Advertentie
financiën / Nieuws

Tweederde hondenbelasting verdwijnt in gemeentekas

Tweederde van de hondenbelasting die Limburgse gemeenten incasseren, wordt niet uitgegeven aan hondenbeleid maar gaat op aan algemene middelen.

02 september 2013

Tweederde van de hondenbelasting die gemeenten in Limburg jaarlijks incasseert, wordt niet besteed aan het opruimen van hondendrolen, aanleggen van uitlaatplkekken en controle op hondenbezit. Van de zes miljoen euro aan hondenbelasting gaat slechts 2 miljoen op aan hondenbeleid.

Algemene middelen
Dat blijkt uit onderzoek van L1. Vier miljoen van het opgehaalde belastinggeld gaat naar algemene middelen. L1 deed dit onderzoek vanwege ophef over de hondenbelasting van Limburg. Een rechter oordeelde eerder dat in Sittard-Geleen ten onrecht hondenbelasting werd geheven, omdat dit geld werd uitgegeven aan zaken die met hondenbeleid niets van doen hebben. Binnenkort zal de Hoge Raad zich over de kwestie buigen. 

Ophef

Er is ophef over de belastingmaatregel. Zo oordeelde het gerechtshof eerder dat in Sittard-Geleen de hondenbelasting onterecht was omdat de gemeente het geld ook aan andere zaken uitgeeft. De advocaat-generaal adviseerde de Hoge Raad eind juli dit jaar juist om tot een uitspraak te komen dat gemeenten de opbrengsten van hondenbelasting niet per se hoeven te besteden aan bestrijding van hondenoverlast. De Hoge Raad is niet verplicht om het advies van de advocaat-generaal over te nemen, maar in de regel gebeurt dit wel.

Geen hondenbelasting
Er zijn in Limburg vier gemeenten die geen hondenbelasting heffen: Peel en Maas, Horst aan de Maas, Venray en Bergen. Ook andere Nederlandse gemeenten, zoals Utrechtse Heuvelrug, hebben de hondenbelasting opgeschort in afwachting van de uitspraak van de Hoge Raad.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer / organisatie adviseur
De hondenbelasting is een algemene belasting. De gemeente hoeft die dus niet aan hondenbeleid te spenderen. Kan er dus ook rolstoelen voor kopen of lantaarnpalen. De uitspraak van het Gerechtshof is daarom onbegrijpelijk tenzij de gemeente zelf heeft vastgelegd om de opbrengsten voor b.v. hondenveldjes te benutten en dat niet heeft gedaan.

Ik verwacht dat de Hoge Raad de uitspraak van het gerechtshof vernietigd.
jakov / vml. controller gemeente
De inkomstenbelasting die ik betaal wordt gebruikt om mijn inkomen te laten stijgen. De motorrijtuigenbelasting is een mooie spaarpot voor de volgende auto.
jakov / vml. controller gemeente
De inkomstenbelasting die ik betaal wordt gebruikt om mijn inkomen te laten stijgen. De motorrijtuigenbelasting is een mooie spaarpot voor de volgende auto.
Criticus - NL
@Nobby,



Je hebt ongetwijfeld gelijk dat het een algemene belasting is. Punt is juist, dat dit een nogal vreemde algemene belasting is; zoals August Biels ook aangeeft. Vraag is dus eigenlijk niet 'wat' er met het geld gedaan mag worden, maar 'waarom' deze belasting wordt geheven?



Er zit ongetwijfeld een verklaarbaar verleden aan vast (welke weet ik overigens niet), maar in de huidige tijd oogt het nogal willekeurig, omdat honden niet méér zijn dan een huisdier. En er is geen ander huisdier waar belasting over wordt geheven.



De opmerkingen van Pipadekloon en Hatsaflats neem ik maar voor kennisgeving aan.
August Biels / gewezen ambtenaar
Een goed Nederlands woord voor 'hondenbelasting' is 'diefstal'. Of 'beroving'.



En als het al een belasting zou zijn op hondenafval en -overlast, waarom dan niet ook een kattenbelasting? Of een kleinekinderenbelasting? Een hamsterbelasting?
faber
Altijd een hoop gezeur over die hondenbelasting. Er is maar 1 oplossing: afschaffen. Maar ook: geen hondenuitlaatgebieden, afvalbakken voor hondepoep, controleurs etc.etc. Klachten over poep op straat of park van burger: in de prullenbak en niet meer in behandeling nemen. Hondebezitters en hondehaters zoeken het maar lekker zelf uit.
Insider / ...
Alle honden binnen de bebouwde kom verbieden. Hondenbelasting verandert namelijk helemaal niets aan de overlast die deze strontfabrieken veroorzaken.
Pipadekloon / Voorlichter
En alle honden rotzooi verdwijnt in het oppervlakte water.

Groot gelijk Hatsaflats.
Advertentie