of 59345 LinkedIn

Uitblijven pensioenverhoging 'niet meer uit te leggen’

De financiële positie van het ABP is in het derde kwartaal van dit jaar verder verbeterd. De kans op verlaging van de ambtenarenpensioenen volgend jaar is daarmee bijna nihil. Een verhoging zit er evenmin in en dat is 'niet meer uit te leggen.'

De financiële positie van het ABP is in het derde kwartaal van dit jaar verder verbeterd. De kans op verlaging van de ambtenarenpensioenen volgend jaar is daarmee bijna nihil. Een verhoging zit er evenmin in en dat is 'niet meer uit te leggen.'

Dat stelt het ABP op basis van de stand aan het eind van het derde kwartaal van 2018: de dekkingsgraad komt met 104,7 procent voor het eerst sinds eind 2014 boven het minimaal vereiste niveau uit. Ook voor de jaren daarna is de kans op verlaging van de pensioenen klein geworden.

Een verhoging met bijvoorbeeld de prijsstijging zit er echter voorlopig ook niet in. Daarvoor is de opgebouwde reserve van het ’s lands grootste pensioenfonds nog te klein.

 

Uit de pas

ABP-voorzitter Corien Wortmann–Kool zegt dat niet meer te kunnen uitleggen aan de deelnemers. ‘We zien dat de economie aantrekt en dat de lonen in Nederland stijgen. Maar onze deelnemers merken hier helemaal niets van. De pensioenen lopen totaal uit de pas met het verbeterende economisch klimaat. Wat mij betreft een zeer fikse aansporing voor kabinet en sociale partners om, in het belang van onze deelnemers, werk te maken van een nieuw pensioenstelsel. Een stelsel waarbij de pensioenen verhoogd kunnen worden als het economisch beter gaat en verlaagd worden als het tegenzit. Een stelsel dat beter aansluit bij de arbeidsmarkt en vooral beter te begrijpen is voor onze deelnemers’, aldus de ABP-voorzitter.

 

Indexatie

De beleidsdekkingsgraad (het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de twaalf laatste maanden) steeg in het derde kwartaal van 103,9 procent eind juni weliswaar naar 104,7 procent eind september, maar een gedeeltelijke indexatie mag bij een beleidsdekkingsgraad van 110 procent of hoger. Vanaf 123 procent mag ABP volledig indexeren. Met de huidige 104,7 procent is dat volgens de pensioenreus dus ‘nog lang niet in beeld.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Beste Corien,

hmmm sinds wanneer is een pensioen loon?

En ja ik gun iedereen meer, maar als het niet in de pensioen pot zit kan het er ook niet uit...anders dupeer je weer anderen
Door Spijker (n.v.t.) op
1. zonder de diefstal uit het ABP in de negentiger jaren zou het huidige dekkingspercentage minimaal ca. 170 hebben bedragen.
2. de rijksoverheid profiteert zelf het meest van de lage rente (jaarlijks voordeel t.o.v. 2008 minstens structureel E 25 - 30 miljard)
3. pensioenfondsen moeten het doen met een achterlijk lage rekenrente voor toekomstige verplichtingen, terwijl de fondsen uitpuilen.
4. er is jaren veel te weinig pensioenpremie betaald (deze premie bedroeg bij de start van het fonds totaal 24%) en is tijdens de crisisjaren drastisch verlaagd ten gunste van de inkomensontwikkeling van de werkenden.
5. de SER, vakbonden, politieke partijen (muv 50 Plus) en sociale zaken zitten al 10 jaar op hun handen en blijven om de hete brei heen draaien zonder met oplossingen voor de pensioentoekomst te komen.
6. wordt het niet eens tijd dat ,de knuffelbeer' van D'66 uit zijn kooi komt en actie gaat ondernemen? Hoe lang moeten gepensioneerden nog wachten op actie en besluitvorming van dit Kabinet?
7. hopelijk weten ambtenaren en gepensioneerden in ieder geval waar ze niet op moeten stemmen bij de komende verkiezingen..
Door B.D. (Gemeenteambtenaar) op
@J de Niet. Als ik zeker zou weten welke partij bereid is om het ‘gestolen’ geld terug te geven aan de ambtenaren zou ik daar zeker op stemmen. Welke partij is dat???
Door Alexander (oud gemeenteraadslid) op
@J. de Niet. Ook toen gaven de regeltjes kennelijk aan dat het kon. Vreemd wel want in het ingepikte bedrag zaten ook de ingehouden dus betaalde eigen pensioenbijdragen van de deelnemers, dus de ambtenaren.Maar het blijft moreel verwerpelijk. De overheid heeft kennelijk geen last van moreel verval.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Feitelijk zou dit gedrag voorgelegd moeten worden aan de rechter!
Door Annemarie (waterschapsambtenaar) op
Begrijp ik goed dat men eigenlijk wil voorstellen om de pensioenen niet alleen te verhogen als het goed gaat maar om te verlagen als het minder gaat? Dat hoop ik toch niet. Ik moet er niet aan denken dat als ik ooit met pensioen ben dat mijn pensioen wordt verlaagd in slechte tijden. Als gepensioneerde kun je moeilijk inkomsten genereren uit een andere bron dan je pensioen. Als je werkt kun je bij verlaging van je salaris naar een andere baan gaan zoeken.
Door J. de Niet (fin.adv.) op
Eerst die 25 miljard + rente terug die de Rijksoverheid uit het ABP geleend heeft omdat het ABP er toen warmpjes bij zat. Iedereen die bij het ABP aangesloten is, zou dit in zijn toekomstige stemkeuze moeten laten meewegen.
Door tjaart (sr beleidsmedewerker) op
misschien tijd dat mevr Wortman-Kool als betrokken bestuurder haar riante inkomen zelf terugbrengt tot een wel uit te leggen niveau voor onder de maat presteren, in plaats van nieuwe onzin uit te kramen.
Door Flip (Beleidsmedewerker) op
Even uit het gerelateerde artikel van 24-11-2017
Volgens het fonds is de kans dat de pensioenen in de komende vijf jaar verhoogd zullen worden, vrijwel nihil. De premie stijgt wel met 1,8 procent.

Is de stijging van de premie dan wel uit te leggen?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners