of 59345 LinkedIn

Uitblijven pensioenverhoging 'niet meer uit te leggen’

De financiële positie van het ABP is in het derde kwartaal van dit jaar verder verbeterd. De kans op verlaging van de ambtenarenpensioenen volgend jaar is daarmee bijna nihil. Een verhoging zit er evenmin in en dat is 'niet meer uit te leggen.'

De financiële positie van het ABP is in het derde kwartaal van dit jaar verder verbeterd. De kans op verlaging van de ambtenarenpensioenen volgend jaar is daarmee bijna nihil. Een verhoging zit er evenmin in en dat is 'niet meer uit te leggen.'

Dat stelt het ABP op basis van de stand aan het eind van het derde kwartaal van 2018: de dekkingsgraad komt met 104,7 procent voor het eerst sinds eind 2014 boven het minimaal vereiste niveau uit. Ook voor de jaren daarna is de kans op verlaging van de pensioenen klein geworden.

Een verhoging met bijvoorbeeld de prijsstijging zit er echter voorlopig ook niet in. Daarvoor is de opgebouwde reserve van het ’s lands grootste pensioenfonds nog te klein.

 

Uit de pas

ABP-voorzitter Corien Wortmann–Kool zegt dat niet meer te kunnen uitleggen aan de deelnemers. ‘We zien dat de economie aantrekt en dat de lonen in Nederland stijgen. Maar onze deelnemers merken hier helemaal niets van. De pensioenen lopen totaal uit de pas met het verbeterende economisch klimaat. Wat mij betreft een zeer fikse aansporing voor kabinet en sociale partners om, in het belang van onze deelnemers, werk te maken van een nieuw pensioenstelsel. Een stelsel waarbij de pensioenen verhoogd kunnen worden als het economisch beter gaat en verlaagd worden als het tegenzit. Een stelsel dat beter aansluit bij de arbeidsmarkt en vooral beter te begrijpen is voor onze deelnemers’, aldus de ABP-voorzitter.

 

Indexatie

De beleidsdekkingsgraad (het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de twaalf laatste maanden) steeg in het derde kwartaal van 103,9 procent eind juni weliswaar naar 104,7 procent eind september, maar een gedeeltelijke indexatie mag bij een beleidsdekkingsgraad van 110 procent of hoger. Vanaf 123 procent mag ABP volledig indexeren. Met de huidige 104,7 procent is dat volgens de pensioenreus dus ‘nog lang niet in beeld.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans Bruynsma (gepensioneerde) op
ABP heet de ouderen bedrogen! Ze leende jaren her geld uit aan het kabinet en dat geld is nog steeds niet terugbetaald. Vandaar dat de pensioenen niet geïndexeerd worden. Maar de ouderen kunnen niet in staking gaan, dus moeten zij heel lijdzaam toezien en gaan zij er elk jaar in koopkracht op achteruit. En de klantenraad knikt braaf ja en amen op wat ABP zegt en de bonden doen niets! Ik wil mijn geld terug!!!!
Door indexatie voorlopig niet (rekenaar) op
@ Spijker: "Daarmee daalde de dekkingsgraad van het ambtenarenfonds naar 102,1%

Kortom, geen indexatie en de kans op KORTEN neemt toe.
Door Spijker (n.v.t.) op
@zogenaamde nettobetaler
Dit is slechts een tijdelijk dipje. Tegenover dit dipje staan veel jaren van forse stijgingen (gemiddeld ruim 7% in de laatste 20 jaar).Bovendien vergeet je te vermelden dat het ABP-fonds vanaf 2004 is gestegen van 168 miljard tot ruim 400 miljard euro nu.
Als je van beleggen geen verstand hebt kan je beter niet dit soort onzinnige opmerkingen plaatsen.
Door pensioen korten nu! (netto-betaler) op
In een maand tijd bijna 3% van je beleggingsportefeuille zien verdampen? Het overkwam 's lands grootste pensioenfonds ABP waar de beleggingsportefeuille in oktober kromp van €419 miljard naar €407 miljard. Daarmee daalde de dekkingsgraad van het ambtenarenfonds naar 102,1% (september: 105,9%). Elektrofonds PME ging bijna 2,9%-punt neer om op 100,5% uit te komen. Het kleine fonds voor de verloskundigen duikelde met vergelijkbare procentpunten naar iets van (dat mag iets duidelijker, dames!) 86%. Eerder las u al over de klappen bij metaalfonds PMT, de voorspelling van het bloedbad en voor wie meer wil weten over dekkingsgraden is er een explainer. Deze klappen komen op een interessant moment. Aan de hand van de huidige rekenregels moeten miljoenen pensioenen volgend jaar mogelijk gekort gaan worden, en wegens bloody oktober wordt die kans alleen maar groter.
Door P. Kop op
Allereerst vind ik niet dat ik keuze heb als ik de cookies voor mij zie want ik MOET accepteren om verder te kunnen, ten tweede heb ik de uitzending gezien over de pensioenfondsen en ben totaal het vertrouwen kwijt in de fondsen en de overheid zoals zovelen
Door Spijker (n.v.t.) op
@generatiepact (netto-betaler????).
Je verkoopt lulkoek en vergeet dat jezelf ook de dupe wordt van het huidige proces. Of als jij boven op je AOW je eigen pensioen (met belastingaftrek) regelt is dat prima, maar kan je beter buiten deze discussie blijven.
Nogmaals de feiten:
1. mij beperkend tot het ABP: dat behaalt de laatste 20 jaar een rendement van gemiddeld 7% per jaar. Waarom dan een rekenrente van ca. 1,2% hanteren voor nb. toekomstige (!!!!) verplichtingen? In België ligt deze rekenrente op 3,5%. Dat is best een redelijke rente gelet op het rendement van het ABP. Nu moet het ABP zichzelf via het dekkingspercentage arm rekenen.
2. de pensioenpot van het ABP is inmiddels gestegen van 168 miljard in 2004 tot 409 miljard per 1 januari 2018. Moet deze na de diefstal in 1995 soms rijp worden gemaakt voor de volgende greep van het Rijk?
3. sinds ca. 2008 (het laatste jaar van gedeeltelijke (!) indexering) zijn de ABP-pensioenen niet meer gestegen.
4. er zijn ten onrechte jarenlang pensioengelden gebruikt voor het aanpassen/verhogen van de salarissen van werkende ambtenaren.
5. de huidige pensioenpremies zijn vooral na 2008 verlaagd van ca. 24% in 1964 tot ca. 18% in 2017. Pensioengelden zijn in die periode feitelijk gebruikt voor loonpolitiek., waarvan vooral het Rijk mede heeft geprofiteerd (minder belastingaftrek).
6. de huidige generatie gepensioneerden is bij de aanstelling een waardevast pensioen op basis van eindloon met indexering beloofd. Na 2000 werd het eindloon eerst nog enige jaren (gedeeltelijk) geïndexeerd, daarna werd het gewijzigd in gedeeltelijk geïndexeerd middelloon en na 2009 is het middelloon door de achterlijk lage rekenrente helemaal niet meer geïndexeerd.
7. het Rijk is bovendien ook nog eens de grootste profiteur van de fictief lage rente die door de ECB wordt gedicteerd, hetgeen een grote invloed heeft op de rekenrente die nu moet worden gehanteerd.

Door generatiepact (netto-betaler) op
@ HenK: "Het is heel simpel: pensioen is spaargeld van mij waar jij helemaal niets van mag vinden."

Lieve Henk, je hebt gewoon te weinig spaargeld in de pot gestopt. En nu wil je ook nog de premie-inleg van de jongere ambtenaren opeten. Omdat oud&grijs om de een of andere reden 'recht' zou hebben op indexatie. Enig idee dat Dow Jones en AEX in een maand tijd tien procent zijn gedaald?
En ook al hebben eerdere regeringen te weinig werkgeverspremie afgedragen, en ook al is het allemaal vreselijk oneerlijk, dat betekent nog niet automatisch dat jullie het rendement op de ingelegde premies van de jongere ambtenaren mogen consumeren.
Door henk op
@jonge ambtenaar;
Je laat met je getoeter goed zien waar het echte probleem zit. Bij types zoals jij die de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt.
Het is heel simpel: pensioen is spaargeld van mij waar jij helemaal niets van mag vinden. Ga gewoon nog ff 40 jaar werken en doe dan nog eens mee aan dit gesprekje. Oja en vergeet niet je eens echt te verdiepen in dit onderwerp. Werkze de komende 40 jaar!
Door H. Wiersma (gepens.) op
@jonge ambtenaar (controller).
Voor een controller een niet al te slimme reactie. Ik verwijs je naar mijn eerdere reactie en naar die van Spijker (hieronder). Daar lees je wat er werkelijk aan de hand is.
Door jonge ambtenaar (controller) op
@Door Leo (toezichthouder) op 22 oktober 2018 09:16
Ik constateer dat u niet op mijn argumenten ingaat. Ook al heeft u vijftig jaar gewerkt en premie betaald, dan nog was dat te weinig gezien de huidige verplichtingen.
En over het feit dat uw vrouw waarschijnlijk nooit heeft gewerkt, en ook nooit AOW-premie heeft betaald, daar hebben we het maar niet over.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners