of 62812 LinkedIn

'Uitstel EU-begroting kost levens´

Levens en banen staan op het spel als er niet snel een akkoord komt tussen het Europees Parlement en de lidstaten over de Europese begroting. Die boodschap gaven de lokale en regionale overheden in de EU af aan Charles Michel, de voorzitter van de Raad, waarin de lidstaten zitten.

Levens en banen staan op het spel als er niet snel een akkoord komt tussen het Europees Parlement en de lidstaten over de Europese begroting. Die boodschap gaven de lokale en regionale overheden in de EU af aan Charles Michel, de voorzitter van de Raad, waarin de lidstaten zitten.

Voorzitter Apostolos Tzitzikostas van het Comité van de Regio´s riep het Europees Parlement ook op om een eind te maken aan de impasse bij het goedkeuren van de EU-begroting en herstelplannen, die het herstel van Europa in gevaar zouden kunnen brengen.

  

1 januari

Het Europees Parlement stelde onlangs dat er een nieuw instrument moet komen voor lidstaten die zich niet aan rechtstatelijke regels houden, zoals Polen waar de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de media een probleem is door overheidsoptreden. Voor Hongarije geldt dat eveneens. Daardoor is er een impasse in de onderhandelingen, terwijl op 1 januari de fondsen waar het over gaat, beschikbaar moeten zijn, voor bijvoorbeeld toeleiding tot de arbeidsmarkt, wetenschappelijk onderzoek en sport– en onderwijsuitwisselingen.

  

Daling belastinginkomsten

Tzitzikostas stelde dat toegang tot het EU-budget en EU-investeringen moeten gebeuren op voorwaarde dat rechtstatelijke principes worden geëerbiedigd. Maar hij zei ook dat lokale en regionale overheden niet de dupe mogen worden van de impasse.

De pandemie heeft geleid tot een daling van de belastinginkomsten en een escalatie van de vraag naar openbare diensten. ´Door een akkoord over de 1,8 biljoen euro-begroting en herstelplannen uit te stellen, bestaat er een ernstig risico dat de openbare diensten in heel Europa zullen instorten en dat zet levens en banen op het spel. Het Europees Parlement en alle onderhandelaars moeten meespelen om een compromis te vinden in het belang van Europa, zijn burgers en zijn herstel´, zo hield Tzitzikostas Michel voor.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans Nijkamp (ambtenaar) op
@Spijker: het elkaar houden aan de gemaakte afspraken gebeurt toch niet. De huidige vorm van de EU opheffen dus maar.....!
Door Spijker (n.v.t.) op
Tzitzikostas moet niet overdrijven. Belangrijker op dit moment is dat ieder land zich nu eens aan de democratisch afgesproken regels houdt. In het andere geval kunnen we de EU beter opheffen.
Door Robin (influencer) op
Dan maar een volledige lockdown in Brussel, zoals ze dat in Washington ook regelmatig deden als het Congres -Huis en Senaat - en de president er niet uitkomen. Lijken ze ook nog eens op de big boys en girls.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners