of 62812 LinkedIn

Utrecht verhoogt parkeerkosten fors

© Shutterstock
© Shutterstock
3 reacties

De gemeente Utrecht gaat flinke verhogingen doorvoeren voor parkeervergunninghouders in de binnenstad en daar net buiten. Een groot deel van de opbrengsten daarvan, ruim 1,2 miljoen euro, wordt gebruikt om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

Net buiten de binnenstad
Het hardst worden de vergunninghouders in de parkeerzone net buiten de binnenstad geraakt. Daar betalen autobezitters in 2022 een flinke 58 procent meer dan nu: 20,47 euro in plaats van de huidige 12,99 euro per maand. In de binnenstad kunnen bewoners in 2022 rekenen op een verhoging van 38 procent, wat neerkomt op een maandelijks bedrag van 40,94 euro. De verhoging in deze zone wordt in twee stappen doorgevoerd, met een tussentijdse stijging op 1 april.

Begroting
Een deel van de opbrengsten wordt gebruikt om de financiële begroting te sluiten, die een flinke deuk heeft opgelopen door de coronacrisis. De rest, zo'n 260.000 euro, wordt gebruikt ‘om bewoners naar p&r-plekken buiten de stad te sturen’, aldus een woordvoerder van wethouder Anke Klein (D66). ‘Dat past in een project dat al langer in de stad aan de gang is, waarin we minder auto's in het centrum en meer aan de rand van de stad geparkeerd willen hebben.’ Na een verhoging afgelopen jaar, blijven de tarieven voor parkeren aan de straat voorlopig gelijk. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
De creativiteit in Utrecht is weer eens ver te zoeken. Het is natuurlijk wel heel erg gemakkelijk om de Corona-rekening met name bij autobezitters (die al zwaar worden belast via nadere belastingen) neer te leggen.
Door Rex Rotary (Coördinator) op
Herinnert u zich nog het project "Stimuleren wonen boven winkels"? Al die bewoners trekken zich nu de haren uit de kop. Ze worden nu gechanteerd met hogere kosten om hun auto ver weg op een P+R-plek neer te zetten. Afgezien van het feit dat dit in de praktijk zeer onhandig is loop je ook nog het risico dat op die onbewaakte terreinen de spiegels van je auto worden getrapt of erger nog je je auto op kistjes terugvindt. Dit toont inderdaad maar weer eens aan hoe onbetrouwbaar gemeentelijke politici zijn. Met name D66-chaos politici hebben daar een handje van.
Door Henk Donkers op
Dit is dus een erg onbetrouwbaar gemeentebestuur die ernstig misbruik maakt van haar macht.
Heel raar om een algemeen probleem als corona neer te leggen bij één groep, in dit geval de inwoners met een auto. Waarom niet alleen bij mensen die een hond bezitten of mensen die rood haar hebben? Waarschijnlijk omdat dat heel erg raar zou zijn. Maar het is natuurlijk net zo raar om aleen autobezitters op te laten draaien voor het probleem.
Parkeerbelasting wordt hier niet ingezet om parkeren te reguleren maar om corona te bestrijden. En dan kies je ook nog de groep die geen kant op kan, aleen verhuizen uit de stad. Dit lijkt mij een typisch geval van détournement de pouvoir, ofwel misbruik van macht.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners