of 64277 LinkedIn

Vastzetten accres lijkt negatief te hebben uitgepakt

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Het lijkt erop dat het vastzetten van het accres 2020 gemeenten geld heeft gekost, becijferen de gemeentefondsspecialisten van LiasInfo. Was het niet vastgezet dan was het accres (dat wil zeggen: de groei van het gemeentefonds) 0,5 procent hoger geweest. ‘Daar staat wel tegenover dat de gemeenten zekerheid hadden over het accres’, schrijft LiasInfo.

Rijksuitgaven

Het rijk gaf vorig jaar ongeveer 9,9 miljard meer uit dan werd verwacht toen het accres werd vastgezet. Het accres groeit en krimpt met de uitgaven van het rijk. Minus de coronakosten is er 1,4 miljard euro meer uitgegeven dan verwacht. Normaliter zou het accres met die hogere uitgaven meegroeien, maar het is in mei 2020 vastgezet. ‘Het lijkt er dus op dat het vastzetten van het accres 2020 de gemeenten geld heeft gekost’, concludeert LiasInfo.

 

Rust

Het vastzetten van het accres is gebeurd om gemeenten stabiliteit te geven. ‘De coronacrisis leidt tot veel financiële onzekerheid, terwijl er bij gemeenten juist behoefte bestaat aan rust en stabiliteit’, stelde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in april 2020. De coronakosten – 27,8 miljard euro – vallen 8,5 miljard hoger uit, maar die tellen niet ‘trap-op’ mee, had minister Hoekstra (Financiën, CDA) al eenzijdig bepaald.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Als in de 0,5% geen Corona-uitgaven zitten dan is het voor de Gemeenten niet meer dan redelijk dat dit percentage wordt meegenomen naar het volgende jaar.
Er moet door de Gemeenten/VNG natuurlijk wel om worden gevraagd want 'het betrouwbare Rijk' doet niets uit zichzelf.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners