of 59229 LinkedIn

Uitgaven en inkomsten provincies dalen

Provincies geven steeds minder geld uit, maar ze krijgen ook steeds minder geld binnen. De inkomsten dalen harder dan de lasten. Tussen 2016 en 2019 daalden de lasten met 11 procent en de baten met 16 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.
5 reacties

Provincies geven steeds minder geld uit, maar ze krijgen ook steeds minder geld binnen. De inkomsten dalen harder dan de lasten. Tussen 2016 en 2019 daalden de lasten met 11 procent en de baten met 16 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Kleinsten geven verhoudingsgewijs meeste uit

Noord-Brabant en Gelderland verwachten dit jaar het meeste geld uit te geven, ongeveer 730 miljoen euro. Zuid-Holland volgt met 700 miljoen euro. Dit zijn echter ook de provincies met de meeste inwoners. Naar verhouding zijn het juist de kleinste provincies die het meest uitgeven. Zo besteedt Groningen meer dan 680 euro per inwoner, tegen 190 euro per Zuid-Hollander. Dat komt doordat de provincie niet verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in plaatsen als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

 

Geld vooral naar bereikbaarheid en vervoer

Elke provincie gaat ervan uit dit jaar meer geld uit te geven dan er binnenkomt, hoewel het gat in Zeeland met 1 miljoen euro erg klein is. In Friesland is het verschil het grootst, de provincie verwacht 97 miljoen euro meer uit te geven dan er binnenkomt. Provincies geven vooral geld uit aan regionale bereikbaarheid en regionaal vervoer. Met name in Groningen en Utrecht is dit een grote kostenpost. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Geoff op
Ik sluit me aan bij wat Ruben hieronder zegt. Meneer kwaakt veel met steeds weer hetzelfde verhaal.

Weet ook niet wat ik verwacht van een comments-sectie. Minder comments lezen zou bijna een goed voornemen worden. #afgehaakt
Door Ruben op
Als het doel is ambtenaren te overtuigen van uw gelijk, dan doet u geen goede zaak. Een persoonlijke aanval is nooit een geschikte methode om iemand te overtuigen - ik had gehoopt dat u dit, na enkele weken uiten van uw ongeduld zonder enige positieve repliek te ontvangen, door zou hebben. Maar gezien het feit dat u telkens afgeeft op ambtenaren lijkt het me onwaarschijnlijk dat u probeert om ambtenaren te overtuigen.

Veeleer lijkt het doel om het gehele overheidsbestel onderuit te willen halen vanuit een liberalistische ideologie. Om dan op Binnenlands Bestuur te posten in de comments is wel verreweg het minst effectieve dat u kunt doen om dat doel te realiseren.

En natuurlijk is er nog de fake news mogelijkheid. Trolls will be trolls. Ik ga vanaf nu uw posts in ieder geval niet meer lezen, dat heeft u dan ten minste weten te realiseren. #afgehaakt
Door roald wat bent u een slimme man, echt op
Tuurlijk, daar komen de infantiele ambtelijke punten, comma's en andere onzin weer, zeer belangrijk hoor als je aandacht wil afleiden van ambtelijk misbruik.

Je begrijpt toch waar het om gaat en dat is het enige belangrijke.

De stelling “het geld klotst tegen de plinten bij de provincie”, staat nog steeds overeind en is nu zelfs bevestigd door onderzoek en de media. Daarmee heeft de burger heeft wederom gelijk!

Gelderland, met een vermogen van ruim 4.5 miljard euro veruit de rijkste provincie van Nederland, bij de zes provincies hoort die het opcententarief sinds 2009 het hardst lieten stijgen (+7,9 procent). De inkomsten namen tegelijkertijd toe van 172 naar 219 miljoen euro!!

Dat geld moet een keer teruggegeven worden aan de belastingbetaler!!!

Bovendien gooien ambtenaren jaarlijks miljarden over de balk zoals nu al decennia blijkt uit o.a. diverse TV programma's.

Provincie salarissen zijn te hoog, te luxe pensioenregelingen, etc. dit moet stoppen, jullie laten burgers weken per jaar extra werken terwijl dit niet nodig is, over asociaal gesproken.
Door Roald de Plintenman (Plintenman) op
Goedemorgen Plintenman,

Ik kon uw reactie bijna lezen door alle hoofdletter, uitroeptekens en foute interpunctie.

Ziet u niet in de laatste alinea dat provincies al interen op hun reserves. Ten bate van wie? De burger.

Met een voortrekkersrol in de energietransitie kan de provincie dus nog veel betekenen voor de burger.
Door GELD NU TERUG NAAR DE BURGER!! (GELD NU TERUG NAAR DE BURGER!!) op
Bleek toch ineens ook in alle media dat het PROVINCIE geld WEL tegen de plinten aanklotst!

450 miljard euro tegen de plinten, alleen al in Gelderland en de rest wat ze buiten de boeken weten te houden.

Knetterijk zijn de provicies en het is allemaal uw belastinggeld burger! Uw geld staat maar te staan zonder noemenswaardige rente, zelfs nu weet de ambtenarij ons op kosten te jagen.

Dit geld moet als de sodemieter terug naar de burger, welke door de huidige politiek en ambtenarij uitgekleed wordt.

Zijn ze nu helemaal gek geworden, oma moet met een 3e extra deken op de bank om de stookkosten te kunnen betalen, terwijl provincie en ambtenaren lopen te patsen met ons geld? Dit is pas asociaal!!!

GELD NU TERUG NAAR DE BURGER!!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners