Advertentie
financiën / Nieuws

Transformatiepot goed benut

De regeling die bijdraagt aan het transformeren van oude fabrieksterreinen en leegstaande winkelpanden tot woningen is volgeboekt. Met in totaal 58 miljoen uit twee tranches worden naar verwachting zo’n 27 projecten ondersteund, goed voor zo’n zesduizend woningen.

25 juni 2021
geld-voor-nwsbrief.jpg

De regeling die bijdraagt aan het transformeren van oude fabrieksterreinen en leegstaande winkelpanden tot woningen is hard op weg volgeboekt te raken. Met in totaal 58 miljoen uit twee tranches worden naar verwachting zo’n 27 projecten ondersteund, goed voor zo’n zesduizend woningen.

Geld tekort

De Transformatiefaciliteit is in 2019 in het leven geroepen door het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). In de beginfase van de ontwikkeling van een (mogelijke) transformatie komen de betrokken partijen geregeld geld tekort. Kansrijke projecten komen daardoor niet van de grond, wanneer banken in de planvormingsfase de ontwikkelkosten niet voorfinancieren. Daarin voorziet deze regeling.  


Revolverend fonds
De ontwikkelaars moeten rond de start van de  bouw, dat is na gemiddeld na ongeveer twee jaar tijd, de lening aflossen. In de tweede helft van 2021 worden de eerste aflossingen (inclusief rente) verwacht van in totaal ongeveer 6 miljoen euro. Met dat geld kunnen vervolgens weer nieuwe projecten worden gefinancierd.


Transformatie stabiel 
Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelde in 2019 38 miljoen euro voor de Financieringsfaciliteit Binnenstedelijke Transformatie, kortweg de Transformatiefaciliteit. Eerder dit jaar werd het vermogen met 20 miljoen euro uitgebreid tot 58 miljoen. De laatste jaren ligt het aantal woningen dat dankzij transformatie van fabrieksterreinen en winkelpanden beschikbaar komt stabiel op ongeveer 12.500. Vooral in de grotere steden wordt veel getransformeerd.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het is feitelijk onjuist dat de Overheid mede wordt opgezadeld met het transformeren van (oude) kantoorgebouwen en fabrieksterreinen. Op dit onderdeel wordt het bedrijfsleven wel erg in de watten gelegd. Op nieuwe kantoorgebouwen en nieuwe industriële gebouwen wordt via de belasting forse afschrijvingsmogelijkheden gebouwen, terwijl de Overheid ook nog eens mede moet opdraaien voor de oude troep. Het zou beter zijn om voor nieuwe gebouwen pas bouwvergunningen te verlenen als de oude meuk is opgeruimd. Het is nu allemaal nogal overdone geregeld voor het bedrijfsleven.
Advertentie