeten bijlenen om salarissen, uitkeringen en subsidies te kunnen betalen. Door de coronacrisis zijn hun inkomsten sterk gedaald en uitgaven flink gestegen, meldt het AD na eigen onderzoek.

Minder inkomsten
De gemeente Haarlemmermeer leende 24 miljoen euro, Breda 15 miljoen, Terschelling 2 miljoen en Middelburg 11 miljoen bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) om het hoofd boven water te houden. Gemeenten zagen bronnen van inkomsten als toeristenbelasting en parkeergelden opdrogen. Doordat ondernemers, burgers en sportclubs uitstel van betaling kregen, kwam er nog minder geld binnen.

Sociaal domein
Middelburg is al 2 miljoen euro kwijt aan de coronacrisis. De gemeente meldt minder inkomsten uit parkeergeld en -boetes en toeristenbelasting, en opgelopen uitgaven. Het grootste probleem voor de gemeente is het sociaal domein, waaronder de jeugdzorg, zegt wethouder Johan Aalberts van Middelburg in de krant.

Failliet
‘Als wij een bedrijf met deze cijfers waren geweest, had je haast wel moeten concluderen dat je failliet bent. Het heeft niets met corona te maken. Die klap komt nog eens boven op de enorme problemen die wij, net als een derde van alle Nederlandse gemeenten, hebben door het sociaal domein.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Hier is enige tijd geleden al voor gewaarschuwd.
Gemeenten zijn veel te coöperatief en meegaand. Gewoon niet meewerken als Dagobert Duck niet tijdig met geld over de brug komt. Het Rijk kan toch voorschotten verstrekken? Het is van de gekke dat gemeenten Corona-uitgaven moeten voorschieten.
Door Dick Oosthoek (directeur Groenkeur) op
Bezuinigen volgt telkenmale eenzelfde regime. De TOP4 kunnen we zo uittekenen. Dat is vaak het laaghangende fruit. Op de lange termijn kan dat wel eens om extra grote investeringen vragen. Wat is er geleerd van de economicshe crisis in 2008? De afgelopen jaren is er in veel gemeenten fors geinvesteerd in bijvoorbeeld groenonderhoud om alle achterstanden weg te kunnen werken. Nu daarop bezuinigen brengt meerdere doelen in gevaar. Lees mijn uitgebreide bijdrage op https://groenkeur.nl/nieuws/colomn-top-4-of-flop …

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners