Advertentie
financiën / Nieuws

Toeristenbelasting vetpot, vooral voor Amsterdam

Gemeenten schatten dit jaar 411 miljoen euro aan toeristenbelasting te innen.

28 januari 2020
Stapel geld
Shutterstock

Gemeenten schatten dit jaar 411 miljoen euro aan toeristenbelasting te innen. Dat is 117 miljoen euro meer dan in 2019, een toename van bijna 40 procent. Dat blijkt uit een analyse van de gemeentelijke begrotingen door het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS. 

Waddengemeenten
De stijging komt voor drie kwart voor rekening van Amsterdam. In de hoofdstad wordt aan toeristenbelasting 199 miljoen euro begroot. Daarmee is de toeristenbelasting in 2020 in Amsterdam voor het eerst een grotere inkomstenbron dan de ozb, die dit jaar naar verwachting 178 miljoen euro oplevert. Tot 2020 bracht de toeristenbelasting alleen in zes kleine kustgemeenten – de vijf Waddeneilanden en Veere – meer op dan de ozb.

Perspectief
Om het in perspectief te plaatsen: tien jaar geleden bracht de toeristenbelasting Amsterdam 25 miljoen euro op – een kwart van wat er toen landelijk werd opgehaald. In de loop der jaren is die verhouding sterk gewijzigd. De hoofdstad int in zijn eentje inmiddels bijna net zoveel als alle andere gemeenten samen – die hebben dit jaar 211 miljoen euro begroot.

Parkeren
Ook de parkeerheffing brengt Amsterdam dit jaar veel meer geld in het laatje dan vorig jaar, om precies te zijn 39 miljoen euro extra. In totaal bedragen de inkomsten uit gestald blik in 2020 321 miljoen euro voor Amsterdam. Dat is bijna een derde van alle gemeentelijke parkeergelden. Voor de hoofdstad vormen de parkeergelden dan ook een belangrijke inkomstenbron. Voor heel Nederland maken de parkeergelden nog geen 10 procent uit van de begrote inkomsten uit gemeentelijke heffingen, voor de hoofdstad is dat bijna 31 procent. De opbrengst van de parkeerheffingen voor alle gemeenten stijgt in 2020 naar verwachting met 9,6 procent tot ruim 1 miljard euro. 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerben
Als je als stad het met dat extra budget dan nog niet redt om deze schoon en veilig te krijgen en te houden ....
maud arkesteijn / zelfstandig ondernemer/adviseur
je ziet nu wat er gaat gebeuren de burger wordt op m2 fronten gepakt doordat de rijks overheid veel te weinig geld uit het gemeente fonds naar de gemeenten doet om alle extra taken te betalen ,gaan allee gemeentelijke heffingen omhoog, daarnaast is er een BTW verhoging geweest die iedereen treft en zijn alle lasten omhoog gegaan per saldo is de burger er alleen maar op achteruit gegaan ondanks alle mooie beloften dat kan niet zo doorgaan want de publiek zaak is nagenoeg failliet zie sluiten van bibliotheken, zwembaden etc. de VNG moet er nu dwars voor gaan liggen om bij het rijk meer geld af te dwingen.
Karel K / ondernemer
Iedereen snapt dat als je meer taken krijgt zonder budget, gemeenten gaan zoeken naar andere inkomstenbronnen. Aangezien vele kabinetten (met altijd de VVD, vaak het CDA of PvdA en soms D66 en de Christen Unie en steun van PVV, SGP of GL) bij alle transities, transformaties en nieuwe wetgeving de boel met krappe budgetten, via rechts, over de schutting gooiden.....Niet gek dat een nieuwe partij dan zo rap kan groeien.
H. Wiersma / gepens.
Help, er zijn inmiddels overal rovers onder ons!
Ricardo / Beleidsmedewerker
Rijst de pan uit. Net als parkeertarieven. Ik adivseer mensen buiten de stad te parkeren.



https://grootwaterloo.nl/parkeren-amsterdam



zo hou je de auto wel buiten :(. Maar goed openbaarvervoer is ook geen feest



H. Wiersma / gepens.
Dankzij de toeristenbelasting, de parkeertarieven en de erfpachtinkomsten heeft Amsterdam zich inmiddels opgewerkt tot de één na rijkste gemeente van Nederland (alleen Tilburg deed het nog beter). Het verdient derhalve aanbeveling om bij de komende herziening van het Gemeentefonds en bij rijkssubsidieregelingen ook eens naar de inkomsten van de grote(re) steden te kijken.
Advertentie