Advertentie
financiën / Nieuws

Utrecht ontslaat frauderende ambtenaren

De gemeente Utrecht heeft twee ambtenaren bij de afdeling vastgoed ontslagen, vanwege fraude bij aanbestedingsprocedures

30 januari 2014

De gemeente Utrecht heeft twee corrupte ambtenaren van de eigen vastgoedorganisatie op staande voet ontslagen. Dat maakte de gemeente donderdag bekend. Uit onderzoek bleek dat ze fraude hebben gepleegd bij de aanbesteding voor werk aan panden in de stad.

Strafbare feiten
Bij de aanbesteding bevoordeelden ze onder meer een bevriende aannemer, leenden ze geld van een aannemer en speelden ze bedrijfsgevoelige informatie door. Omdat ze vermoedelijk ook strafbare feiten hebben gepleegd, doet de gemeente ook aangifte tegen de twee.

Controles aanscherpen
De twee vastgoedmedewerkers liepen afgelopen najaar tegen de lamp nadat bleek dat het werk aan de panden was gegund zonder juiste aanbestedingsprocedures. Het externe bureau, dat de misstanden onderzocht voor de gemeente, concludeert dat het gaat om incidenten en dat er verder geen sprake is van structurele corruptie binnen de gemeentelijke vastgoedorganisatie. Wel moet de gemeente volgens het bureau haar controle en procedures aanscherpen om de kans op fraude te verkleinen. De gemeente gaat de aanbevelingen uitvoeren.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jwj / gepensioneerd
Terecht ontslag natuurlijk, want ambtenaren hebben het algemeen belang te dienen, ondanks hun aanstaande gewijzigde rechtspositieregeling.
Willem Kamps
Kijk, geen enkele reden om de rechtspositie van ambtenaren te wijzigen. Wil je van ze af, dan kan dat nu ook, ondanks hun 'speciale status'.
t. faber / gepensioneerd
Ik mag er van uitgaan dat beide zondaars wel in aanmerking komen voor een zak met geld bij hun afscheid en/of een riant wachtgeld, zoals in Nederland gebruikelijk is bij bestuurders die ongegeneerd in de fout zijn gegaan. Mocht blijken dat de betreffende ambtenaren hiervoor niet in aanmerking komen, dan kunnen zij hun recht gaan halen op grond van discriminatie.
Criticus - NL
T.Faber kent het verschil blijkbaar niet tussen bestuurders en ambtenaren. Bestuurders zijn die mensen die het vooral goed voor zichzelf regelen en dat op dit moment doen over de rug van de ambtenaren.

Wat betreft deze twee, sluit ik mij aan bij Jan Willem en Willem. Ontslaan is nu ook gewoon mogelijk...
Advertentie