of 59130 LinkedIn

Utrecht stimuleert duurzame ontwikkeling bedrijven

De gemeente en de provincie Utrecht stellen met behulp van de BNG Bank 21 miljoen euro beschikbaar om bedrijven en organisaties te stimuleren over te stappen op duurzame energie.

De gemeente en de provincie Utrecht stellen met behulp van de BNG Bank 21 miljoen euro beschikbaar om bedrijven en organisaties te stimuleren over te stappen op duurzame energie.

Klimaatneutraal
Het huidige Energiefonds Utrecht gaat zich richten op de hele provincie. Voorheen was het alleen bedoeld voor ondernemers uit de stad. Doel is het vergroenen van de regionale economie door projecten die rendabel zijn, maar door de markt als onvoldoende financierbaar worden gezien, toch mogelijk te maken. Het fonds is bedoeld voor bedrijven en organisaties die willen investeren in energiebesparing of duurzame energie en biedt financiële ondersteuning in de vorm van leningen, garanties en participaties. De stad Utrecht heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn, de provincie heeft de deadline op 2040 gesteld.


Energiebesparing

Sinds de start van het Energiefonds zijn zo’n 25 bedrijven en organisaties geholpen met een bijdrage, veelal in de vorm van een lening die niet door reguliere banken wordt verstrekt. De totale financieringsomvang bedraagt ruim 5 miljoen euro, waarmee het fonds zo’n 20 miljoen euro aan private investeringen mogelijk heeft gemaakt. ‘Vanwege het succes zijn we vorig jaar gaan verkennen hoe we het fonds kunnen vergroten’, aldus de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks). ‘Tegelijkertijd heeft de provincie in haar energieprogramma aangegeven een energiefonds te willen opzetten. Uiteindelijk heeft dat geleid tot deze mooie samenwerking. Hiermee kunnen we hopelijk nog veel meer bedrijven helpen om te investeren in energiebesparing en duurzame energieopwekking.’ Als het goed is, treedt het fonds in de nieuwe vorm eind november in werking. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Relevante Parlementaire Dossiers