of 63908 LinkedIn

Utrechtse uitgaven aan externen blijven stijgen

Ondanks een belofte van het College eind 2008 tot beterschap heeft Utrecht in 2009 toch weer 8,8 miljoen euro meer dan gepland uitgegeven aan het inhuren van externe krachten.
1 reactie
Ondanks een belofte van het College eind 2008 tot beterschap heeft Utrecht in 2009 toch weer 8,8 miljoen euro meer dan gepland uitgegeven aan het inhuren van externe krachten.

100 miljoen
In 2008 leverde de Rekenkamer Utrecht forse kritiek op het College van b en w omdat er weinig zicht was op externe inhuur en omdat de regels voor aanbesteding stelselmatig overtreden werden. Utrecht beloofde beterschap en zou de kosten van de externe inhuur terugdringen. Maar in oktober 2009 werd nog een bedrag van 90,1 miljoen euro aan externe inhuur voorspeld, terwijl dat uiteindelijk 99,8 miljoen is geworden.

 

Personeelsregistratie
Wethouder Van der Sluijs heeft inmiddels met een brief aan de gemeenteraad laten weten hoe hij de problemen op wil lossen. Zo gaat het College meer aandacht besteden aan de externe inhuur, iets wat overigens in de zomer van 2009 ook werd beloofd, en wordt de externe inhuur opgenomen in een nieuw personeelsregistratiesysteem dat voor de gemeente wordt ontworpen. Zo moet er een centrale registratie komen in plaats van handmatig bijgehouden registratie per afdeling.

 

Poolvorming
Daarnaast gaat de gemeente proberen de externe inhuur met poolvorming tegen te gaan. Bij poolvorming worden personeelsleden tussen de afdelingen van de gemeente uitgeleend als ergens tijdelijk extra mensen nodig zijn. Vooral op het gebied van beleidsadviseurs, juristen en planners  zou vergaande poolvorming de kosten van externe inhuur terug kunnen dringen. Ook zou dit problemen rond de inkrimping van het personeelsbestand op kunnen vangen.

 

Bezuinigen
De komende jaren wil Utrecht vijf miljoen bezuinigen op externe inhuur. Dit streven blijft op basis van 90,1 miljoen die in oktober voorspeld werd, dus zou de gemeente ten opzichte van 2009 14,7 miljoen moeten bezuinigen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Erik Slim (medewerker ICT) op
Hoeveel externen zullen betrokken zijn bij het ontwerp van zo'n nieuw personeelsregistratiesysteem ?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners